eenjarigen

11 eenjarigen voor een zomer vol bloeiplezier

Zo gauw de ijsheiligen (11, 12, 13 en 14 mei) voorbij zijn, is het weer tijd voor eenjarigen. De vrolijke bloeiers brengen in 1 keer zomer op het balkon of in de tuin. En dat houden ze maandenlang, tot in de herfst vol. We zetten 11 mooie exemplaren op een rij.

Wat zijn eenjarigen?

Eenjarigen zijn planten die in hetzelfde jaar dat ze gezaaid zijn bloeien en weer afsterven. Daarnaast worden ook veel planten als de pelargonium aangeduid als eenjarige seizoensplanten. Terwijl ze als ze niet te maken zouden krijgen met vorst het veel langer zouden volhouden.

Afrikaantje: Tagetes

Zon (halfschaduw mag ook) en regelmatig een scheut water, meer heeft het afrikaantje niet nodig. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen wordt de bloeitijd aanzienlijk verlengd. Oranje is de bekendste kleur, maar ze zijn tegenwoordig ook te koop in (licht)gele en bruinrode varianten of een combinatie daarvan. Daarnaast zijn er laagblijvende en hoge soorten. Als borderplant heeft het afrikaantje een extra, gunstige bijkomstigheid: ze werken goed tegen wortelvretende aaltjes en hun geur schrikt daarnaast insecten af.

Afrikaantje

Begonia

De begonia is een zeer populaire kamerplant, zoals de Begonia eliator, Begonia rex en stippenbegonia, maar ook als perk- en balkonplant zeer geliefd. Het assortiment bestaat onder andere uit knolbegonia’s (Begonia tuberosa), die een zomer lang een waterval van bloemen geven en de kleinere Begonia semperflorens, die zowel goed te gebruiken zijn als eenjarige perkplant of in bloembakken, al dan niet gecombineerd met andere eenjarigen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en zet ze niet te dicht op elkaar, zodat ze goed kunnen uitgroeien en rijk zullen bloeien.

knolbegonia begonia semperflorens

Cosmea: Cosmos

Wie een eenjarige wil die opvalt in de border kan voor cosmea kiezen. Naast lage soorten zijn hier namelijk ook soorten van te koop die flink de lucht in gaan en wel 100 tot 150 centimeter hoog worden. Cosmea is ook prima toe te passen in potten en bakken. De hoge soorten hebben wat ondersteuning nodig, want bij flinke regenval of wind kunnen hun takken anders breken. U kunt ze kopen of zelf zaaien en kleuren kiezen die u mooi vindt, want ze zijn in vele kleuren te krijgen. Van wit tot rood en van roze tot geel. Voor de liefhebbers is er ook nog een ‘zwarte’ variant, de ‘Cosmos atrosanguineus’, die zeer donkerrood is en als meerwaarde heeft dat hij naar chocolade geurt.

Cosmea

Geranium: Pelargonium

De ‘eenjarige’ geranium is een ongelooflijk veelzijdige plant. De kleuren waarin ze te krijgen zijn is zeer uitgebreid en daarnaast kunt u kiezen uit staande of hangende exemplaren. Een hele mooie geranium is daarnaast de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Zijn bloemen zijn extra fraai en zijn blad geurt fijn. Alle geraniums hebben graag een zonnig plekje en een regelmatige watergift. Door regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen zal hij uitbundig blijven bloeien. Echte liefhebbers houden de geraniums over, zodat ze jaar na jaar na de ijsheiligen gebruikt kunnen worden in de tuin.

Geranium

Hanekam: Celosia

De hanekam zorgt voor spectaculare kleuren in de tuin. Zijn felgekleurde bloempluimen zijn er in verschillende vormen, van aren tot kammen met kronkels, maar allemaal doen ze wel wat aan een hanenkam denken. De kleuren gaan van felroze tot paars, geel, rood en oranje. Eén exemplaar brengt al de nodige kleur, maar met een paar bij elkaar is het effect helemaal groot. De hanekam heeft graag een warme en zonnige standplaats en zeker op warme dagen veel water. Ook voor in huis worden ze wel aangeboden, het zijn dan meestal de meer compacte soorten. En in boeketten worden dan juist weer de langere bloemtakken gebruikt.

Hanekam

Lobelia

De Lobelia is een plantje dat zo uitbundig bloeit dat zijn groen soms nauwelijks meer te zien is onder de vele bloempjes. Ze zijn er in het wit, roze en verschillende tinten blauw, dus voor ieder wat wils, maar ook zeer geschikt om met elkaar te combineren. Ze worden niet hoger dan een centimeter of 20, maar doordat hun stengels wat gaan hangen kunnen ze ook goed in hangpotten of bakken gebruikt worden. Zorg ervoor dat hij nooit uitdroogt, want dat gaat ten koste van zijn gezondheid en hij zal er niet zo snel meer van herstellen als hij eenmaal echt uitgedroogd geweest is.

Lobelia

Petunia

De petunia is een eenjarige die door de jaren heen flink sterker geworden is. Zo is regen voorheen een zwak punt, maar tegenwoordige rassen zijn daar veel beter tegen bestand. Ze kunnen in de border geplaatst worden, maar in bakken of hangmanden komen ze nog beter tot hun recht, doordat ze daar prachtig overheen gaan hangen. Naast de gewone petunia, met grote bloemen zijn er ook minu-petunia’s en petunia’s met dubbele bloemen. Het is een snelle groeier en hij bloeit het uitbundigst als u regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert. Dit kan overigens een wat plakkerig klusje zijn.

Petunia

Schildzaad: Lobularia

Schildzaad heeft wel wat weg van Lobularia, maar bij schildzaad zijn de bloemetjes meer in trosjes gevormd. Ook blijft hij wat compacter en is hij daarmee ook zeer geschikt als bodembedekker. Ze worden het meest verkocht in het wit, maar ze zijn in meer kleuren verkrijgbaar, zoals roze en paars. Bij zachte winters overleeft hij en hij zaait zichzelf vaak uit, waardoor hij het jaar erop vaak terug komt. Wat fijn is van dit plantje is dat uitgebloeide bloemen niet verwijderd hoeven te worden, waarmee het een onderhoudsvriendelijke tuinbewoner is. Als hij te droog gestaan heeft kan hij wat lelijk worden, maar door hem dan wat terug te snoeien zal hij weer mooi teruggroeien.

Schildzaad

Spaanse Margriet: Osteospermum

De Spaanse Margriet is in steeds meer kleuren te koop en een zeer uitbundige bloeier. Door de uitgebloeide bloemen steeds tijdig te verwijderen verspillen ze daar geen energie aan en steken ze alles in het aanmaken van nieuwe bloemen. Maand na maand. Vaak hebben de bloemharten een andere kleur dan de bloemblaadjes, wat een extra kleurrijk effect geeft. Hoe meer zon ze krijgen hoe beter en ze kunnen behoorlijk wat droogte hebben. Geef daarom steeds pas weer water als ze bijna droog zijn.

Spaanse Margriet

Tabaksplant: Nicotiana

In tegenstelling tot veel andere eenjarigen, doet de tabaksplant of siertabak het beter in de schaduw dan in de volle zon. Deze plant kan dus ook in tuinen gebruikt worden die wat minder zonnig zijn. De Nicotiana sylvestris is één van de hoogste soorten, met mooie witte hangende bloemen.’s Avonds geuren ze heerlijk naar fresia’s en nachtvlinders zijn er dol op. Nicotiana langsdorfii wordt een meter hoog en hij bloeit met appelgroene klokjes en paarse meeldraden. Na een zachte winter groeien ze in het voorjaar gewoon weer verder. Er zijn ook lage tabaksplanten te koop in vele kleuren.

Tabaksplant

Vlijtig Liesje: Impatiens

Nog een eenjarige die u blijer maakt met wat meer schaduw is het vlijtig Liesje, al doet hij het ook prima in de zon. Pas uw watergift erop aan, want in de volle zon moet hij meestal dagelijks water hebben en in de schaduw minder vaak. En vlijtig is dit plantje zeker, dat u zal verblijden met een zeer rijke bloei. Als u de uitgebloeide bloemen niet verwijderd zal hij zaad aanmaken en die springen op een gegeven moment alle kanten op. Om hem zijn energie volledig in nieuwe bloemen te laten steken kunt u die daarom het beste voor die tijd verwijderen. Hij is er in het klein en in het groot en met enkele of dubbele bloemen. Van regen trekken ze zich niets aan, wat goed uitkomt als het eens een poosje minder zonnig is zomers.

Vlijtig Liesje

Lees ook: 11 planten voor de mediterrane tuin.
11 terrasplanten voor een kleurrijke tuin en balkon.
11 populaire kamerplanten en hun verzorging.
11 lentebloeiers voor vrolijkheid en geur in de tuin.
11 herfstbloeiers die kleur brengen in de tuin.
11 winterbloeiers voor een vroege bloei in de tuin.
11 planten voor de schaduwrijke tuin. 

Geef een reactie