Abutilon
Publicatiedatum: 6 april 2019
De Abutilon is tijdens het voorjaar en gedurende de (na)zomer vaak volop te koop. Deze prachtige bloeier is het meest gelukkig als hij zomers lekker buiten kan staan, maar voordat het gaat vriezen moet hij weer naar binnen, om daar te overwinteren.
Standplaats
Geef de Abutilon een warm en zonnig plekje (maar de hele dag volle zon is teveel van het goede) en plaats hem zo mogelijk na de IJsheiligen naar buiten. Hij kan daar blijven tot de temperaturen in de nazomer gaan dalen. Vorst verdraagt deze plant niet, dus wees dit ver voor. De grote bladeren zijn wat kwetsbaar, zet hem daarom op een plek waar u er niet tegen aan loopt en waar hij niet op de tocht/wind staat. Vooral een plant op stam kan snel omvallen bij teveel wind.
Bij teveel zonlicht kunnen de bladeren gaan krullen en als deze situatie te lang duurt, kan hij zijn blad zelfs laten vallen. Het beste is de plant ’s winters op een lichte en koele plek in huis te laten overwinteren, bij een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Tussen de 5 en 10 graden mag ook, maar dan zal hij zijn blad meestal verliezen en pas weer blad krijgen als de temperatuur in het voorjaar omhoog gaat. Een winterseizoen in de warme huiskamer overleeft hij ook wel, maar hij wordt dan wel vatbaarder voor ziektes.
Water geven
De Abutilon heeft veel water nodig. Zeker tijdens de warme maanden moet u dit goed in de gaten houden. Ook al heeft hij in de wintermaanden een veel kleinere waterbehoefte, ook dan mag de plant nooit helemaal uitdrogen.
Geef tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het water geven, dit komt de bloei ten goede en zorgt ervoor dat de plant goed gezond blijft.
Bloei
De Abutilon bloeit uitbundig gedurende de late lente tot wel ver in september. De bloemen in klokjesvorm kunnen variëren van groot tot klein, met gesloten of open kelken, en zijn te krijgen in vele verschillende kleuren. Soms zit er zoveel nectar in de bloemen, dat dit eruit druppelt. De soorten met grote, openstaande bloemen hebben wel wat weg van de Hibiscus. Na de bloei ontstaan er decoratieve zaaddozen aan de plant, maar beter is het de uitgebloeide bloemen voor die tijd te verwijderen, dan gaat alle energie naar de plant zelf.
Snoei
Snoei de Abutilon aan het einde van de winter terug, maar knip alleen de jonge gedeeltes en niet tot in het oude hout. Dit zorgt ervoor dat de plant hanteerbaar blijft en ook dat hij mooi vertakt uitgroeit.
Verpotten
De Abutilon verbruikt veel voedsel, geef deze plant daarom elke voorjaar een nieuw laagje potgrond en als het nodig is ook meteen een grotere maat pot. In een te kleine pot is water geven lastig, omdat de kluit dan zeer snel uitdroogt, maar geef ook zeker niet een te grote pot, want dan kan de grond onderin de pot juist weer te nat blijven.