beukenhaag

Beukenhaag snoeien, wanneer en hoe moet dit gebeuren?

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een zeer vaak voorkomende haag in ons land. Niet alleen populair bij tuineigenaren, maar ook veel aangeplant door gemeentes. Als hij niet in toom wordt gehouden, kan hij zeer breed uitgroeien, dus jaarlijkse snoei is gewenst. We vertellen wanneer en hoe dat moet gebeuren.

Privacy tijdens de winter

Het voordeel van de beukenhaag is dat hij het hele groeiseizoen frisgroen blad heeft (of rood, want in die variant is hij er ook) en dat zijn blad in het najaar weliswaar verkleurt, maar wel grotendeels aan de struik blijft. Hierdoor biedt hij ook in de wintermaanden privacy in de tuin. In het voorjaar laat hij het verkleurde blad vallen en keert er weer frisgroen blad voor terug.

beukenhaag

De beukenhaag tijdens de wintermaanden.

Wanneer moet de beukenhaag gesnoeid worden?

De beukenhaag moet 2 keer per jaar gesnoeid worden. De 1e keer voor de langste dag (21 juni). Dat kan vanaf eind mei gebeuren. Dit zorgt ervoor dat hij mooi dicht en compact van vorm blijft. Na de langste dag groeit hij nog door, daarom moet hij in de nazomer of vroege herfst nog een keer gesnoeid worden. Door dit snoeimoment in september kunnen de gesnoeide delen nog herstellen voordat het gaat vriezen. De haag groeit daarna nog maar minimaal, zodat hij netjes de winter in gaat. Let er tijdens het snoeien in het voorjaar op of er geen nestelende vogels in de haag huizen. Stel de snoeibeurt anders uit tot half juli, wanneer het broedseizoen voorbij is. De 2e snoeibeurt moet dan ook wat later gebeuren, namelijk begin oktober. Kies er dan wel een vorstvrije dag voor uit, om vorstbeschadiging te voorkomen.

coniferen
Lees ook: Coniferen snoeien, wanneer en hoe moet dat gebeuren?

Hoe moet de beukenhaag gesnoeid worden?

Kies een bewolkte dag om de beukenhaag te snoeien. Zodat de snijvlakken en de tevoorschijn gekomen bladeren niet verbranden. Snoei van onder naar boven en zorg daarbij dat de onderzijde iets breder blijft dan de bovenkant. Door een draad te spannen, kunt u mooi recht knippen. Bekijk de haag daarnaast een aantal keer van een afstandje, om te kijken of u goed zit. Het makkelijkste is om de beukenhaag niet te hoog te laten groeien. Op die manier kunt u er ook in latere jaren goed bij zonder trap. Is de haag niet al te groot, dan kunt u er 1 of meerdere lakens onder leggen, zodat u het snoeisel erna gemakkelijk kunt verzamelen.

beukenhaag

Een goed onderhouden rode beukenhaag.

Met de hand of heggenschaar snoeien?

Is uw beukenhaag niet al te veel uit de kluiten gewassen, dan kunt u ervoor kiezen om hem met de hand te snoeien. Met een snoeischaar of takkenschaar. Anders is een elektrische heggenschaar een beter alternatief. Het nadeel is dat een deel van het blad dan beschadigd raakt. Maar aangezien hij snel weer nieuw blad aanmaakt, is dit geen onoverkomelijk bezwaar. Bovendien bespaart het u veel tijd en energie. Uw eigen energie dan, het vraagt uiteraard wel wat stroom. Een draadloze heggenschaar biedt extra gebruiksgemak, maar houd anders goed het snoer in de gaten tijdens het snoeien.

Te brede beugenhaag terugsnoeien

Is er nooit gesnoeid, of is dit erg lang geleden, dan kan de beukenhaag in de tussentijd erg breed en hoog zijn geworden. U kunt dan flink snoeien, om hem weer in verhouding te krijgen. Doe dit in het voorjaar, zodat de kale takken snel weer voorzien zijn van nieuw blad. Door hem tegelijk te bemesten, bevordert u de hergroei. Voor erg dikke takken kunt u het beste een takkenschaar of zaagje gebruiken.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Tuinseizoen, Tuinplant.nl, Weeronline, Gardeners World Magazine, Directplant, VT Wonen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie