was aan een droogrek

9 tips om de was binnen sneller te laten drogen

Gebruikt u geen droger en heeft u geen mogelijkheid om de was buiten te laten drogen? Dan hebben we 9 tips om de was binnen sneller te laten drogen. Van extra centrifugeren, tot de manier van ophangen op een droogrek.

1. Extra centrifugeren

Des te droger de was al is, dus te sneller droogt het daarna helemaal op. U kunt dit bereiken door op uw wasmachine in te stellen dat er goed wordt gecentrifugeerd, hoe hoger het aantal toeren des te droger de was. Ook kunt u de was na afloop van het wasprogramma nog een keer kort extra laten centrifugeren.

2. Gebruik een droge handdoek

Heeft u een kledingstuk snel nodig of is het extreem verzadigd, zoals bijvoorbeeld een wollen trui? Rol het dan in een droge handdoek en druk zacht aan. De handdoek absorbeert dan een deel van het vocht, waardoor het kledingstuk sneller droogt. Hierbij moet u de handdoek zelf ook wel weer te drogen ophangen, maar de totale droogtijd wordt verkort.

3. De was droog strijken

Nog een manier om een kledingstuk dat u meteen nodig heeft sneller te laten drogen, is door het te strijken. Leg het op een strijkplank en leg er een droge theedoek op. Strijk daar overheen en u zult merken dat het in een paar minuten gepiept is.

droger
Lees ook: Tijdwinst: met deze tip wordt was in de droger veel sneller droog

4. De juiste plek in huis

In een koud vertrek of een ruimte zonder ventilatiemogelijkheid verdampt vocht minder snel en duurt het drogen van de was veel langer. Kies daarom voor een zo warm (en liefst zonnig) mogelijk vertrek in huis, waar u goed kunt ventileren of beter nog, een raam open kunt zetten. Zet de was zo dicht mogelijk bij het raam en in het geval van een droogrek, met de kop er naar toe, zodat de luchtstroom makkelijker langs de was kan gaan. Naast de snellere droogperiode, zorgt u er zo ook voor dat u minder vocht en daarmee een risico op schimmel en gezondheidsproblemen in huis krijgt. De badkamer is, als u daar plaats heeft, ook een prima plek om de was te drogen, omdat deze doorgaans goed geventileerd kan worden.

5. Schud de was uit voor een kortere droogtijd

Door de was voor het ophangen uit te schudden, voorkomt u plooien, waar zich vocht in ophoopt. Het zorgt er tevens voor dat de was na het drogen minder kreukels heeft en dat scheelt weer strijken.

6. Zorg voor tussenruimte

Des te groter de tussenruimte is tussen het wasgoed, des te beter de luchtcirculatie. En daarmee de droogtijd. Kies voor een droogrek waarbij er voldoende ruimte is om alles op te hangen en waarbij de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Of gebruik kledinghangers om de kleding uit elkaar te hangen. Zeker wanneer de was voor het raam droogt, kan alles dan vrij wapperen en sneller drogen.

wasknijpers
Lees ook: Afdrukken van wasknijpers voorkomen en zo lost u het op als het wel is gebeurd

7. Manier van was ophangen scheelt droogtijd

Hoe u de was op een droogrek hangt maakt ook uit voor de droogtijd. Op deze manier zorgt u ervoor dat er meer lucht tussen de was door kan:

  • Maak bij handdoeken de ene kant langer dan de andere of hang ze als dat qua ruimte kan languit op.
  • Hang T-shirts en broeken ondersteboven, zodat het zwaarste gedeelte onderop hangt en los kan bungelen.
  • Hang sokken aan 1 kant op bij de openingen, zodat de sok open kan staan.
  • Hang klein wasgoed op de hoeken op.
  • Draai groot wasgoed af en toe om.

In een eerder artikel leest u ook nog over de Japanse methode, waarbij een V-vorm ontstaat.

8. Gebruik extra warmte

Staat de verwarming aan? Dan kan een radiator-droogrek zorgen voor sneller droge was. Doordat de was dicht bij de warmtebron opgehangen wordt, droogt het sneller. Hetzelfde effect kunt u ook bereiken wanneer de verwarming niet aan staat. In dit geval met een elektrisch droogrek. Zo’n rek wordt verwarmd wat het drogen nog meer bespoedigt. Ook nog een mogelijkheid is een draaiend droogrek. Door de ronddraaiende beweging is was sneller droog.

9. Luchtontvochtiger gebruiken

Het werkt goed om in de ruimte waar de was te drogen hangt, een luchtontvochtiger te plaatsen. Zo’n apparaat zuigt vochtige lucht op en blaast droge lucht uit. Het beste werkt een apparaat met een wasdroogfunctie, want die is daar speciaal voor bedoeld.

(Bron: Archief, Libelle, Elle, Jysk, Blijtijds, binnenste buiten, Vriendin, Leifheit. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie