7 aandachtspunten bij het kiezen van een nieuwe kamerplant
Publicatiedatum: 5 februari 2023
We leven graag samen met groen, maar niet alle plekken in huis zijn even geschikt voor elke kamerplant. Van belang zijn onder andere de hoeveelheid licht en of er huisdieren rondlopen waar rekening mee moet worden gehouden. We zetten 7 aandachtspunten op een rij die u helpen bij het uitkiezen van een nieuwe kamerplant.
Beschikbare ruimte voor de nieuwe kamerplant
Heeft u nog een klein plekje over op de vensterbank of moet de nieuwe kamerplant een grotere leegte opvullen? Het is goed om u van tevoren te bedenken hoeveel ruimte u precies voor het nieuwe groen in huis heeft. En de plant daarop uitkiezen. Een kamerplant die in de loop staat krijgt op den duur bruine bladranden, dus zorg ervoor dat hij zoveel mogelijk vrij staat.
Hoeveelheid licht
Een belangrijk aspect in de verzorging van kamerplanten is hoeveel licht ze nodig hebben. Sommige planten moeten echt vol in het licht staan, omdat ze anders sprieterig worden en langzaam wegkwijnen. Bladplanten hoeven vaak niet in vol zonlicht te staan, maar hebben wel voldoende licht nodig om hun mooie bladtekening te behouden. En sommige planten staan het liefst wat donkerder of kunnen het daar langere tijd uithouden. Kijk dus op het plantenlabel wat de plant die u wilt kopen nodig heeft en of u dat kunt bieden. Of zoek van tevoren in ons kamerplantenoverzicht een plant uit die daarbij past.
Temperatuur
Veel kamerplanten doen het prima bij een gemiddelde kamertemperatuur en kunnen daarmee op veel plekken in huis staan. Sommige tropische planten hebben het liefst warme omstandigheden en verkommeren als de temperatuur veelvuldig onder de 15 graden komt. Andere planten houden juist meer van de koelere omstandigheden in huis, zoals de cyclaam, de azalea en de klimop. Ook kan niet elke plant even goed tegen een plek in de buurt van de verwarming. Is dat juist wel waar u de nieuwe kamerplant wilt neerzetten? Bekijk dan ons overzicht met geschikte planten daarvoor.
Water geven
Bedenk hoeveel tijd u wilt besteden aan het water geven van uw kamerplanten. Vindt u het leuk om elke dag een rondje te maken, dan kunt u kiezen voor een kamerplant die betrekkelijk veel water nodig heeft, zoals een Calathea orbifolia of Begonia elatior. Heeft u liever een plant die maar weinig water nodig heeft, kies dan voor een vetplant, die over het algemeen eens in de 2 weken water wil, zoals een zebraplant. Of voor een cactus, die over het algemeen eens per maand een watergift verlangt, zoals een schoonmoederstoel.
Giftig voor huisdieren?
Lopen er wel of niet honden of katten bij u rond? Heel veel kamerplanten zijn giftig voor hen of op zijn minst irriterend wanneer ze er delen van binnen krijgen. In een eerder artikel hebben we enkele van die giftige exemplaren op een rij gezet. En we hebben ook een overzicht gemaakt van planten die u juist wel kunt houden wanneer u huisdieren heeft.
Moeilijk of makkelijk?
Niet alle kamerplanten zijn even makkelijk. Een Medinilla, Calathea en Caladium zijn wat veeleisender en daar heeft u dus wat groenere vingers voor nodig. Het geeft dan wel extra voldoening wanneer ze blijven floreren. Vindt u het wat lastiger om kamerplanten lang gezond te houden, dan kunt u misschien beter kiezen voor een sterk exemplaar dat niet zoveel noten op zijn zang heeft en makkelijk te verzorgen is. Het is dan ook wellicht verstandiger om niet zo’n dure plant aan te schaffen. Goedkopere planten zijn echt niet minder sterk, maar vormen een minder groot risico, mocht er iets mis gaan.
De omstandigheden
Wees tenslotte ook kritisch over de plek waar u de nieuwe kamerplant koopt. Is het buiten erg koud of warm en staan de planten buiten, sla ze dan liever even over. De kans dat ze daar een tik van meekrijgen en zich moeilijk kunnen aanpassen aan de omstandigheden bij u thuis is groot. Ga daarnaast voor een exemplaar dat er fris uitziet en niet compleet uitgedroogd is of juist een veel te natte kluit heeft. Kijk ook of er geen vliegjes om de plant hangen, want u wilt geen rouwvliegjes mee naar huis nemen. En of de plant vrij is van ander ongedierte.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.
(Foto’s: Shutterstock)