Barbecueën

Barbecueën, Nederlanders zijn er dol op, maar waarom eigenlijk?

Zeg lekker weer en Nederlanders weten niet hoe gauw ze de barbecue tevoorschijn moeten halen. Hoe komt het dat we er zo dol op zijn en waarom hebben we het er dan toch niet voor over met koud weer?

Barbecueën staat voor zomer en vakantie

De winterbarbecue is de laatste jaren wel populairder geworden, maar er zijn nog altijd veel minder mensen voor te porren dan wanneer het warm en zonnig is. Dat komt doordat het bij warm weer een zomers- en vakantiegevoel geeft. Het kost minder moeite om een barbecue bij warm weer voor te bereiden dan bij koud weer en dat geeft een gevoel van zomerse zorgeloosheid. Als het koud is kost het allemaal een stuk meer moeite. Het barbecueën gebeurt buiten, maar het eten vindt doorgaans binnen plaats. Dat geeft een hoop heen en weer lopen, meer ongemak en minder gezelligheid. We associëren barbecueën daarom veel meer met mooi weer.

Ongedwongen sfeer

Barbecueën geeft een ongedwongen sfeer. Doordat het buiten plaatsvindt gaat het er allemaal minder verfijnd aan toe dan bij een etentje binnenshuis. Het draait veel minder om de manier van bereiding en meer om de ambiance. Het onbekommerde samenzijn maakt het zo populair.

Barbecueën

Speciale momenten

De zomers worden steeds warmer en langer, maar het is lang niet altijd mooi weer genoeg om buiten te kunnen eten. Omdat barbecueën daarmee dus toch vrij zeldzaam blijft kunnen we er extra naar uitkijken als het weer wel kan. Als we elke dag kunnen barbecueën gaat het speciale eraf. En nu kunnen we op een winterse dag al echt uitkijken naar een zomerse barbecue.

Coronakilo’s voorkomen

Bij een gemiddelde barbecue wordt een veel grotere portie vlees gegeten dan bij een normale maaltijd. Ook sausjes en brood met (room)boter maken de barbecue-maaltijd extra calorierijk. Wie de komende tijd wat regelmatiger de barbecue van stal haalt en het allemaal wat lichter wil houden, enkele tips: door de sausjes en brood af en toe achterwege te laten en de maaltijd aan te vullen met vis, een groene salade of gegrilde groente heeft een BBQ een kleinere impact op uw lijn. In plaats van alcohol of fris kunt u een kan water (eventueel aangevuld met wat stukken fruit of komkommer) op tafel zetten. Veel mensen hebben vanwege de coronacrisis sowieso wat meer moeite om nee te zeggen tegen verleidingen. In een eerder artikel gaan we daar wat dieper op in.

Milieuvriendelijker barbecueën

Aangezien we naast gek op barbecueën ook steeds milieubewuster worden, nog wat tips om het op een milieuvriendelijkere manier aan te pakken:

  • BBQ een maatje kleiner. Zeker wanneer u met minder mensen barbecuet is het de moeite waard een kleiner formaat barbecue te kiezen. Die is sneller warm en verbruikt minder brandstof.
  • Bij een barbecue op houtskool of briketten komt er veel fijnstof en rook vrij. Bij elektrische- of gasbarbecues komt er veel minder rook vrij.
  • Voorkom voedselverspilling. Bak alleen wat u nodig heeft en laat het voedsel dat eventueel overblijft niet te lang buiten de koelkast liggen. Als u het meteen bakt kunt u het de dag erna eten of vries het in voor een ander moment.
  • Bij de ongedwongen sfeer hoort vaak ook wegwerpservies en bestek. Het is misschien wat meer afwaswerk, maar gebruik toch uw eigen servies en bestek. Wegwerpplastic geeft een enorme berg afval.

Recepten voor de barbecue

Gaat u binnenkort barbecueën, dan hebben wij een overheerlijk recept voor saté voor u van Francis Kuijk. Of maak er de groentehapjes bij van Janny van der Heijden.

Lees ook: hoe lang kan eten buiten in de zon liggen?
Pas op bij het aansteken van de barbecue.
Is bruin gebakken voedsel echt zo kankerverwekkend?

(Bron: Quest, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie