Afdrukken in het tapijt: zo kunt u die verwijderen
Publicatiedatum: 21 maart 2022
Het nadeel van het plaatsen van zware spullen op een (hoogpolig) tapijt is dat ze afdrukken achterlaten. Toch is het soms nodig of gewenst om bijvoorbeeld een meubelstuk als een salontafel op een andere plek te zetten. Dan hoeft u echt niet met ontsierende meubelafdrukken te blijven zitten. Vaak is het heel goed mogelijk ze te verwijderen.
Met ijsblokjes
Zeker het proberen waard, is het inzetten van ijsblokjes. Plaats hiervoor enkele klontjes op de afdruk en laat ze rustig smelten. Dit kan alleen als het materiaal waarvan het tapijt gemaakt is nat mag worden. Heeft u onder het kleed een vloer die niet tegen water kan, bescherm die dan eerst met bijvoorbeeld een stuk zeil of handdoek. Doordat de samengedrukte vezels langzaam water opnemen, zetten ze weer uit. Even laten drogen en dan verder droog deppen met een handdoek. Breng tenslotte het tapijt weer in vorm met uw vingers of bijvoorbeeld een lepel of tapijtborstel. Grote kans dat de deuk erna niet meer te zien is.
Met stoom
Niet elke tapijtsoort is geschikt voor het gebruiken van stoom, dus controleer hiervoor het etiket. Of probeer deze methode eerst op een klein gedeelte uit dat niet in het zicht ligt. Met hete stoom krijgt u vooral afdrukken in vloerbedekking gemaakt van natuurlijke vezels weg. Bescherm hier ook weer eerst zo nodig de ondergrond onder het tapijt of kleed. Heeft u geen stoomapparaat, dan kunt u ook alternatieven gebruiken. Zoals een stoomstrijkijzer. Houd het strijkijzer zo’n 10 á 15 centimeter boven de afdruk en stoom totdat de plek verzadigd is met water. Hetzelfde effect krijgt u door de deuk nat te maken en er een föhn boven te houden in de hoogste stand. Dep de plek vervolgens droog en borstel na.
Met de stofzuiger
Het beste werkt dit door een opzetborsteltje op de zuigmond van de stofzuiger te plaatsen. Door de combinatie van zuigkracht en het borstelen van het oppervlak gaan de vezels weer rechtop staan.
Afdrukken voorkomen
Voorkomen is vaak nog beter dan genezen, dus u kunt ook maatregelen nemen om de afdrukken te verminderen of te voorkomen. Zo kan het plaatsen van ondertapijt of -vloer helpen om drukplekken te voorkomen. Doordat de ondergrond het gewicht helpt ondersteunen, vormen zich minder snel afdrukken. Ook kan het zeker helpen de meubels regelmatig een paar centimeter te verschuiven. Als u dat elke 1 á 2 maanden doet, zullen er ook minder nadrukkelijke afdrukken ontstaan. Viltglijders onder de poten kunnen het verschuiven vergemakkelijken en verdelen de druk ook beter.
Hoogpolig versus laagpolig
Of een tapijt hoogpolig of laagpolig is, heeft een grote invloed op de vorming van afdrukken. Wilt u een nieuw tapijt, waarop u veel zware meubels plaatst en die af en toe van plek wisselen? Dan is het de overweging waard om voor een laagpolig kleed te kiezen, aangezien zich daar minder snel afdrukken in vormen.
Op 24 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.
(Bron: Tips en Weetjes, Margriet, wikiHow)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een stuk zijl ? Dat moet toch ZEIL zijn ?
Waar je je al niet druk om maakt
Maartje70: Jahaa, maar het is inmiddels wèl gewijzigd. Het is mijn moedertaal en een spelfout doet een beetje pijn aan mijn ogen. U pleit voor taalverloedering ?