Zweten in de sauna, hoe veilig is dat in coronatijd?
Publicatiedatum: 2 juli 2020
Sinds 1 juli 2020 is het weer mogelijk om naar de sauna te gaan. Er gelden strenge regels en er zijn diverse extra maatregelen getroffen in verband met het coronavirus. Toch vraagt u zich misschien af hoe veilig het in coronatijd is een hete, slecht geventileerde plek te bezoeken waar u samen met andere huishoudens gebruik van maakt.
Maatregelen
Om voor een veilig saunabezoek te zorgen zijn er strenge regels opgesteld en worden er veel extra maatregelen getroffen. Het aantal bezoekers is beperkt tot 1 per 10 m2, onderling moet 1,5 meter afstand worden gehouden, er wordt gewerkt met reserveren en tijdslots en bij de entree is er een gezondheidscontrole. In de sauna zelf worden extra hygiënemaatregelen getroffen, veel sauna’s zijn van nieuwe luchtfilters voorzien en/of is het luchtfiltersysteem er verhoogd, zodat er meer ventilatie is. Daarnaast wordt gewerkt met stickers die aangeven waar u mag zitten.
Capaciteit verlaagd
Door de maatregelen zullen veel sauna’s maar op een kwart of een derde van hun maximumcapaciteit draaien. Waar normaal bijvoorbeeld 700 bezoekers tegelijk binnen mogen zijn, is dat nu maximaal 250 bezoekers. Bezoekers waar bij de gezondheidscheck getwijfeld wordt over de gezondheid kunnen veelal rekenen op een temperatuurcheck en eventueel de toegang geweigerd worden.
Extra hygiëne
Verder wordt er extra vaak schoongemaakt, wordt bezoekers op het hart gedrukt echt óp een handdoek te gaan zitten, zijn er in veel gevallen desinfectiemiddelen beschikbaar en werken sauna’s bijvoorbeeld met kortere deuren, zodat er meer ventilatie is.
Stoom afgeraden
Het RIVM raadt daarnaast opgietingen en het gieten van water op hete stenen af. Dit kan namelijk een hoestprikkel veroorzaken. Voor klassieke (Finse) sauna’s heeft het RIVM als extra aandachtspunt opgesteld dat er uit voorzorg, waar mogelijk, de ventilatie verhoogd wordt en luchtrecirculatie zo veel mogelijk vermeden. Microbioloog Andreas Voss voegt er tegenover EenVandaag aan toe dat wanneer in bijvoorbeeld een Finse sauna water wordt opgegoten om stoom te creëren, daarbij aerosolen worden geproduceerd die besmettelijke deeltjes helpen verspreiden.
Brengt zweet een risico op corona met zich mee?
Ook al is het normaal al gangbaar in de sauna op een handdoek plaats te nemen en op slippers rond te lopen, er is toch kans met zweetdruppels van anderen in aanraking te komen. In hoeverre levert dat risico op? Het RIVM zegt dat het coronavirus een luchtwegvirus is en zich niet verspreidt via zweetdruppels. Maar via druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen. Tegenover RTL Nieuws zegt hoogleraar immunologie Ger Rijkers dat hij geen studies kent waaruit blijkt dat het coronavirus overdraagbaar is via zweet. “Het virus komt in het bloed voor. Maar zweetklieren hebben geen contact met de bloedbaan. De overdacht via zweet is dus heel beperkt.”
En aerosolen?
In het geval van een hogere luchtvochtigheid in een sauna zegt het RIVM dat hele kleine druppeltjes (aerosolen) dan langer blijven hangen, maar zich wel minder ver verspreiden. Vooral als er weinig ventilatie is. Het is volgens het RIVM echter onduidelijk of aerosolen een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Mocht het zo zijn, dan is die kans heel klein, volgens het instituut. De dosis virus in de aerosolen is meestal niet voldoende om iemand te besmetten.
Maakt de hoge temperatuur het veiliger?
Van de hogere temperatuur in een sauna verwacht het RIVM niet dat het de verspreiding van het virus bevordert. Hoge temperaturen zouden het virus zelfs sneller inactief maken. Vanuit de branche wordt er daarom ook volop geadverteerd met de slogan dat hete sauna’s van 80 graden de veiligste plekken zijn tijdens corona. Toch zijn er wel wat kanttekeningen te maken. Bij EenVandaag vertelt Jasper Buikx, microbioloog bij Artis, dat als er puur naar de temperatuur gekeken wordt, er na een paar minuten inderdaad geen coronavirus meer aanwezig is in de lucht. Dat zou door de 80°C geïnactiveerd moeten zijn. Hij baseert zich daarvoor op 2 recente wetenschappelijke artikelen die erover verschenen zijn. Bij 70°C is het virus na 3 minuten inactief, blijkt uit die onderzoeken. Verder zijn tegels en houten banken geen ideale leefomgeving voor het virus. Dat werkt dus in het voordeel van de sauna’s. Alleen beperken de bezoekers zich niet alleen tot de hete ruimtes, maar lopen ze ook rond in kleedruimtes en restaurants en is er altijd een risico dat mensen toch naar een sauna gaan, ook al hebben zij klachten.
Risico tot het uiterste beperkt
EenVandaag benadrukt dat het RIVM saunabezoek als veilig bestempelt, doordat er momenteel weinig corona voorkomt in Nederland. In de laatste 2 maanden zijn er ongeveer 2.000 mensen positief getest. Met inachtneming van de standaard maatregelen, zoals voldoende afstand houden, kan de sauna wel, is op dit moment de inschatting. Het wordt dus niet helemaal uitgesloten dat u in een sauna besmet kunt worden met het coronavirus, maar vanwege alle extra maatregelen en de lagere besmettingsgraad is het risico wel tot het uiterste beperkt.
Lees ook: is het gezonder de sauna in de winter te bezoeken?
(Bron: Gezondheidsnet, RIVM, AD, EenVandaag)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Pff…mij nog ff niet gezien in een drukke sauna, het zal vast veilig zijn maar het is meer het idee. Ik ga dan liever naar een sauna waar je dan prive bent bijvoorbeeld fivezenses.nl of het betuwsch badhuys