Een barbecue die rookoverlast veroorzaakt.

Barbecueën zonder overlast voor de buren te veroorzaken, zo kan het

Met hoge temperaturen trekken we graag naar buiten en steken de barbecue aan. Wanneer deze niet goed wordt aangestoken of wanneer er veel vet verbrandt, kan het voor veel rook en stankoverlast zorgen. En dat is voor zowel uzelf als voor de buren niet prettig. Maar dit kunt u voorkomen en verminderen. 

Te weinig wind en te veel wind is niet goed

Meerdere factoren spelen mee om de stank- en rookoverlast te beperken. Eerst is het belangrijk om voordat u gaat barbecueën naar het weer te kijken. Geen wind is niet goed, want dan blijft de rook te veel hangen, maar een te harde wind zorgt dat buren van 10 huizen verderop ook merken dat u aan het barbecueën bent. Het ideale weer beschrijven we in een eerder artikel. Kijk ook vooraf op de stookwijzer, die checkt of het verantwoord is om vuur aan te steken en of het weer geschikt is voor de barbecue.

De soorten barbecues

Ook de soort barbecue bepaalt mede de hoeveelheid rook- en stankoverlast. Zo kunt u met kolen of briketten barbecueën, dit zal sneller rookoverlast geven dan bijvoorbeeld een elektrische of gas barbecue. We gaan in dit artikel verder in op de kolen en briketten, omdat die vooral de boosdoeners zijn.

Neem de tijd om de barbecue op temperatuur te laten komen

Vaak willen we dat de barbecue zo snel mogelijk warm is, om vervolgens direct te kunnen eten. Maar daar gaat het fout, zegt Maarten de Jong tegen Omroep Gelderland. Hij geeft barbecue-workshops. “Wil je een beetje overlastvrij barbecueën, dan moet je rustig zijn met het aansteken en controle hebben over je vuur.” Steek het vuur ruim een uur voordat u wilt gaan eten aan. Als de vlammen gedoofd zijn en de briketten of het houtskool grijs is, kan het vlees op het rooster.

Gebruik geen brikettenstarter, is het advies van De Jong. Dit is een stalen cilinder met een handvat, waarin aanmaakmateriaal van onderen aangestoken wordt. De hitte trekt dan via de kolen omhoog. Het vuur brandt snel, maar zorgt ook voor een grote rookpluim. Gebruik ook geen spiritus of chemische aanmaakblokjes. Hierdoor komen stoffen vrij in de lucht die niet gezond zijn.

Lees ook: Pas op bij het aansteken van de barbecue

Maak hiermee juist wel de barbecue aan

Wat is dan wel goed materiaal om de barbecue mee aan te steken? Kokosbriketten zijn een goed alternatief. Deze zorgen voor aanzienlijk minder rook en ze zijn gemaakt van natuurlijk afval, namelijk kokosnootschalen. Ook is hier minder van nodig dan van houtskool. Naast de kokosbriketten zorgt gezuiverd houtskool ook voor minder rook.

Natuurlijke aanmaakmaterialen

Wilt u toch aanmaakblokjes gebruiken? Dan zijn er ook bruine eco-aanmaakblokjes. Deze zijn geurloos en niet giftig. Het beste is om deze vervolgens op de kokosbriketten of het gezuiverd houtskool te leggen. Andere natuurlijke materialen zijn aanmaakwokkels of aanmaakkrullen. Die worden gemaakt van gemixt hout en hars.

barbecueën
Lees ook: Zo voorkomt u darmproblemen bij barbecueën (met hitte)

Vang vet en marinades op om schadelijke stoffen te voorkomen

Vang het vet en de marinade op, dit kan gemakkelijk door het vlees, de vis of groenten in een geperforeerde aluminium barbecueschaal te leggen. Zo blijft het ook niet aan het rooster plakken. Als dit op de kolen druipt ontstaat er rookontwikkeling. Dit is ook slecht voor de luchtkwaliteit. Er komen dan PAK’s vrij, Polycyclische aromatische koolwaterstoffen.

Dit kunt u binnenkrijgen tijdens het barbecueën door het inademen van de rook, maar ook door het eten van verbrand voedsel en via de huid. Blijf daarom uit de rook, als u zelf staat te barbecueën. Deze stoffen zijn overigens al wel in de lucht verdwenen, als de rook bij de buren terechtkomt. Er is dan geen gezondheidsrisico meer.

bbq
Lees ook: Barbecue weer aan? Zo maakt u ‘m achteraf blinkend schoon

Actie ondernemen bij blijvende overlast

Om overlast voor de buren te voorkomen, kunt u ze uitnodigen om mee te eten als u de barbecue aansteekt. Is de band met de buren niet zo goed en heeft u zelf last van de rook en stank? Ga dan in gesprek met ze. Vraag eventueel bij andere buren of zij er ook last van hebben, samen staat u sterker. Schrijf op wanneer u last heeft en ga opnieuw in gesprek. Ook kan de buurtbemiddeling ingeschakeld worden, als de vorige stappen niet helpen. Als ook dat niet werkt, kunt u de overlast bij de gemeente melden. Dan is het belangrijk dat u de overlast kunt bewijzen. Wanneer dat niet werkt, kunt u altijd juridische hulp inschakelen. Bent u lid van MAX? Dan kunt u ook de MAX Ombudsman bellen voor advies.

(Bron: Omroep Gelderland, gemeente Alblasserdam, Radar, Rijnmond, Univé. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie