Begonia rex stekken? Op deze manier kunt u deze bladbegonia vermeerderen
Publicatiedatum: 30 maart 2025
De Begonia rex is er in heel veel variëteiten en is makkelijk te stekken. Leuk om uw eigen collectie kamerplanten uit te breiden of om met anderen te ruilen tegen andere soorten bladbegonia’s. Zoals de Begonia ferox of Begonia maculata. We vertellen op welke manier u deze planten kunt vermeerderen.
Wat is de beste stektijd voor Begonia rex?
Hoe snel de stekken tot ontwikkeling komen, is afhankelijk van het seizoen, de lichtintensiteit en de warmte in het vertrek waar de stekken staan. In principe kan het jaarrond, maar de lente en zomer zijn er de meest gunstige tijd voor. In de herfst en winter kan het langere tijd duren voor er zich wortels vormen en de plantjes zich ontwikkelen.
Begonia rex stekken met een bladstek
Het enige wat u nodig heeft om een Begonia rex te stekken, is 1 blad. Knip dat met een schone en scherpe snoeischaar met een stukje steel van zo’n 5 centimeter van de plant af. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om het stekje in water te laten wortelen of in grond. Kiest u voor water, plaats het stekje dan in een klein laagje water, zodat het puntje in het water staat, maar niet de gehele steel. Ververs het water alleen wanneer het vies is. Het bevat gunstige groeihormonen, daarom kunt u het beter niet regelmatig verversen.
Kiest u voor stekken in grond, doop het steeltje dan eventueel in stekpoeder en plaats hem tot de helft in de grond. Of maak een dieper gat met bijvoorbeeld een potlood en steek het steeltje helemaal in de grond. Zodat de bladbasis in contact komt met de grond. Dit kan potgrond zijn of stekgrond. Dek in beide gevallen de stekjes af met een plastic zak of glazen pot of plaats ze in een minikasje. Wordt het hier te vochtig in, lucht de stek dan, om schimmelen en rotten te voorkomen.
Zet de stekken op een warme, niet zonnige plek. Het duurt over het algemeen op zijn minst 2 weken voor zich wortels ontwikkelen. In het geval van een stek op water moeten die zich tot een centimeter of 5 ontwikkelen en zich vertakken, voordat u hem in grond kunt zetten. Bij een stek in aarde ziet u op den duur een nieuw blad verschijnen. Zo weet u dat de stek goed is aangeslagen. Heeft u het blad tot op de grond gelegd, dan kunt u dat ‘moederblad’ eventueel op den duur verwijderen, wanneer zich een klein, nieuw plantje ontwikkeld heeft.

Eigen ervaring van de redactie van MAX Vandaag
Op de redactie van MAX Vandaag hebben we het stekken van een bladbegonia ook uitgeprobeerd, maar dan met een stek van de Begonia masoniana. Het heeft een week of 4 geduurd voor er wortels verschenen. En nog eens een paar weken tot ze voldoende ontwikkeld waren, om in een potje met potgrond te zetten. Vervolgens heeft het 3 maanden geduurd voor het eerste nieuwe blaadje zich liet zien. Nou hebben wij het stekken in het najaar gedaan en is de langzame ontwikkeling in de winter dus een logisch gevolg. Inmiddels komt er ook een tweede nieuw blad aan en zal het hierna sneller gaan.
Verzorging van de Begonia rex
Wanneer de stekken zijn uitgegroeid tot plantjes, hebben ze graag een lichte plek, maar niet in de volle zon. Houd de grond van de bladbegonia steeds net licht vochtig. Hier leest u uitgebreidere verzorgtips voor deze Begoniasoort.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.
(Bron: Archief, SecondGreen, 123planten, Gardeners World Magazine, Mama Botanica, kamerplantjes.com. Foto’s Shutterstock, foto Begonia masiona redactie MAX Vandaag.)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Elke Woensdag bij de Vomar 20 eieren in reclame!
Ja, die plastic onderbak kun je ook 20 stekjes in doen,
Ik heb nu 12 soorten en hoewel er enkele mislukken gewoon op water gezet.
Na 15~20 stekjes in pot mag deze weer weg, elke week 1 doos gehaald, soms 2….
Dus vervuilde plastic in Oranje bak, U weet nu waarom die zo vaak goor en vies is.
Ook de Poffertjes plant ( ik vind pannenkoek te groot voor deze) of Cactus stekjes doe ik zo.