ananasplant

Ananasplant

Van de welbekende eetbare ananas is ook een sierplant te koop voor in huis, de ananasplant. Deze plant uit de Bromeliafamilie heeft grappige kleine vruchten en schijnt een uitstekend middel te zijn tegen snurken.

Anti snurk-plant?

In tegenstelling tot andere planten geeft de ananasplant ’s nachts zuurstof af. Daarnaast stoot de plant een luchtwegverwijdende geur en het ontstekingsremmende enzym bromeliane uit. Die zaken bij elkaar kunnen een positieve uitwerking hebben op mensen die last hebben van snurken. Baat het niet, dan schaadt het niet en in het minste geval haalt u in elk geval een mooie plant in huis.

Standplaats

De ananasplant houdt van warmte en heeft het liefst een lichte plek, maar staat liever niet de hele dag in de volle zon. Zoek dus een licht, maar niet te zonnig plekje voor hem uit en plaats hem niet te dicht in de buurt van de verwarming vanwege de te droge lucht.

Water geven

Geef eens per week een beetje water via het hart van de plant. Dit mag ook met de plantenspuit gebeuren, de ananasplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Houd hierbij rekening dat de kluit wel licht vochtig mag worden, maar niet doorweekt raakt. De plant heeft geen extra plantenvoeding nodig.

Vrucht en vermeerdering

Vanuit het hart van de plant vormt zich een steel met daarop de vrucht. Deze kleine ananas is niet voor de consumptie bedoeld, maar als hij helemaal rijp is, is hij eventueel wel eetbaar.

Bromelia’s zoals de ananasplant hebben één nadeel: nadat de plant is uitgebloeid sterft hij af. Dit proces beslaat zo’n 3 tot 6 maanden. Meestal vormt de moederplant jonge plantjes aan de voet, die u kunt oppotten. Zodat u na verloop van tijd weer een nieuwe, volwassen plant heeft. Hier gaat echter wel behoorlijk wat tijd overheen. In het geval van de ananas kunt u de plant ook eenvoudig op een andere manier vermeerderen. Hiervoor snijdt u het bovenste gedeelte van de vrucht, inclusief de toef bladeren erboven op, af en na enkele dagen indrogen plaatst u die in stekgrond of potgrond vermengd met wat zand. Aangezien de sierwaarde van de plant juist in de vrucht zit, kunt u hier het beste zo lang mogelijk mee wachten, maar wel voor het moment dat de plant begint met afsterven.

ananas

Overigens kunt u op deze manier ook een ananas uit de supermarkt of groentewinkel omtoveren tot plant. Snijd ook in dit geval het bovenste gedeelte van de vrucht af en pot die na enkele dagen indrogen op. De plant die hieruit groeit is wel wat minder mooi dan de siervariant, maar het is altijd leuk om eens uit te proberen.

We zijn benieuwd of er onder de lezers van dit artikel op MAX Vandaag mensen bevinden die inderdaad baat hebben bij deze anti snurkmethode. Zo ja, dan lezen wij uw reactie heel graag hieronder!

Geef een reactie

Reacties (4)

    Anika says:

    Hoe vaak moet je een ananasplant in Nederland (binnenshuis) water geven? Op deze website lees ik eenmaal per week, en op kweken.net/ananas/ staat dat het ook best twee keer mag. Adviseren jullie slechts één keer bij een jonge ananasplant?

    Mvg Anika

      MAX Vandaag says:

      Beste Anika, bedankt voor uw reactie. Het belangrijkste is dat de kluit niet doorweekt raakt. Over het algemeen is eens per week daarom voldoende, maar als u het idee heeft dat hij dan te droog wordt, kunt u hem daarnaast eventueel ook nog een keer met de plantenspuit sproeien. Wij beschrijven overigens de plant die als kamerplant verkocht wordt, niet de zelf gekweekte waarvoor een verse ananas gebruikt wordt.

      gbvogels says:

      Ik heb de mijne in n terracotta pot staan dus de aarde droogt iets sneller uit maar in de winter n kleine scheut water in de kern en ik sproei m elke dag dus ik geef m 1 keer per week water

    annievanes says:

    ik heb de ananasplant ook, Heeft ruim 3 maanden gebloeit en op het laatst geurde het echt naar ananas. Ik heb de top afgesneden en in water gezet . Na 2 dagen zaten er al wortels aan. Ook rondom de oude plant staan meerdere kleine plantjes. NU afwachten wanneer ik op de afgesneden top weer een ananas heb.