Blijven er kringen achter op uw inductiekookplaat? Zo krijgt u ze weg
Publicatiedatum: 26 maart 2023
Een inductiekookplaat is makkelijker en sneller schoon te maken dan een gasfornuis. Maar het kan wel gebeuren dat er ook na het boenen nog ontsierende kringen achterblijven. Die laten zich vaak minder makkelijk verwijderen. We zetten op een rij wat dan wel helpt.
Inductiekookplaat reinigen
Na gebruik moet de inductiekookplaat altijd gereinigd worden. Wacht hier niet te lang mee, want dan kunnen de etensresten inbranden en blijven er kringen achter. U kunt dit doen door hem af te nemen met een warm sopje met afwasmiddel of door een speciaal daarvoor bedoelde reiniger te gebruiken. Veeg de plaat met een microvezeldoek schoon en droog hem na met een droge microvezeldoek of keukenpapier. Dit zorgt voor een streeploos resultaat.
Kringen van de inductiekookplaat verwijderen
Ondanks een dagelijkse reiniging, kunnen er toch kringen op de kookplaat achterblijven, die zich lastiger laten verwijderen. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door waterkringen of kalkresten. Die kunt u dan aanpakken door in plaats van afwasmiddel schoonmaakazijn te gebruiken. Kookt uw pan een volgende keer over, verwijder het kookvocht dan direct, zodat het niet kan inbranden. Doe daarbij om uw handen te beschermen ovenwanten aan.
Speciale glasschraper tegen kringen op de inductiekookplaat
Een speciale inductiekookplaat glasschraper werkt ook goed om kringen te verwijderen. Om krassen te voorkomen, moet u deze niet recht op de glazen plaat zetten, maar in een scherpe hoek. Gebruik niet te veel kracht en oefen druk uit op de hele schraper. Zo voorkomt u dat u met alleen de punt ervan over de plaat schraapt. Verdwijnt de kring ook hier niet mee, dan kunt u het nog met een speciale poetssteen voor inductiekookplaten proberen. Deze zijn online of bij huishoudwinkels verkrijgbaar.
Glimmende vlekken op de inductiekookplaat?
Blijven er ook na bovenstaande schoonmaakmethoden glimmende vlekken of kringen achter op de inductiekookplaat? Dan is er waarschijnlijk slijtage in het spel. Dit wordt veroorzaakt door het schuiven van de pannen over de plaat of door schoon te maken met de verkeerde reinigingsmiddelen. U kunt dit voortaan voorkomen door de pannen op te tillen als u ze verplaatst en door alleen milde reinigingsmiddelen (en dus geen bijtende of schurende middelen, zoals citroen of Cif) te gebruiken. Gebruik ook altijd krasvrije doeken om de kookplaat schoon te maken, zoals een microvezeldoek en nooit een schuurspons of staalwol.
(Bron: archief, Etna, AEG, HG, Consumentenbond, Bosch. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Gebruik ook hitte bestendige matjes op de kookzones, dat voorkomt krassen op de glasplaat, en je pan schuift niet! Bij Blokker kun je deze voor weinig kopen, in diverse maten. Heb je toch een lelijke kring die je niet weg krijgt? Een beetje brasso doet wonderen. Verder gebruik ik om vette plekken te verwijderen na het koken: Dasty er op sprayen en micro vezel doek erover. Ik vind inductie koken geweldig, pan eraf, pit gaat vanzelf uit.
Gebruik ook de timer, als je weet hoelang de aardappelen moeten koken bijv. Aanbranden is verleden tijd.
Gebruik ook hitte bestendige matjes op de kookzones, dat voorkomt krassen op de glasplaat, en je pan schuift niet! Bij Blokker kun je deze voor weinig kopen, in diverse maten. Heb je toch een lelijke kring die je niet weg krijgt? Een beetje brasso doet wonderen. Verder gebruik ik om vette plekken te verwijderen na het koken: Dasty er op sprayen en micro vezel doek erover. Ik vind inductie koken geweldig, pan eraf, pit gaat vanzelf uit.
Gebruik ook de timer, als je weet hoelang de aardappelen moeten koken bijv. Aanbranden is verleden tijd. Loop je even weg? Geeft niet, na de kooktijd gaat hij vanzelf uit.
Dasty is niet milieuvriendelijk, ik gebruik liever azijn in zo’n geval. Of eco afwasmiddel. Verder geloof ik niet in die kookmatjes, want de warmteoverdracht wordt daarmee verstoord. succes, gr Ella
Gebruik al jaren HG intensief kookplaat reiniger. Beetje op een doekje en de kringen verdwijnen zonder veel moeite. Flesje is niet duur en gaat lang mee want je gebruikt er per keer zeer weinig van.
Ik ga dat ook maar eens aanschaffen.
Ik leg altijd een oude theedoek onder de pannen bij het koken en zo blijft de plaat altijd schoon
Als ik klaar ben met koken leg ik er een schone handdoek op ( voor het geval er iets op valt )
Ik heb alleen een kring op het gedeelte waar mijn Tefal koekenpan op staat. Ga met de tips maar eens proberen of ik die weg kan krijgen.
Gewoon een velletje keukenpapier onder je pannen leggen, helpt bij ons heel goed, en als er eventueel iets overgekookt is kan je het gelijk weggooien.
De Blokkermatjes zijn effectief maar niet “voor weinig te koop”! Bovendien is het een setje van drie waarvan de grootste aan de (te) grote kant is en de kleinste te klein. De tips keukenpapier of een theedoek onder de pan te leggen is nieuw voor mij en ik vraag me af hoe brandgevaarlijk dat is. Blokker zou er goed aan doen de set matjes te wijzigen in vier stuks van de middelste maat voor iedere kookpit een want al met al vormen ze in mijn ogen de beste oplossing.
Dasty is niet milieuvriendelijk, ik gebruik liever azijn in zo’n geval. Of eco afwasmiddel. Verder geloof ik niet in die kookmatjes, want de warmteoverdracht wordt daarmee verstoord. succes, gr Ella
Ik maak hem na elke kookbeurt schoon . Maar er komen doffe plekken in de plaat waar de pannen staan ,hoe krijg ik die weg ? Indroog hem goed na en dan nog met een micro vezel doekje na maar ze komen terug !
Ik heb zojuist een verfschraper gebruikt met uitmuntend succes.
Daarna schoongemaakt met een vochtige doek, en voilà.
Als nieuw.