geurende kamerplanten

12 geurende kamerplanten voor een heerlijke geur in huis

Kamerplanten in huis maken veel mensen gelukkiger. Met de 12 geurende exemplaren die wij hieronder op een rij zetten geniet u niet alleen van hun fijne aanblik, zij verspreiden daarnaast een heerlijke geur.

Bruidsbloem: Stephanotis floribunda

De bruidsbloem verspreidt een heerlijke, voor de plant karakteristieke geur. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij vaak verwerkt wordt in bruidsboeketten. Hij heeft graag een warme en lichte plek in de woonkamer en zijn kluit moet tijdens de bloei licht vochtig gehouden worden. Verplaats en draai de plant als er eenmaal knoppen en later bloemen aan de plant zitten niet.

Stephanotis floribundaCitroengeranium: Pelargonium graveolens

De citroengeranium, ook wel bekend onder de naam roosgeranium, wordt in tegenstelling tot andere geraniums niet zozeer om zijn bloemen gehouden, maar meer als bladplant en vooral om de citroengeur die de plant verspreidt bij aanraking. Hij staat het liefst op een lichte, niet te warme plek en hij mag niet te nat staan.

CitroengeraniumEngelentrompet: Brugmansia

De Engelentrompet bloeit de hele zomer met enkele of dubbele tot wel 30 cm grote, hangende kelken. In de kleuren wit, geel, oranje, rood of roze. Door de vorm ervan luidt zijn Nederlandse naam engelentrompet. De bloemen geuren heerlijk en de geur neemt in de avond toe. Hij brengt de zomers het liefst buiten door en overwintert tijdens de koudere maanden graag in huis.

Brugmansia

Frangipani: Plumeria rubra

De prachtige bloemen van de Frangipani verspreiden een zoete (door sommigen bedwelmend genoemde) geur. Deze exoot heeft een warme en zonnige standplaats nodig. De waterbehoefte is zeer gering en u kunt hem dezelfde verzorging geven als een succulent. Tijdens de zomer iets meer water geven, maar de kluit tussen de gietbeurten steeds goed laten drogen.

Gardenia: Gardenia jasminoides

De gardenia, ook wel Kaapse jasmijn genoemd, is één van de kamerplanten die erg populair is vanwege zijn ongelooflijk lekkere geur. Naast zijn geur is zijn verschijning, met prachtige roomwitte bloemen en donkergroen, glanzend blad een extra reden om deze plant in huis te halen. Hij houdt van een warme en lichte standplaats en is gevoelig voor temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de kluit nooit uitdroogt, maar net licht vochtig blijft.

Gardenia

Kamerbrem: Genista x spachiana / Cytisus x racemosus

De kamerbrem bloeit niet alleen in een vrolijke tint geel, hij ruikt ook nog eens heerlijk. Hij houdt van een koele en zonnige plaats. In de wintermaanden staat hij graag nog wat koeler, dus zet hem dan in een onverwarmde kamer, waar het wel licht genoeg is. De grond moet licht vochtig gehouden worden, maar in de wintermaanden is zijn waterbehoefte lager. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen. Op een warme standplaats is de bloei beduidend korter en op een koelere plek is de bloei juist langer.

kamerbrem

Kamerjasmijn: Jasminum

De kamerjasmijn heeft sierlijke witte bloempjes, met een heerlijke, zoete geur. Een geur die niet voor niets in veel parfums gebruikt wordt. Voor de bloei is veel licht nodig, zodat de knoppen tot ontwikkeling kunnen komen. Als de plant eenmaal in bloei staat, kunt u hem beter niet meer in de volle zon zetten, omdat dit de bloei verkort. Dat geldt ook voor warmte. Hier houdt hij van, maar zet hem als hij bloeit liever iets koeler, zodat de bloei langer aanhoudt. Als de plant bij kamertemperatuur staat, heeft hij ongeveer 2 keer in de week water nodig.

Mimosa: Acacia dealbata

Aan het prachtige, gevederde blad van de mimosa verschijnen eind winter/begin lente vele tientallen bolletjes met geel. Deze bloembolletjes verspreiden een heerlijke, zoetige geur. De mimosa komt van oorsprong uit Australië en een plek met veel licht is wat deze plant verlangt. ’s Winters heeft hij een plek nodig in een niet verwarmde, maar vorstvrije kamer, zodat hij koel kan overwinteren. Geef steeds weer water als de kluit net niet opgedroogd is.

Oleander: Nerium oleander

De oleander heeft als nadeel dat hij erg giftig is, maar hij bloeit lang en uitbundig. Van de vroege zomer tot in het najaar. Daarvoor heeft hij wel genoeg zon en warmte nodig én ’s winters een koele overwintering. Er zijn soorten met enkelvoudige bloemen en met dubbele bloemen, in de kleuren wit, lichtroze, geel, fuchsiaroze, rood en alles er tussenin. Ze ruiken heerlijk subtiel lichtzoet. In zijn natuurlijke omgeving kan hij het vaak met minder water af, maar als potplant heeft hij graag voldoende water tijdens warm weer.

Nerium oleander

Sinaasappelboompje: Citrus mitis

Vrolijk, heerlijk geurend én vruchten producerend, het sinaasappelboompje is om meerdere reden aantrekkelijk als kamerplant. Kies de zonnigste plek die u kunt vinden voor deze plant, maar laat hem wel even aan de zonnestralen wennen. Het is zaak de kluit tussen de gietbeurten licht te laten drogen. Dan worden wortelrot en andere problemen voorkomen. Om het jaar erop weer volop bloemen en vruchten te geven, heeft de sinaasappel een koele winter nodig. Liefst een lichte ruimte met een temperatuur rond de 10 graden. Dus bijvoorbeeld een kamer die niet verwarmd wordt.

sinaasappelboompje

Viooltjesorchidee: Miltonia

Een orchidee met bloemen die sterk doen denken aan viooltjes, dat is de Miltonia. In Nederland gaat hij dan ook als viooltjesorchidee door het leven. Het is een plant met prachtige, frisgekleurde bloemen, die ook nog eens heerlijk geuren. Geef de Miltonia een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Een temperatuur tussen de 15 en 25 graden is ideaal. Zorg wel voor een plek waar hij niet op de tocht staat. Laat de aarde tussen de gietbeurten steeds licht opdrogen, maar laat hem nooit geheel uitdrogen.

Miltonia

Wasbloem: Hoya carnosa

De grote wasbloem heeft sierlijke, stervormige, witte bloempjes, die ’s nachts hun heerlijke geur verspreiden. Geef de wasbloem een lichte en warme standplaats, waar hij niet in de volle zon staat. Bij teveel zonlicht verkleuren de bladeren geel. Houd de grond licht vochtig tussen de gietbeurten. Draai de plant tijdens het vormen van de knoppen en de bloei niet, want dan kan hij zijn knoppen en bloemen laten vallen. Zijn de bloemen uitgebloeid, laat ze dan zitten, want hierop komen uiteindelijk ook weer de nieuwe bloemen. Het is mogelijk dat er na de bloei peulen aan de plant verschijnen.

Kijk voor de verzorging van nog veel meer kamerplanten in ons kamerplantenoverzicht.

Geef een reactie

Reactie

    Rien6 says:

    Die wasbloem hebben wij al 40 jaar in 2 varianten.Bloemen ruiken lekker en de honing druppel die aan de bloem hangt smaakt lekker zoet