Behang verwijderen, dit is hoe dat het makkelijkste gaat
Publicatiedatum: 12 maart 2023
Voordat u een muur van nieuw behang kunt voorzien, moet eerst de oude laag eraf. Dit klusje is meestal niet erg geliefd, maar er zijn wel tips die het makkelijker maken.
Voorbereidingen
Behang verwijderen kan behoorlijk wat rommel geven. Zet daarom alles in de buurt van de muur aan de kant en dek de vloer af met afdekzijl. Bevat de betreffende muur stopcontacten en / of lichtschakelaars, verwijder daar dan de afdekplaatjes van. En haal de elektriciteit er even af als u op die plekken bezig bent. Gebruik een veilige (keuken)trap, liefs met antislip-treden en trek stevige schoenen aan.
Behang perforeren
Als u geluk heeft, laat het behang makkelijk los wanneer u een 1e beginnetje met een plamuurmes maakt. Dit is echter lang niet altijd het geval. Vooral als er voorheen meerdere lagen over elkaar behangen zijn of wanneer het behang geverfd is. Dan kunt u er het beste kleine gaatjes in maken en het papier goed nat maken. Voor het perforeren van het behang kunt u een prikroller of behangperforator gebruiken, maar u kunt er ook voorzichtig met een stanleymes sneetjes in maken.
Behang met water weken
Behanglagen die niet uit zichzelf loskomen, kunt u het beste goed vochtig maken met warm water. Dat kan op 2 verschillende manieren gebeuren. Ten 1e kunt u er een stoommachine voor gebruiken. Als u die niet zelf heeft, dan kunt u er wellicht 1 lenen of huren. De meeste bouwcentra hebben dit soort apparaten te huur. Met de stoommachine kunt u heel gericht stukken behang nat en warm maken. Ook zonder stoommachine kunt u het behang los weken. Gebruik hiervoor warm water en maak de muur goed nat met een spons, borstel of verfroller.
In beide gevallen geldt, maak steeds een deel van de muur nat en haal daar het behang eraf. Als u in 1 keer de hele muur weekt, dan droogt het waarschijnlijk sneller op dan dat u bij alle delen komt. Soms is het wel nodig een minuut of 10 te wachten, om het water echt goed in te laten werken of om het stuk nog een 2e keer nat te maken. Gaat u meteen na het natmaken met uw plamuurmes of behangschraper aan de gang, dan is het behang soms nog niet genoeg doordrenkt.
Om te voorkomen dat u zelf ook doorweekt raakt, kunt u een droge handdoek of theedoek om uw arm knopen, zodat het water niet uw mouw inloopt.
Afwasmiddel aan het water toevoegen?
De meningen zijn verdeeld over het toevoegen van afwasmiddel aan het water. Aan de ene kant komt het behang hierdoor soms inderdaad nog makkelijker los. Maar door sommige wasmiddelen blijft er een laagje achter op de muur, waardoor het vervolgens lastiger wordt om erna nieuw behang aan te brengen. Er zijn wel ook speciale afweekmiddelen te koop, die dit effect niet hebben.
Behang op gipsplaten
Het verwijderen van behang op een ondergrond van gipsplaten moet met extra aandacht gebeuren. Gebruikt u hier een prikroller en veel water bij, dan kan het gips flink beschadigd raken. Wees daarom zuinig met water, gebruik er eventueel een afweekmiddel bij en zet niet te veel kracht bij het maken van gaatjes in het behang. Een stoommachine is om die reden minder handig, maar u kunt wel met een spons gepast water gebruiken. Zet het plamuurmes of de behangschraper verder zo plat mogelijk op het behang bij het verwijderen. Lukt het toch niet (goed) om het behang te verwijderen, dan kunt u ook nog overwegen het oude behang te laten zitten en er een nieuwe laag overheen aan te brengen. Dat geeft echter niet altijd het mooiste effect, vandaar dat over het algemeen toch wordt geadviseerd altijd oude lagen behang te verwijderen.
Schuurpapier of natte spons
Soms blijven er wat lijm of restjes papier van het behang achter op de muur. Deze kunt u nadat ze zijn opgedroogd eenvoudig verwijderen met een natte spons of fijn schuurpapier. Dit werkt beter dan dat u daar een plamuurmes voor gebruikt, want dan kunnen er al snel hapjes uit de muur loskomen.
(Bron: Hornbach, RTL Nieuws, VT Wonen, Karwei, roobol, Praxis, Gamma. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
water vernevelen werkt ook goed