azalea

Azalea: Rhododendron simsii

In Japan wordt de azalea (Rhododendron simsii) graag als geschenk gegeven, aangezien de mooie bloeier daar symbool staat voor een brenger van geluk. En toegegeven, alleen al door ernaar te kijken brengt een azalea geluk in de woonkamer.

Rhododendron

Het geslacht Azalea bestaat sinds enige tijd niet meer en alle azalea’s zijn toegevoegd tot het geslacht van de Rhododendron. Wij gebruiken de naam azalea echter nog steeds als Nederlandse benaming.

Standplaats

Van nature groeit de azalea als bodembedekker onder bomen en hoge struiken in Japan en China. In de woonkamer moeten we dus zorgen voor een redelijk lichte, maar niet te zonnige plek. Een temperatuur tussen de 15 en 21 graden is ideaal. Als de temperatuur tijdens de bloei te hoog is zal dat de bloeiduur verkorten en is er erg veel water nodig. Ook kan hij dan zijn blad laten vallen. U doet er dan ook goed aan de plant niet te dicht in de buurt te zetten van de verwarming.

azalea

Water geven

Het geheim van het goedhouden van een azalea is de manier van water geven. Van oorsprong zijn ze gewend aan veel regen, maar dat wel in combinatie met een zeer waterdoorlatende (zure) grond. Als u ervoor zorgt dat de kluit nooit uitdroogt, dan bent u al een heel eind. Als het gietwater bovendien op kamertemperatuur is en liefst niet te hard (kraanwater is minder geschikt, regenwater is beter), dan is het resultaat nog beter. De pot onderdompelen en laten uitlekken is ook een goede manier van watergeven. Hierbij raakt u ook eventuele zouten in de kluit kwijt. Iets waar de azalea slecht tegen kan en u voorkomt zo dat hij daar op de langere duur last van krijgt. Tijdens de bloei is de waterbehoefte het grootst en het waterverbruik blijft toenemen al naar gelang er meer knoppen openen. Ook al moet de kluit altijd vochtig blijven, er mag geen water in de pot blijven staan, dus zorg ervoor dat het water weg kan.

Bloei

De natuurlijke bloeitijd van de azalea is februari – april, maar omdat het een populaire plant is voor tijdens de feestdagen in december, worden ze ook voor de kerstperiode in de bloei getrokken. Let er bij het kopen van een azalea op er al een paar bloemknoppen open zijn en de rest van de knoppen hun kleur tonen. Als de knoppen te prematuur zijn, loopt u het risico dat deze niet zullen openen of van de plant vallen na het verhuizen naar zijn nieuwe plek. De bloemen zitten aan het einde van de takken en zijn vaak zo talrijk aanwezig dat ze de hele plant bedekken. Ze kunnen enkel of gevuld zijn, grootbloemig of kleinbloemig en in de kleuren rood, roze, wit, paars of tweekleurig. Tijdens de bloei is er weinig tot geen bemesting nodig, van mei tot september kan elke 2 weken in een lage dosering voedsel voor bloeiende planten gegeven worden. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, maar een bloeiende azalea mag niet besproeid worden, want daar kunnen de bloemen niet goed tegen. Uitgebloeide bloemen moeten verwijderd worden, dit doet u door ze er voorzichtig uit te draaien.

azalea

Overhouden

Veel mensen zien de Azalea als een langbloeiend boeket en gooien de eenmaal uitgebloeide plant weg. Makkelijk is het ook niet, maar met wat moeite kan hij wel overgehouden worden. Het handigste is hem na de IJsheiligen (11 tot en met 14 mei) op een schaduwrijke plek in de tuin te planten. Gebruik hiervoor grond voor zuurminnende planten. Voor de eerste nachtvorst moet hij weer naar binnen gehaald worden.

Geef een reactie