Afwassen

Afwassen met een afwasborstel of spons, wat is hygiënischer?

Bij het afwassen kunt u gebruik maken van een afwasborstel of een spons. Wat u het liefst gebruikt is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Maar welke methode is het meest efficiënt én hygiënisch?

Voorkeur voor sponsjes

Veel mensen doen de afwas liever met een spons dan een afwasborstel. Dat blijkt uit (Engelstalig) onderzoek onder een kleine 10.000 mensen uit 10 Europese landen. Uit het Noorse onderzoek is echter gebleken dat het afwassen met een borstel hygiënischer is. Dit komt doordat bacteriën sneller toenemen en overleven op een spons. Tussen de afwasbeurten droogt een spons namelijk bijna nooit helemaal op. Wat leidt tot een snellere toename van bacteriën. Een borstel droogt veel sneller, waardoor bacteriën minder kans krijgen om te overleven.

afwassen
Lees ook: Tips voor zuinig afwassen, met de hand of de vaatwasser

Extra voordeel afwasborstel

De meeste bacteriën die op de sponzen voorkomen zijn gelukkig geen bedreiging voor onze gezondheid, maar ook de ziekmakende salmonellabacterie kan opduiken, stellen de onderzoekers. Daarbij heeft de spons een extra nadeel in vergelijking met een afwasborstel. De spons wordt direct in de hand gehouden, terwijl een afwasborstel een handvat bevat. Hierdoor kunnen de bacteriën zich van de handen verspreiden naar andere voorwerpen in de keuken. Dat is dus niet direct ziekmakend, maar een echt fris idee is het niet.

afwasborstel

Spons grondig uitspoelen helpt niet

Zelfs wanneer de spons grondig uitgespoeld wordt, helpt dit niet hem hygiënischer te maken, stellen de Noorse onderzoekers. Alleen als de spons dagelijks wordt vervangen is bacteriegroei te voorkomen. Ook is het redelijk effectief gebleken om de spons in chloor te laten weken, maar dat is weer niet zo bevorderlijk voor het milieu. De bij het onderzoek betrokken professor in de microbiologie Cath Rees, van de Universiteit van Nottingham heeft nog wel een nuancering op de bevindingen gegeven. Volgens haar is er geen bewijs dat de bacteriën in sponzen een significante bron van besmetting zijn in de keuken. Mits de spons tussen de afwasbeurten de kans krijgt om goed te drogen.

Afwasborstel kan in de vaatwasser

De afwasborstel is in elk geval de meest hygiënische optie voor de afwas. Dit verhoogt u door de borstel regelmatig schoon te maken. Patricia Schutte van het Voedingscentrum vertelt daar in een eerder artikel over: “De borstel kan in de vaatwasmachine. Zorg er wel voor dat de machine op 60 graden is ingesteld, want de bacteriën die erin zitten, gaan niet dood als de temperatuur onder de 60 graden is. Ook kunt u de borstel in warm water met een sopje leggen”, vertelt zij. “Daarnaast is het belangrijk om de borstel tijdig te vervangen. Zodra de haartjes naar buiten beginnen te staan, is het tijd voor een nieuwe”, aldus Schutte.

(Bron: Telegraaf, ScienceDirect, Margriet, Libelle, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Toyin says:

    Is er ook wat bekend over het aanrecht afnemen met een spons of een aanrecht doekje?

      MAX Vandaag says:

      Beste Toyin, bedankt voor uw reactie. Daarbij is het bij beide van belang om ze regelmatig te vervangen. In dit artikel vertellen we daar wat meer over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/zo-hebben-bacterien-geen-kans-in-uw-keuken/

    astolk says:

    Wat een flauwekul dit soort onderzoeken, naar mijn mening zonde van het geld en zonde van de tijd die Max hieraan besteedt

      MauHe says:

      Dat is een mening. Ik vind het wel interessant, want het heeft rechtstreeks met de gezondheid te maken. Met name die salmonellabacterie. Heb er in het buitenland een paar keer mee te maken gehad en dat wens je niemand.

    TrixK says:

    Een tip: Het schuursponsje en het vaatdoekje 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand laten draaien vermindert 98% van de bacteriën.

    ajmvanleeuwen says:

    de spons en borstel een paar minuten in de magnetron en alle bacteriën zijn dood of de boel regelmatig vervangen.
    wat een gezeur over besmetting hoe deden ze dat vroeger? ik ben er inmiddels 80 mee geworden.