11 kamerplanten die tegen kou in huis kunnen
Publicatiedatum: 12 februari 2023
Veel kamerplanten komen van tropische bestemmingen, maar er zijn ook planten die juist bij wat kou in huis floreren. Ideaal voor de plekken waar de verwarming niet, of lager aan staat. We zetten een 11-tal opties op een rij.
Kou, maar wel vorstvrij
Veel kamerplanten hebben ’s winters graag wat koelere omstandigheden en de opties die we hieronder beschrijven, kunnen nog wat meer hebben op het gebied van kou. Maar ook zij hebben hun grenzen. De meeste moeten in elk geval in een vorstvrije ruimte staan, maar vaak weer niet warmer dan zo’n 15 graden. Wat goed uitkomt, als u het huis liever niet te warm opstookt.
Ardisia crenata
De Ardisia crenata heeft helderrode bessen en donkergroen blad dat aan een laurier doet denken. Geef de hem een lichte plek, maar geen direct zonlicht. Het is een plant die niet van veranderingen houdt, wat betekent dat hij na aanschaf wat blad kan laten vallen. Zet hem in huis op een plek waar hij kan blijven staan, zodat hij niet nogmaals verplaatst hoeft te worden. Deze plek mag niet te warm zijn en ook droge lucht wordt slecht verdragen, dus zet hem zeker niet in de buurt van de verwarming. Een plek waar de temperatuur tussen de 12 en 18 graden ligt is ideaal.
Azalea (Rhododendron simsii)
Van nature groeit de azalea als bodembedekker onder bomen en hoge struiken in Japan en China. In de woonkamer moeten we dus zorgen voor een redelijk lichte, maar niet te zonnige plek. Een temperatuur tussen de 15 en 21 graden is voor deze plant ideaal. Als de temperatuur tijdens de bloei te hoog is zal dat de bloeiduur verkorten en is er erg veel water nodig. Ook kan hij dan zijn blad laten vallen. De woonkamer is daarom vaak te warm, maar een ruimte die niet, of minder verwarmd wordt is zeer geschikt.
Bitterblad: Exacum affine
De Exacum affine, in Nederland bekend als Bitterblad, is een leuke, compacte plant met paarsblauwe bloempjes. Geef hem een tochtvrije en lichte plek, maar niet in de volle zon. Op een plek met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden. In de zomer kan hij eventueel ook buiten staan, maar hij houdt niet van extreme warmte, kou of felle zon, dus zet hem dan op een beschut plaatsje en zorg ook dat hij er niet verregent.
Cyclaam: Cyclamen persicum
De cyclaam wordt ook wel alpenviooltje genoemd, terwijl hij daar oorspronkelijk niet vandaan komt. Hij komt voor in het Middellandse zeegebied en de versie die wij als kamerplant gebruiken komt uit Iran. Een lichte plek, liefst op het noorden, is het meest geschikt. Wilt u lang plezier hebben van uw cyclaam, zet hem dan op een koele plek in huis. Zo rond de 15 graden. In de woonkamer is het soms al gauw een graad of 5 warmer.
Hortensia (Hydrangea)
De hortensia is afkomstig uit de meer gematigde streken van onder andere Oost- en Zuidoost Azië. Het is een plant waar we zowel binnen als buiten van kunnen genieten. Om hem binnenshuis langere tijd goed te houden doet u er verstandig aan deze plant op een plek met wat meer kou te zetten. Een verwarmde huiskamer is dus minder geschikt, maar een niet verwarmde hal voldoet goed. De hortensia staat graag licht, maar niet in de volle zon.
Kalanchoë blossfeldiana
De Kalanchoë komt uit de vetplantenfamilie en is gemakkelijk te verzorgen. Deze kamerplanten zijn overdekt met bloemen en voorzien van glanzend donkergroen, dik blad. Hoe lichter hij staat, hoe beter. Dit is één van de planten die het ook in de volle zon op de vensterbank naar zijn zin heeft. Al is deze plant zo sterk, dat hij ook een donkere plek langere tijd overleeft. In het zonnetje krijgen de bladeren meestal een rode gloed. Wat meer kou in huis deert de Kalanchoë niet. Hij voelt zich al prettig bij temperaturen vanaf 10 graden.
Kamerden (Araucaria heterophylla)
De kamerden is een plant die een stukje natuur in huis haalt. Het is één van de oudste nog levende plantensoorten op aarde. Hij staat het liefst op een halfzonnige plaats, bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Vooral ’s winters, als er minder licht is, staat hij graag niet te warm. Zorg wel dat hij dan niet in de buurt van een open raam staat, want koude tocht wordt dan weer niet zo goed verdragen. Tijdelijk een donkerdere plek is geen probleem, maar pas uw watergift er op aan en zet hem lichter als u merkt dat hij minder mooi wordt.
Kamerlinde (Sparmannia africana)
De kamerlinde behoort tot de lindenfamilie (Tiliaceae) en het zal dus geen verrassing zijn dat deze plant ook in de woonkamer grote proporties kan aannemen. Als u genoeg ruimte heeft dan is deze plant met zijn zachte, grote en frisgroene blad een echte eyecatcher en u haalt u in 1 klap het buitengevoel in huis. Een onverwarmde kamer of een lichte hal zijn geschikte plekken. Als u hem toch liever in de woonkamer houdt en u heeft de mogelijkheid, dan is hij dankbaar voor een periode op een koelere plek (12 – 16 graden) gedurende de wintermaanden. Zorg er wel voor dat de temperatuur niet onder de 7 graden zakt, want dat is ook weer niet bevorderlijk voor zijn gesteldheid.
Klimop (Hedera)
Klimmen of hangen, de klimop vindt beide prima. Hij is afkomstig uit de koelere gebieden in Europa. Zet hem liever niet in direct zonlicht en zorg dat hij in een vertrek staat waar de temperatuur niet teveel oploopt. Bij een temperatuur die niet boven de 20 graden uitkomt doet hij het het best. En zelfs een graadje vorst deert hem niet, dus dit is een plant voor de allerkoudste plekken in huis. De bonte soorten hebben wat meer licht nodig dan de groene, maar beide kunnen een redelijk donkere plek hebben.
Kuipplanten prefereren ’s winters kou
De meeste kuipplanten staan zomers graag buiten en hebben ’s winters een koele, vorstvrije plek nodig. In het najaar moet u ze dus naar binnen verhuizen en op een koele plek in huis zetten. Zoals bijvoorbeeld de dadelpalm (Phoenix canariensis), engelentrompet (Brugmansia), Oleander: Nerium oleander, Agave americana, citrusplanten, mandevilla (ook wel Dipladenia of Sundavilla) en paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae).
Vingerplant: Fatsia, bij uitstek geschikt voor kou
Ondanks zijn exotische looks kan de vingerplant verrassend veel kou verdragen. Vandaar dat ze ook regelmatig in onze tuinen als tuinplant te vinden zijn. In pot hebben zij wel enige winterbescherming nodig, maar geplant in de volle grond kunnen zij gemakkelijk -15 graden aan. In huis kunt u hem dan ook gerust in een vertrek zetten die niet verwarmd wordt. Mocht uw kamerplant na verloop van tijd wat al te groot zijn geworden voor in huis, dan kunt u hem in het voorjaar als de vorst voorbij is eventueel in de tuin planten.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.
(Foto’s: Shutterstock)