Australische kastanje: Castanospermum australe
Publicatiedatum: 25 augustus 2019
De Australische kastanje (Castanospermum australe), is een kamerplant met lancetvorming, donkergroen blad. Meestal is hij te koop met enkele exemplaren in 1 pot, met aan de voet groene, op kastanje lijkende vruchten. Ondanks dat hij van oorsprong uit Australië afkomstig is, doet hij het goed in onze Nederlandse huiskamers.
Standplaats
De Australische kastanje heeft graag een lichte en warme plek, zo tussen de 18 en 25 graden. In het zonnetje is prima, zolang hij daar de heetste uren van de dag tenminste niet in staat. Op temperaturen onder de 10 graden reageert hij met bladval, dus te veel kou kunt u beter vermijden.
Water geven
Tussen de gietbeurten moet de grond steeds eerst weer licht opdrogen, maar laat de aarde nooit volledig opdrogen. Een goede manier van water geven is om hem van onderaf water te geven in een schotel. Geef hem wat tijd om het water op te nemen en giet het eventuele restant weg. Hij heeft er een hekel aan om langere tijd met zijn wortels in het water te staan.
De plant krijgt in eerste instantie nog wat voedsel uit de vruchten waaruit hij gegroeid is, maar op den duur kunt u eens per maand plantenvoeding geven in de lente en de zomer.
Het blad blijft het mooiste als u hem regelmatig sproeit, maar dan wel met kalkvrij water, anders krijgt hij witte afzettingen op zijn bladeren. U kunt hem zomers eventueel bij een regenbuitje ook even buiten zetten, zodat het blad schoon spoelt. Dek zijn pot dan wel af, zodat hij niet doorweekt raakt.
Snoeien
In de natuur groeit deze plant uiteindelijk uit tot een flinke boom. In de huiskamer loopt dit zo’n vaart niet bij deze langzame groeier, maar als hij te groot uitgroeit, kunt u hem altijd wat terug snoeien.
Verpotten
Voorzie de Australische kastanje elke 2 jaar van een verse laag potgrond en geef hem elke 2 á 3 jaar een grotere maat pot indien dit nodig is.
Bloei
In principe wordt deze plant als groene kamerplant verkocht, maar op latere leeftijd is het mogelijk dat hij bloemen krijgt en vervolgens vruchten krijgt. In de huiskamer komt dit echter niet zo vaak voor.
Giftig
Zijn naam mag dan Australische kastanje zijn, de groene vruchten van de Castanospermum zijn echter niet eetbaar, want die zijn giftig.