Azijn in de wasmachine, deze voor- en nadelen heeft dat
Publicatiedatum: 1 maart 2023
Veel mensen voegen azijn toe tijdens het wassen van de was in de wasmachine. Het zorgt ervoor dat onfrisse geurtjes verdwijnen, de was lekker zacht wordt en dat kalk minder kans maakt. Buiten die voordelen heeft azijn echter ook nadelen. Is het daarom wel een goed idee om het te gebruiken?
Voordelen van azijn in de wasmachine
Azijn maakt het water zachter en het verwijdert zeepresten. Hierdoor zorgt het ervoor dat een wasmachine die stinkt weer fris gaat ruiken. Maar het zorgt er ook voor dat de was zachter uit de wasmachine komt. Bovendien verwijdert het kalk uit het water, wat de levensduur van de wasmachine gunstig beïnvloedt. Al is de waterhardheid in Nederland niet zo hoog, dat dit snel voor problemen zorgt.
Nadelen van azijn in de wasmachine
Door regelmatig azijn te gebruiken tijdens het wassen, slijten bepaalde onderdelen van de wasmachine eerder. De bijtende stoffen in azijn zorgen er onder andere voor dat de rubbers uitdrogen. Op den duur kunnen daar lekkages door ontstaan. Daarnaast tast azijn blinkend staal en aluminium aan, wat dus beschadigt wanneer je het vaker in de wasmachine gebruikt. Tegenover Nu.nl benadrukt de Consumentenbond nog dat het goed is om te controleren of de garantie van de wasmachine niet vervalt wanneer u azijn gebruikt. Ook is azijn niet geschikt voor alle soorten vlekken, dus dan moet er een ander wasmiddel naast gebruikt worden.
Conclusie: gebruik azijn met mate
Te vaak azijn gebruiken is op de langere termijn dus niet goed voor de wasmachine. Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand. En gebruik ook altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is milder. Wilt u de wasmachine een opknapbeurt geven, zonder dat u daar azijn voor gebruikt, dan kunt u hem ook 1 keer in de maand op een programma van 90 graden laten draaien. In een eerder artikel geven we meer tips om van een stinkende wasmachine af te komen.
Ook kan het helpen om af te wisselen met waspoeder en vloeibaar wasmiddel en om van beide zeker niet te grote hoeveelheden te gebruiken, om wasluis te voorkomen.
(Bron: Nu.nl, Cleanipedia, Consumentenbond, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb een tijdje azijn gebruikt. gewone wasverzachter is vet en maakt de machine juist vuil, is bovendien slecht voor het milieu!! nu gebruik ik wasverzachter die biologisch is (Sonett), die bevalt mij heel goed en die neemt ook nog overmatig geurtjes weg.
Tegenwoordig is alles geparfumeerd, jijzelf, je kleding en je huis. Zelf hou ik daar niet van, huis veel luchten en kleding die neutraal fris ruikt, dat vind ik lekker. groetjes van Ella
Ik heb gelezen dat je de wasmachine het beste kan laten draaien op 90 gr. met een vaatwastablet klopt dit?
Beste Marcel23, bedankt voor uw reactie. Het is inderdaad goed om de wasmachine zeker 1 keer per maand op 90 graden te laten draaien. De tip van het vaatwastablet zijn wij niet bekend mee. In een eerder artikel raden we een kopje soda (geen bakingsoda) of natuurazijn aan. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag
Biologische azijn gebruik ik regelmatig in het wasverzachterbakje – wordt de was zachter van.
Dus niet om mee te wassen!
Vraag! Tip!
Ik vul (verdund) ook het glans spoel bakje van de vaatwasser ermee, met een prachtig glanzende vaat als resultaat! Aan te bevelen of af te raden?
Beste Joyofatoy, bedankt voor uw reactie. Wat wij hier over kunnen vinden, is dat azijn ook in de vaatwasser meerdere voordelen heeft. Ook in dit geval is het verstandig om het alleen als onderhoud te gebruiken en dus niet met elke wasbeurt. Overigens lazen wij ook nog de tip om de azijn niet in het spoelbakje te doen, maar rechtstreeks in een bakje in de lege vaatwasser te plaatsen. Dit zodat het meteen goed verspreid wordt. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag
Ik gebruik (vanwege allergie) al jaren wollen wasdrogerballen in plaats van wasverzachter. Die zorgen ervoor dat je was bijna ongekreukt en heerlijk zacht uit de wasdroger komt. Als je een geurtje wilt kan je op deze ballen een druppel lavendel- of andere geurolie doen voordat je de droger aanzet.