kuipplanten

11 kuipplanten die een vakantiegevoel geven in de tuin of op het balkon

Sommige planten die we als kamerplanten houden en ons een vakantiegevoel geven, zijn zelf ook vaak gebaat bij een ‘vakantie’ in de tuin. Het zijn op enkele uitzonderingen na planten die niet winterhard zijn en dus vorstvrij moeten overwinteren, maar die zomers graag buiten doorbrengen.

Binnen of buiten overwinteren?

Enkele sterke kuipplanten kunnen bij milde winters buiten overwinteren. Bij eventuele vorst moeten ze dan wel afgedekt worden. Een voordeel is dat ze dan vaak minder last hebben van ongedierte. Planten die hiervoor in aanmerking komen zijn Oleander, Eucalyptus, Agapanthus en enkele kuipsalvia’s. Kuipplanten als Abutilon, Bougainvillea en Brugmansia moeten in het najaar wel naar binnen gehaald worden. Bladhoudende kuipplanten hebben in de wintermaanden voldoende licht nodig en ongeveer eens per week water. Bladverliezende kuipplanten kunnen in een donkerdere ruimte overwinteren en hebben minder water nodig. In februari moeten ze naar een lichtere plek. Let tijdens de winter op eventueel ongedierte als schildluis of witte vlieg en bestrijd deze. Als er roetdauw (een zwartkleurige schimmel) op de bladeren zit, betekent dit dat er luizen op de planten zitten. Veel luchten voorkomt allerlei schimmels. Snoei de kuipplanten in het voorjaar terug en geef ze voor de eerste keer mest. Na de IJsheiligen (15 mei) kunnen ze naar buiten. In een ander artikel geven we meer tips over het overwinteren van kuipplanten.

Abutilon

De Abutilon bloeit uitbundig gedurende de late lente tot ver in september. De bloemen in klokjesvorm kunnen variëren van groot tot klein, met gesloten of open kelken, en zijn te krijgen in vele verschillende kleuren. Na de bloei ontstaan er decoratieve zaaddozen aan de plant, maar beter is het de uitgebloeide bloemen voor die tijd te verwijderen, dan gaat alle energie naar de plant zelf. de Abutilon houdt van een zonnige plek, maar de hele dag volle zon is wat teveel van het goede. Geef hem daarom een standplaats waar hij enkele uren per dag kan zonnebaden. Zeker op warme dagen heeft hij veel water nodig, dus houd hem goed in de gaten. Geef daarnaast elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten, zodat zijn bloei rijk blijft en de plant zelf gezond. Haal hem in het najaar naar binnen en overwinter op een lichte en koele plek. Bij een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Tussen de 5 en 10 graden mag ook, maar dan zal hij zijn blad meestal verliezen en pas weer blad krijgen als de temperatuur in het voorjaar omhoog gaat. Een winterseizoen in de warme huiskamer overleeft hij ook wel, maar hij wordt dan wel vatbaarder voor ziektes.

Abutilon

Afrikaanse lelie: Agapanthus praecox

De bladhoudende Agapanthus praecox, ook wel liefdesbloem of Afrikaanse lelie genoemd brengt de zomers graag buiten in het zonnetje door en de winters in een onverwarmde kamer in huis of een vorstvrije schuur of garage. Met een temperatuur van maximaal 8 graden. Het moet er in elk geval ook voldoende licht zijn. Vanaf april kan de plant naar buiten, zo lang er niet te strenge vorst verwacht wordt. Bescherm de plant anders of haal hem tijdelijk of ’s nachts weer naar binnen. Als de groei in de plant zit, in de lente en zomer, is de waterbehoefte vrij groot. Geef dan regelmatig water en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Het water moet wel weg kunnen uit de pot, zodat uw Agapanthus niet in een laag water komt te staan, want hij houdt niet ‘van natte voeten’. In het najaar kunt u de watergift afbouwen en tijdens de wintermaanden is slechts 1 keer water geven per maand nodig. Geef dan ook geen mest meer. De smalbladige, bladverliezende soorten zijn beter tegen vorst bestand en kunnen, mits goed afgedekt, buiten blijven in de winter.

Agapanthus praecox

Agave americana

Agave americana, ook wel bekend onder de naam honderdjarige aloë, is een gemakkelijke plant, die met weinig verzorging toe kan. Zet hem op de zonnigste plek in huis. Wel even laten wennen, zodat er geen bladschade ontstaat. In de zomer kan de plant buiten staan in de volle zon. Let dan wel op dat hij niet teveel regenwater te verduren krijgt. Agaves behoren tot de succulenten en hebben derhalve weinig water nodig. Tussen de gietbeurten goed de grond laten opdrogen. Zomers mag de kluit voor 50 procent uitgedroogd zijn tussen de gietbeurten, ’s winters mag dit gerust 75 procent zijn. Afhankelijk van de temperatuur en licht op de standplaats. Om extra voeding zitten zij niet te springen. Toch kunnen ze een mestgift op z’n tijd wel waarderen, dus gedurende het groeiseizoen (lente-zomer), kunt u cactussenvoeding geven, in lage doses. Agave americana kan enkele graden vorst hebben, maar in combinatie met vocht toch het loodje leggen. Haal hem ’s winters dus naar binnen en overwinter in een onverwarmde ruimte, met voldoende licht.

Agave americana

Bougainvillea

Een warme en zonnige plek is gewenst, maar de overwintering kan koeler en donkerder gebeuren. Zorg er hierbij voor dat de Bougainvillea niet op de (koude) tocht staat. In de warmere landen groeit de Bougainvillea uit tot een enorme struik, van al snel 6 meter groot en daar beslaan ze vaak hele muren. Bij ons groeit hij veel minder hard en vanwege het ‘verhuizen’ van de plant van binnen naar buiten en weer terug, is het ook handiger hem in een hanteerbaar formaat te houden. De pot moet wel groot genoeg zijn, zodat de wortels de ruimte hebben en het handigste is om de Bougainvillea de mogelijkheid te geven om te klimmen. Dus plaats bijvoorbeeld een rekje of hekwerk in de pot ter ondersteuning. De hoeveelheid water hangt af van het seizoen en de warmte en licht die uw plant op dat moment krijgt. Tijdens de zomermaanden zult u merken dat hij bijna dagelijks water nodig heeft. Het tegenstrijdige is dat de Bougainvillea uitbundiger bloeit als hij net wat droger staat, dus doorweek hem in elk geval niet. Zo gauw de nachten fris worden en zéker voor de eerste nachtvorst haalt u de Bougainvillea weer naar binnen. Het beste is een plek in een vertrek van rond de 16 á 20 graden, met genoeg daglicht. Geef hem nu eens in de 2 weken water. Hij zal wat blad verliezen, maar dit is normaal en het zal in het voorjaar weer terug groeien. Geef pas in het voorjaar weer meer water en begin nu ook weer te mesten. Zo gauw de kans op nachtvorst voorbij is kan de plant weer naar buiten. Plaats hem dan niet direct in de volle zon, maar laat hem daar eerst weer aan wennen. Te lange en lelijk geworden takken kunt u na de winter wegsnoeien. Pas hierbij op voor de doorns op de takken, want deze kunnen zeer venijnig zijn.

Bougainvillea

Chinese Roos: Hibiscus rosa-sinensis

Na de ijsheiligen kan de Hibiscus rosa-sinensis naar buiten. Hij is een echte topsporter op het gebied van bloeien en verwent u maandenlang met haar bloemenpracht. Opvallend daarbij is dat elk bloem maar 1 á 2 dagen bloeit. Uitgebloeide bloemen verwijderen bevordert de aanmaak van nieuwe knoppen. Bij een regenzomer kan hij overigens wel wat tegenvallen, want hij heeft warmte en droog weer nodig om constant te bloeien. Geef hem afhankelijk van de warmte regelmatig tot zeer regelmatig water en elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten. Uitgebloeide knoppen laat hij vanzelf vallen, maar eventueel kunt u voorzichtig het achterblijvende groene gedeelte van de knop afbreken, zodat alle energie naar de nieuwe knoppen gaat. De Hibiscus moet in het najaar weer naar binnen. Vanaf september heeft hij ook minder water en mest nodig. ’s Winters staat hij het liefst iets koeler (rond de 18 graden), dus dan is de woonkamer minder geschikt. Snoeien kan als u vindt dat de plant wat al teveel uit de kluiten groeit. Doe dit vroeg in het jaar (bijvoorbeeld in februari) of snoei niet alle takken tegelijk, want de plant heeft tijd nodig om erna weer in bloei te komen.

Hibiscus rosa-sinensis

Citrusplanten

Sommige sterke soorten, zoals de citroen, kunnen de inmiddels milder geworden winters in Nederland wie weet nog wel overleven als zij in de volle grond staan. In potten is het een ander verhaal en dan kunt u citrusplanten als het sinaasappelboompje het beste in het najaar naar binnen halen om te laten overwinteren. Zet ze daar op een koele, lichte plek en geef af en toe water, zodat de kluit niet uitdroogt. Kies in het voorjaar de zonnigste plek die u kunt vinden voor deze planten, maar laat ze de 1e 2 weken wel voorzichtig wennen aan hevige zonnestralen, om verbranding te voorkomen. Zomers hebben ze minimaal eens per week water nodig en bij erg warme zomerdagen vaker. Liefst regenwater, want citrusplanten houden niet zo van kalkrijk water. In de lente- en zomermaanden daarnaast ook goed bemesten, dit heeft hij onder andere nodig voor de vruchtzetting. Liefst met speciale citrusplantenvoeding.

citrusplanten

Dadelpalm: Phoenix canariensis

De dadelpalm wordt ten onrechte weleens als winterhard aangeboden, maar meer dan 5 graden vorst verdraagt deze palm niet. Tenzij u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om hem goed tegen de kou (en vocht) te beschermen. Van oorsprong komt de dadelpalm van de Canarische eilanden en hij is daar wisselende omstandigheden gewend, behalve extreme kou. Strengere winters in Nederland, met langdurig temperaturen beneden de -5 zijn dan ook funest voor deze plant. Binnenshuis heeft hij graag een lichte plek, daar groeit hij mooier en steviger door uit. Zomers staat hij graag buiten. Laat hem dan wel geleidelijk wennen aan direct zonlicht. ’s Winters kan hij dus het best vorstvrij overwinterd worden. Liefst niet in de warme huiskamer, maar een iets koeler vertrek in huis. Laat de kluit tussen de gietbeurten licht opdrogen, maar laat de plant niet compleet uitdrogen. ’s Winters is er minder water nodig, maar staat hij zomers buiten, dan zult u hem vaker moeten controleren. Geef hem tijdens de lente en zomer plantenvoeding voor palmen.

Phoenix canariensis

Engelentrompet: Brugmansia

Na de IJsheiligen kan de engelentrompet naar buiten verhuizen. Zorg voor een beschutte plek, uit de wind, want anders kunnen het grote blad en de bloemen beschadigen als het waait of hard regent. Houd de grond tijdens het groeiseizoen steeds licht vochtig, zonder dat er een laag water in de pot komt te staan. De engelentrompet verdampt vanwege zijn grote blad veel water en heeft daardoor een hoge waterbehoefte. Op zonnige, warme dagen is het oppassen geblazen dat hij niet geheel uitdroogt en moet u soms wel meerdere keren per dag water geven. Pas de watergift in de koelere maanden aan, want de waterbehoefte is dan veel kleiner. Zeker als de plant koel overwintert en (een deel van) zijn blad laat vallen. Laat de grond dan steeds net niet helemaal uitdrogen. Geef tijdens de lente en zomer plantenvoeding om de bloei te bevorderen. Haal uw plant vóór de eerste nachtvorst weer naar binnen en zet hem op een koele en lichte plek, liefst tussen de 5 en 15 graden. Een donkerdere plek mag eventueel ook, aangezien hij zijn blad meestal laat vallen. Houd hem vrij droog en zorg voor een goede ventilatie (geen tocht), om ziekten en aantastingen door ongedierte te voorkomen. Plaats hem in de lente op een lichte en warmere plek in huis, voor hij weer naar buiten verhuist.

Brugmansia

Mandevilla

De Mandevilla (ook wel Dipladenia of Sundavilla) is een rijke bloeier, die bijna nooit teleurstelt. De hele zomer volgen witte, roze of rode trompetvormige bloemen elkaar op en dit houdt hij tot ver in het najaar vol. Hij blijft doorbloeien bij langere tijd regen en kan daarnaast de zonnigste zomers doorstaan, als u hem een plek geeft waar hij ook enkele uren uit de zon staat. Extra pluspunt is dat u de uitgebloeide bloemen niet hoeft te verwijderen, die vallen vanzelf uit. De Mandevilla kan als hangplant gehouden worden, maar leent zich ook prima als klimplant. Het is een flinke groeier, dus hij heeft dan wel ondersteuning nodig. Er is tegenwoordig overigens ook een compacte Mandevilla, die een flink stuk kleiner blijft en geen ondersteuning nodig heeft. Overwinteren van de Mandevilla is wat lastig. Over het algemeen geldt: hoe meer licht de plant krijgt, hoe groter de kans van slagen. Snoei hem eind september, begin oktober flink terug, maar zorg dat er nog wat groene bladeren blijven zitten. Plaats hem vervolgens in een lichte ruimte, bij een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Zorg dat de kluit niet te nat is, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Geef tijdens het overwinteren beperkt water, zo eens per 1 á 2 weken ongeveer een borrelglaasje. In april mag hij weer wat warmer staan en als er geen nachtvorst meer is naar buiten. Plaats hem dan in verse aarde, in een wat grotere pot.

Mandevilla

Paradijsvogelbloem: Strelitzia reginae

De paradijsvogelbloem heeft graag een zonnige standplaats en voldoende water tijdens het groeiseizoen. Als de temperatuur onder de 12 graden zakt moet hij verhuisd worden naar een koele, lichte ruimte binnen. Om tot bloei te komen moet u de plant koel, tot 14 graden, maar wel licht laten overwinteren. De watergift moet dan tot een minimum beperkt worden. In het vroege voorjaar mag de plant naar de warme woonkamer en u kunt dan ook weer wat meer water gaan geven. Begin dan ook met bemesten en gebruik hiervoor een voeding voor bloeiende kamerplanten of mediterrane planten. Na de IJsheiligen mag hij naar buiten. Overigens kan het zo’n 4 jaar duren voor een jonge plant gaat bloeien, dus het handigste is het om meteen een bloeiend exemplaar te kopen. De bloeiperiode start in de lente en kan een aantal maanden aanhouden.

Strelitzia reginae

Oleander: Nerium Oleander

De zonbehoefte van de Oleander is groot, geef hem van mei tot november een plaatsje buiten, in de volle zon. Sterke exemplaren verdragen temperaturen tot enkele graden onder 0 dus de zachtere winters overleven die buiten ook nog wel, maar meestal worden ze er wel minder fraai door. Zeker als een winter naast veel kou ook veel neerslag geeft. De planten met dubbele bloemen, donkerrode en gele bloemen zijn nog wat minder bestand tegen vorst. Plaats de oleander in de wintermaanden dan ook liever in een niet verwarmd, maar wel licht vertrek in huis. Waar de temperatuur niet onder de 5 en niet boven de 12 graden komt. Als de nachttemperaturen in mei niet meer onder het vriespunt komen mag hij naar een zonnig plekje op het terras of balkon. Plaats hem bij aanhoudende regen zo mogelijk tijdelijk onder een afdak, dat komt zijn bloemen ten goede. Desondanks is hij wel dol op water, maar dan om te drinken. In zijn natuurlijke omgeving kan hij het vaak met minder water af, maar als potplant heeft hij graag voldoende water tijdens warm weer.

oleander

(Bron: archief, Krijns groentips, mandevillashop.com)

Geef een reactie