aglaonema

Aglaonema

De Aglaonema springt in het oog vanwege zijn mooie blad.  Toch neemt hij met wat minder licht genoegen. Het is daarmee een zeer geschikte plant voor onze huiskamers.

Standplaats

Van oorsprong komt de Aglaonema uit Oost Azië, waar hij op warme en schaduwrijke plekken groeit. Ook in de woonkamer wordt een redelijk donkere standplaats gewaardeerd. Een plek in de vensterbank op het noorden is dus prima. Staat de plant op een zonniger plek, plaats hem dan wat verder de woonkamer in, zodat er niet teveel direct zonlicht ontvangen wordt. Er is een grote verscheidenheid aan bladkleuren en de geelbonte varianten verdragen (en vragen) wat meer licht.
aglaonema_bladkleuren_shutterstock

Water en voeding

De Aglaonema is geen grote drinker. De potgrond moet in de zomer licht vochtig blijven. In de winter de grond tussen de gietbeurten licht laten opdrogen. Afhankelijk van de hoeveelheid licht en de temperatuur in de woonkamer kunt u uw watergift hierop aanpassen. Het is een langzame groeier, dus er is niet zoveel voeding nodig. In het groeiseizoen (lente-zomer) kan plantenvoeding voor groene planten gegeven worden in een lage dosering. De Aglaonema zal niet zo snel uit z’n pot groeien, maar het is wel verstandig om de plant elke 2 á 3 jaar nieuwe aarde te geven, zodat de grond niet uitgeput raakt.

Luchtvochtigheid

De Aglaonema houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dit kan in de woonkamer dus wel eens problemen opleveren. Hij wordt dan vatbaar voor spint en luis. Om dit te voorkomen kunt u af en toe sproeien. Om het mooie blad daarnaast stofvrij te houden is het ook mogelijk om ‘m enkele keren per jaar onder een lauwwarme straal onder de kraan of douche af te spoelen. Dek de kluit daarbij af, zodat de grond niet doorweekt raakt.

Bloei

Aglaonema’s behoren net als bijvoorbeeld de Dieffenbachia en Spathiphyllum tot de Aracea, de Aronskelkachtigen en er kunnen bloemen in de plant ontstaan. Die vallen niet echt op en kosten de plant veel energie, dus ze kunnen het beste verwijderd worden.

aglaonema_bloem_shutterstock

Snoei

Het komt de vorm van de plant niet ten goede als u flink gaat snoeien, maar lelijk geworden blad kunt u prima verwijderen. Als het blad lichter verkleurt, dan staat de plant waarschijnlijk te licht. Verplaats ‘m dan naar een donkerdere plek. Als er teveel water gegeven is, dan krijgen de bladeren bruine punten of bladranden. Is er juist te weinig water gegeven, dan worden de onderste bladeren geel. Pas bij het verwijderen van bladeren op de sappen van de plant. Dit is licht giftig en veroorzaakt huidirritatie.
Let op: sommige exemplaren scheiden via de bladeren druppels met een plakkerige substantie af, guttatie genaamd. Plaats hem in dat geval niet boven een kwetsbaar oppervlak, want de substantie kan bijvoorbeeld de vloer aantasten.

Geef een reactie