siergrassen

11 siergrassen voor in de tuin

Siergrassen zijn jaarrond een verrijking van de tuin, maar zeker ook in het najaar en de winter van grote waarde. Veel soorten komen dan in bloei en behouden ook als ze niet groen blijven de hele winter een mooi silhouet. Ze nemen daarmee het stokje over van vaste planten die eerder op hun mooist zijn. We bespreken 11 opties.

Chinees riet of prachtriet: Miscanthus

Chinees riet of ook wel prachtriet is een sterk groeiende grassoort. Ze worden tot wel 2 meter hoog en worden soms als (niet wintergroene) erfafscheiding gebruikt. Dit ook omdat hij niet alleen snel groeit, maar ook nauwelijks woekert. Vanaf augustus komt deze grassoort tot bloei, met mooie pluimen, die in de winter zilverwit kleuren.

siergrassen MiscanthusDiamantgras: Calamagrostis brachytricha

Diamantgras, ook wel struisriet genoemd vanwege de gelijking met riet, wordt tot 125 centimeter hoog. In de maanden augustus-oktober bloeit deze grassoort met volle pluimen. In de zon glanzen de bloeiaren, waar hij zijn naam diamantgras aan te danken heeft. Hij vormt pollen en woekert niet.

Calamagrostis brachytricha

Japans bloedgras: Imperata cylindrica ‘Red Baron’

Het leuke aan Japans bloedgras is dat het gedurende het jaar steeds roder van kleur wordt. Hij start het groeiseizoen voornamelijk groen, maar na verloop van tijd verschijnen er steeds meer rode bladpunten en aan het eind van het seizoen kleurt het blad heel mooi bloedrood. Daarmee valt hij op tussen andere grassoorten, waar hij prima mee gecombineerd kan worden, maar u kunt ook enkele van dezelfde soort planten voor nog meer effect. Hij wordt maximaal 80 centimeter hoog.

siergrassen Imperata cylindrica ‘Red Baron’Lampenpoetsergras: Pennisetum

Lampenpoetsersgras komt afhankelijk van de soort in juli-september in bloei, met sierlijke, dikke bloeiaren, die de hele winter mooi blijven. Het blad sterft in de winter af en kan half maart geknipt worden op 10-20 cm hoogte. Er komt dan weer fris blad tevoorschijn. Deze grassoort vormt flinke, brede pollen, dus houd daar rekening mee bij het aanplanten tussen andere plantsoorten.

PennisetumPampasgras: Cortaderia selloana

Als u de ruimte heeft, dan is de gewone pampasgras een aanrader. Afhankelijk van de soort komen de crèmekleurige, roze of witte pluimen vanaf augustus tevoorschijn. Ze houden het hele najaar en de winter veel sierwaarde en doen het ook goed in een droogboeket. Uiteindelijk kunnen de planten wel 3 meter hoog worden en vooral in de breedte hebben ze ook ruimte nodig. Wie daar geen ruimte voor heeft kan ook kiezen voor Cortaderia selloana ‘Pumila’, een klein blijvende soort.

siergrassen Cortaderia selloanaPijpenstrootje: Molinia caerulea

Wie van lagere siergrassoorten houdt, kan het pijpenstrootje planten. Molinia ‘Heidebraut’ heeft strokleurige stengels met gele bloeiaren en wordt 120 cm hoog. Andere soorten blijven wat lager. Deze grassoort heeft zijn naam te danken aan vroeger tijden, waarin zijn bloeiaren dienst hebben gedaan om pijpenstelen te reinigen. In augustus-september verschijnen zijn fijne bloeiaren, die in het najaar mooi opvallen tussen afstervende vaste planten en afgevallen blad. In maart kunnen de uitgebloeide halmen en het verdorde blad worden afgeknipt.

Molinia caeruleaSchapengras: Festuca glauca

Schapengras heeft een grote sierwaarde vanwege zijn mooie ijsblauwe kleur. Hij blijft met 30-40 centimeter compact van grootte en is daarmee ook geschikt voor de kleinere tuin. In plukken bij elkaar geplant kan hij ook toegepast worden als bodembedekker. Hij is wintergroen, maar in het voorjaar hoeft hij wel vaak wat fatsoenering nodig, omdat het onderste gedeelte wat kan verdorren. Hij bloeit in de maanden mei-juni.

Festuca glaucaSlangenbaard: Ophiopogon planiscapus ‘Niger’

Slangenbaard onderscheidt zich van andere grassoorten door zijn donkere kleur, die bijna zwart lijkt. Daarmee is het ook een geliefde grassoort voor bij moderne huizen, met bijbehorende strakke tuinen. Hij komt in de maanden augustus-september tot bloei met kleine lila bloempjes, waarna er bessen gevormd worden, die in de winter aan de plant blijven. Hij wordt tot 25 centimeter hoog en kan als bodembedekker gebruikt worden.

siergrassen Molinia caeruleaVedergras: Stipa tenuissima

Vedergras heeft zoals de naam al zegt vederlichte grassprieten, die prachtig in de wind wuiven. Vooral met meerdere exemplaren bij elkaar geeft dit een groots effect. Zomers is de plant frisgroen, in het najaar en de winter verkleurt hij naar lichtbruin. Sommige mensen vinden dat dat zijn sierwaarde alleen maar verhoogt. In juli-augustus verschijnen er witte bloempluimen aan de plant. De uitgebloeide aren kunt u in maart afknippen.

Stipa tenuissimaVingergras: Panicum

Vingergras is een groenblijvende grassoort, die in de maanden juli-september tot bloei komt met luchtige pluimen. Heel sierlijk voor in de border en ook geschikt om een boeket bloemen mee op te fleuren. In het najaar verkleuren de frisgroene bladeren naar mooie herfsttinten. Oudere stengels kunnen omknikken en kunt u eventueel steunen. Aan het einde van de winter laat hij zijn blad vallen en kan hij teruggesnoeid worden.

Panicum

Zegge: Carex

Zegge wordt vaak tot de siergrassen gerekend en veel toegepast in de tuin, maar eigenlijk is het geen grassoort, maar zoals de naam al zegt een zegge. Net als gras bloeit zegge met aren en vele soorten zijn wintergroen. De bloei is vrij onopvallend en valt vroeg in het jaar, maar de mooie laagblijvende pollen vormen zijn grootste sierwaarde. Carex morrowii ‘Variegata’ is bij uitstek geschikt voor halfschaduw.

Carex morrowii ‘Variegata’

(Bron: Krijns groentips, Intratuin, De Tuinen van Appeltern, VT Wonen, Tuinadvies, archief)

Geef een reactie