Blaadjes in de tuin: waar wel en waar niet afgevallen blad verwijderen?
Publicatiedatum: 21 oktober 2020
Geen liefhebber van afgevallen blad in de tuin? Dan hebben wij tips hoe u er het beste vanaf komt. Toch heeft het veel voordelen de blaadjes op sommige plekken juist wel te laten liggen. We gaan in op waar u het beste wel of juist niet afgevallen blad kunt verwijderen.
Niet te netjes
Voor het dierenleven en de planten in uw tuin is het beter het afgevallen blad niet te verwijderen. Wie de tuin winterklaar maakt door al het blad en afgestorven delen van vaste planten weg te halen, haalt daarmee ook natuurlijke beschutting en voedsel weg. Spinnen, insecten en wormen zijn gebaat bij blad in de tuin. Ze gebruiken het als schuilplaats en daarnaast als voedsel. Het gegeten blad zetten ze om tot compost, wat de bodem ten goede komt. Voor vogels (en egels die nog niet in winterslaap zijn) is het dierenleven tussen het afgevallen blad vervolgens weer een plek waar zij eenvoudig voedsel kunnen vinden. Iets wat zij in winterse omstandigheden zeker kunnen gebruiken. Voor gevoelige planten kan het ervoor zorgen dat ze vorstperiodes beter doorstaan. De blaadjes werken namelijk als een isolerende laag. Ook het blad zelf is na vertering een verrijking voor de bodem.
Deze plekken kunt u beter wel bladvrij maken
Afgevallen blad dat natgeregend wordt of vochtig is van de dauw kan spekglad worden. Daarom is het raadzaam de (tuin)paden die u beloopt en het trottoir voor uw huis wel bladvrij te maken. Groenblijvende bodembedekkers als de Helleborus en Vinca moeten ook bladvrij gemaakt worden. Daarnaast zorgt teveel afgevallen blad op een gazon voor gele of kale plekken, dus het grasveld kunt u beter ook bladvrij maken. Tenslotte kan een grote hoeveelheid blad de waterkwaliteit van een vijver danig verstoren, dus ook daar kunt u het blad het beste verwijderen, bijvoorbeeld met een vijverstofzuiger. Ook kunt u voorkomen dat er blad in de vijver komt door er tijdelijk een net over te spannen en het blad er regelmatig vanaf te halen. Verwijderd blad hoeft u niet weg te gooien, maar kunt u verdelen over (niet groenblijvende) borders in de tuin. Of in een hoekje van uw tuin.
Methodes om afgevallen blad te verwijderen
- Met een grashark met een lange stok kunt u blad bij elkaar vegen, zonder continu te hoeven bukken. Er bestaan ook grote handgrijpers waarmee u het blad bij elkaar kunt rapen, maar dan is het flink bukken geblazen.
- Geen grashark? Een groot stuk stevig karton van een meter bij een meter heeft ook snel effect, al moet u dan ook weer wat meer bukken.
Een gazon kunt u maaien met een opvangbak. Zo doet de maaier het werk voor u. - Verzamel het blad op een stuk zeil of een laken, dan kunt u het makkelijk in één keer opruimen.
- Onderstaande methode, die we op Youtube gevonden hebben vinden we ook nog een slimme tip om een gazon bladvrij te houden. De video is in het Engels, maar de beelden spreken voor zich.
Waarom een bladblazer niet de beste keuze is
Met een bladblazer is het bij elkaar blazen een fluitje van een cent. Het gaat echter gepaard met flink wat lawaai en de uitstoot van de meeste blazers is daarnaast behoorlijk vervuilend. Een exemplaar op batterij is dan een milieubewustere keuze. Een andere reden om liever naar de hark dan een bladblazer te grijpen is echter dat het gebruik van bladblazers dodelijk kan zijn voor de insecten, spinnen en wormen die in het gebladerte leven.
Lees ook: winterklaar maken van de tuin? Liever niet te netjes.
(Bron: betergroen.nl, Krijns groentips, Tuinadvies, Kassa, Libelle, NOS, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik verzamel al het blad uit de buurt om mijn moestuin van 6×6 meter met een dikke laag, minimaal 20 cm, mee af te dekken voor de winter.
Dan gaan de wormen er mee aan de slag om het de grond in te trekken en te verteren en er luchtige gecomposteerde grond voor terug te krijgen.
Én nog een groot voordeel is dat er geen onkruid groeit en ik in het voorjaar zo aan de slag kan.