11 makkelijke en sterke kamerplanten
Publicatiedatum: 21 februari 2021
Kamerplanten die wat minder hoge eisen stellen aan de hoeveelheid licht of die langere tijd zonder water kunnen zijn ideaal voor wie zoekt naar een makkelijke of sterke plant. Toegegeven, bij mensen in de categorie: ‘alle planten gaan bij mij dood’ zullen ook onderstaande planten waarschijnlijk te zijner tijd het loodje leggen, maar bij iedereen met een klein beetje groen in de vingers hebben ze een zeer goede overlevingskans. Stuk voor stuk zijn het sterke planten, die wel tegen een stootje kunnen.
Aglaonema
De Aglaonema is geliefd om zijn mooie blad, maar neemt genoegen met wat minder licht. Daarmee is hij prima geschikt voor onze huiskamers. Hij is geen grote drinker, dus hij heeft niet al teveel water nodig en hij hoeft in principe niet gesnoeid te worden. U heeft er dus weinig omkijken naar.
Cactussen en vetplanten
Als u een cactus of vetplant een lekkere lichte plek geeft, bent u al een heel eind in de verzorging. Aan watergeven bent u daarnaast niet veel tijd kwijt. Kies exemplaren uit die maar eens per maand water nodig hebben. Als u daarnaast in de gaten houdt dat u steeds pas water geeft als de grond weer droog aanvoelt, dan zult u lange tijd van dit soort planten kunnen genieten. Zoals bijvoorbeeld de zuilcactus Pachycereus Pringlei, de ‘schoonmoederstoel’ Echinocactus grusonii of de vetplant Senecio aquarine.
Dracaena compacta
De Dracaena compacta is een sterke kamerplant en gemakkelijk in onderhoud. Hij is te koop van heel klein exemplaar met 1 toef blad, tot grote planten op stam, met 1 of meerdere stammen en vele toeven blad. Hij doet het zowel goed op een lichte plek als een wat donkerder plek en hij heeft niet zoveel water nodig. Snoeien is verder niet nodig bij deze robuuste plant.
Kwartjesplant: Aspidistra elatior
De kwartjesplant is een sterke bladplant, die het ook goed doet bij wat minder licht en op de koelere plekken in huis. In het Engels heet hij Cast Iron Plant, oftewel gietijzeren plant, wat ook weer op zijn onverwoestbare eigenschappen slaat. Hij beschikt over wortelstokken die water op kunnen slaan. Vergeet u hem een tijdje water te geven, dan kan dat weinig kwaad bij deze plant. Hem verzuipen kan overigens wel, maar het enige wat u daarvoor moet laten is hem te doorweken.
Lepelplant: Spathiphyllum
De lepelplant is gemakkelijk door zijn flexibiliteit op het gebied van water geven. Hij heeft een vrij grote behoefte aan water, maar vergeet u hem, dan laat hij dat duidelijk merken, door al zijn blad slap te laten hangen. Als u hem dan water geeft herstelt hij zich al snel weer. Teveel water geven zal niet zo gauw gebeuren bij deze plant.
Olifantspoot: Beaucarnea
Van oorsprong komt de olifantspoot uit de droge gebieden van Mexico en omliggende landen, waar hij te maken heeft met sterk wisselende omstandigheden. Van extreem heet tot flink kouder en met van tijd tot tijd behoorlijke droogte. Hij past zich dan ook vrij gemakkelijk aan de omstandigheden in de woonkamer aan en ook droge lucht van de verwarming is geen probleem voor deze plant. Omdat de olifantspoot water in zijn stam opslaat heeft hij weinig water nodig.
Scindapsus – Epipremnum
De Scindapsus is een sterke kamerplant, die heel oud kan worden. Als u hem teveel water geeft dan gaat hij druppelen, een goede indicatie dat u wat minder moet gieten. Uiteindelijk kunnen zijn stengels erg lang worden, maar hij kan prima teruggesnoeid worden tot de gewenste lengte en de snoeisels kunt u eventueel stekken, om uw plantencollectie uit te breiden of er iemand anders blij mee maken.
Vingerplant: Fatsia japonica
Een lichte plek of een plek in de schaduw, de mooie vingerplant doet er niet moeilijk over. Als u hem regelmatig water geeft (zonder dat u de kluit doorweekt) zal hij u belonen met veel nieuw blad per jaar. Wordt hij uiteindelijk wat al te groot naar uw zin, dan kunt u hem in het voorjaar als de vorst voorbij is eventueel in de tuin planten. Hij kan namelijk verrassend lage temperaturen verdragen.
Vingersboom: Schefflera arboricola
De vingersboom is fraai van uiterlijk én gemakkelijk te verzorgen. Veel licht wordt gewaardeerd door deze plant, maar een iets minder lichte plek wordt ook verdragen. hij heeft daarnaast niet zoveel water nodig. Verpotten hoeft in principe alleen als hij uit zijn pot groeit, maar doe dit idealiter toch in elk geval elke 3 jaar.
Vrouwentongen: Sansevieria trifasciata
Deze oersterke plant is de moeilijkste niet. Droge lucht, wisselende temperaturen, veel licht of weinig licht? Geen probleem voor de vrouwentongen. Maar natuurlijk zijn er ook voor de Sansevieria omstandigheden waar hij zich het beste bij voelt. Op een lichte plek blijft het blad het mooiste, maar hij blijft het goed doen tot zo’n 4 meter de kamer in. Nog donkerder overleeft hij moeiteloos, maar hij wordt dan wel minder mooi. Verder heeft hij een lage behoefte aan water en bemesting.
Zamioculcas
De Zamiocalcus behoort tot de groep gemakkelijke kamerplanten, maar ook tot de echte blikvangers. Hij voelt zich op verschillende plekken in de huiskamer op zijn gemak. Hij mag heel licht staan, maar ook op een plek verder de kamer in. Qua water heeft hij liever wat te weinig dan teveel. Hij kan op een gegeven moment te groot en te zwaar worden voor zijn pot en dan kan hij omvallen, maar dat kan eenvoudig voorkomen worden door hem in elk geval elke 3 jaar te verpotten.