bladplanten

11 bladplanten met bijzonder blad

We zetten 11 mooie bladplanten op een rij. Ook zonder bloemen kunnen kamerplanten een echte blikvanger zijn in huis, maar dan vanwege hun bijzondere blad.

Aglaonema

De Aglaonema is er met vurige roze- en roodtinten, maar ook in mooie scharkeringen van groen met wit. Des te meer groentinten er in het blad zitten, des te donkerder de plant kan staan. De soorten met roze- en roodtinten hebben net wat meer licht nodig. De Aglaonema is geen grote drinker. De potgrond moet in de zomer licht vochtig blijven. In de winter de grond tussen de gietbeurten licht laten opdrogen. Afhankelijk van de hoeveelheid licht en de temperatuur in de woonkamer kunt u uw watergift hierop aanpassen.

AglaonemaBladbegonia: Begonia rex

De bladbegonia heeft bont en kleurrijk blad en is te koop met verschillende bladmotieven. Zo zijn ze er met roze, groene, rode en zelfs zilverachtige bladeren, in verschillende combinaties en patronen. Ook krullend blad of behaard blad is mogelijk. De bladbegonia heeft graag een lichte plek, maar niet in de volle zon. De grond moet steeds net licht vochtig zijn, zonder de plant te laten uitdrogen of te verdrinken. Af en toe te droog staan doet hem minder kwaad, dan steeds te nat staan. Als u hem even vergeten heeft water te geven, zal hij zich over het algemeen goed herstellen als u dat alsnog doet.

Begonia rexCaladium

In tegenstelling tot andere planten uit de aronskelkfamilie is de bloei bij de Caladium niet echt bijzonder. Het schutblad en de bloeikolf zijn weinig opvallend. Hij ontleent zijn sierkracht dan ook compleet aan zijn spectaculaire, hartvormige, geaderde blad, dat verschillende kleuren kan hebben: van wit tot (fel) roze en van groen tot rood. Deze tropische plant heeft de nodige gebruiksaanwijzingen op het gebied van water geven, temperatuur en luchtvochtigheid, maar als u daar rekening mee houdt, is hij ook in ons land prima te houden.

bladplanten

Calathea

De Calathea is te krijgen in een keur aan bladpatronen en -vormen. Daarnaast heeft deze mooie bladplant een leuk trucje. Het is één van de planten die het vermogen bezit zijn bladeren op te rollen voor de nacht. U moet dus niet gek staan te kijken als u uw plant ’s avonds opeens ziet én hoort bewegen! Als het ochtend wordt ontvouwt hij zijn blad weer voor de nieuwe dag. De plant kan dit doordat hij een soort ‘gewrichtje’ heeft tussen het blad en de steel.

Calathea

Chinese bamboevaren: Coniogramme emeiensis

De Chinese bamboevaren heeft prachtig, opvallend getekend blad met een strepenpatroon, waarbij geelgroene en donkergroene strepen elkaar afwisselen. Naast de naam bamboevaren is hij daardoor ook wel bekend onder de naam Golden Zebra. Hij houdt van een plek in de halfschaduw en van grond die steeds net vochtig blijft. Geef daarvoor regelmatig kleine beetjes water. Hij krijgt het liefst van onderaf water. Geef als u bovenop de kluit giet in elk geval geen water via het hart van de plant.

Hypoestes phyllostachya

Met zijn kleurrijke blaadjes en kleine formaat is de Hypoestes phyllostachya uitstekend geschikt om plekken op te fleuren waar geen ruimte is voor grotere planten. Hij is er in de kleuren wit/groen, licht roze/groen, fuchsiaroze/groen en rood met groen. De Hypoestes houdt van warmte en licht, zonder de hele dag in de volle zon te staan. Geef hem daarom een plekje in de woonkamer en dan net wat verder van het raam vandaan. Zeker niet te donker, want dan zal zijn mooie bladtekening vervagen. Het staat leuk om meerdere exemplaren van deze bladplanten met verschillende bladtinten bij elkaar te zetten.

bladplantenMozaïekplant: Fittonia verschaffeltii

Vanwege zijn zeer decoratieve blad met opvallende nerven, gaat de Fittonia verschaffeltii in Nederland als mozaïekplant door het leven. Hij is er met witte en met roze(rode) tinten en tegenwoordig zijn er ook soorten met gekarteld blad te koop. Geef de Fittonia een plekje in de warme woonkamer. Hij heeft een hekel aan temperatuurwisselingen, tocht en kou. Zet hem niet in de volle zon, maar wel licht genoeg om zijn mooie bladpatroon te behouden. Houd de potgrond steeds licht vochtig, door enkele keren per week kleine beetjes water op kamertemperatuur te geven.

Fittonia verschaffeltiiOlifantsoor: Alocasia polly

Alle olifantsoren hebben prachtig, decoratief blad, dat aan de vorm van het oor van een olifant doet denken. In het geval van Alocasia polly gaat het om glanzend, donkergroen blad, met witte nerven. Door deze aanblik wordt de plant ook wel skeletplant genoemd. Gezien zijn tropische oorsprong houdt de olifantsoor van veel vocht, warmte en licht, maar niet van hele dagen direct zonlicht op het blad. Hij heeft redelijk veel water nodig en de kluit moet constant licht vochtig gehouden worden, maar zorg ervoor dat de kluit niet in het water blijft staan.

bladplantenPhilodendron Birkin

De Philodendron Birkin is een opvallende verschijning bij de bladplanten. Zijn donkergroene blad wordt opgesierd met karakteristieke witten lijnen. Naast heel mooi is hij redelijk makkelijk qua verzorging. Zet hem niet te zonnig, maar ook niet te donker. Als u hier rekening mee houdt, dan kan hij op veel plekken in huis staan. Te weinig licht gaat ten koste van de mooie bladtekening, de bladeren zullen dan uiteindelijk helemaal groen worden. In een kamer op het zuiden houdt u de plant gelukkig door hem een paar meter de kamer in te plaatsen en dus niet direct in de vensterbank te zetten. In een kamer op het noorden moet hij juist wel zo dicht mogelijk bij de ramen staan.

Philodendron BirkinStippenbegonia: Begonia maculata

Deze leuke plant wordt ook wel polkadot genoemd, naar zijn stippen. Of forel begonia, naar de vorm van zijn blad. Buiten zijn vrolijke, zilverwit gestipte blad geeft de onderkant van zijn blad extra sierwaarde. Dat heeft een mooie roodpaarse tint. Geef de stippenbegonia een warme en lichte plek (geen volle zon) in de woonkamer. Houd de kluit steeds licht vochtig. Als de takken te lang worden, dan kunt u de plant inkorten. Dit zorgt er ook vaak voor dat hij vertakt en daardoor wat bossiger uitgroeit. De stengeldelen die u eraf knipt kunt u eventueel stekken, door ze in water te laten wortelen.

Begonia maculataTiengebodenplant: Maranta leuconeura

Van de kleurrijke tiengebodenplant zijn vooral 2 soorten veel te verkrijgen in tuincentra, de erythroneura, met een roze nerf in het blad en de kerchoveana, met groentinten. Vanwege zijn vermogen om ’s avonds zijn bladeren op te vouwen wordt hij in het Engels ‘prayerplant’ oftewel gebedsplant genoemd. Hij houdt van een lichte plek, waar hij niet teveel direct zonlicht krijgt. Teveel licht veroorzaakt schade aan zijn blad. Daarnaast moet zijn standplaats lekker warm zijn. Laat de grond tussen de gietbeurten niet teveel uitdrogen.

Maranta leuconeuraBladplanten stofvrij houden

Om bladplanten mooi en gezond te houden, is het raadzaam ze regelmatig stofvrij te maken. Dit zorgt ervoor dat de bladmondjes niet verstopt raken en het blad er mooi glanzend uitziet. Hoe u ze het beste afstoft, is afhankelijk van de bladsoort. In een eerder artikel vertellen we hier meer over.

Geef een reactie