Zwemmen in zee
Er is niets lekkerder dan op een warme voorjaarsdag een duik in de zee te nemen. Heerlijk, maar niet zonder gevaar. Want het water is in het voorjaar nog koud door de schommelende temperaturen. De Nederlandse Reddingsbrigade waarschuwt voor zwemmen in koud zeewater en heeft tips.
Wind
Als de wind vanaf het land de zee op waait (aflandige wind), wordt de bovenstroom van het zeewater van het strand af de zee ingeblazen. Hoe harder de wind, hoe sterker deze bovenstroom. Het betekent dat u gemakkelijk ver de zee in drijft.
Tip: bent u te ver de zee in geraakt? Laat u dan meevoeren en probeer te staan op een zandbank. Spaar uw krachten door zo rustig mogelijk terug te zwemmen of probeer de aandacht van de mensen op het strand te krijgen.
Muien
Muien ontstaan als het waterpeil daalt bij eb. Het water stroomt dan weg tussen 2 hoger gelegen zandbanken. Hierdoor ontstaat een diepe geul die haaks op de kust staat. Het water daarin heeft een hoge stroomsnelheid. Komt u in zo’n stroming terecht dan kunt u in korte tijd tientallen meters de zee in drijven. De stroming is erg sterk, dus ertegenin zwemmen is nauwelijks te doen. Vermoeidheid treedt dan snel op waardoor de kans dat u verdrinkt groot is.
Tip: ziet u iemand die hulp nodig heeft? Spring dan niet zelf in de gevaarlijke zeestroming, maar zoek zo snel mogelijk contact met strandwachten.
- De Nederlandse Reddingsbrigade waarschuwt voor de gevaren van koud zeewater. Zij hebben een aantal tips om onderkoeling en kramp te voorkomen.
- Bedenk of u fit genoeg bent om te zwemmen
- Ga alleen het water in op plekken waar toezicht is
- Schijnt de zon? Smeer u dan goed in om verbranding te voorkomen. Ook al is een zonnebrandcrème waterproof, blijf u insmeren als u het water in bent geweest
- Ga niet helemaal onder water. Via het hoofd verliest u het snelst lichaamswarmte
- Blijf niet te lang in het water. De kans op onderkoeling en kramp neemt dan toe
Strandvlaggen
Langs de Nederlandse kust wordt met vlaggen in verschillende kleuren aangegeven of u veilig in zee kunt zwemmen. Iedere vlag heeft een eigen betekenis.
- De oranje windzak: u mag baden en zwemmen. Maar het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden) is verboden vanwege het risico op afdrijven.
- De gele vlag: het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Meestal heeft dit te maken met het weer. Drijvende voorwerpen zijn verboden.
- De rode vlag: het is verboden te baden of te zwemmen.
- De rood-gele vlag: het gebied tussen de twee vlaggen is een bewaakte badzone. Strandwachten houden binnen deze zone toezicht. Watersport is in deze zone verboden.
- De zwart-wit geblokte vlag: In de zone tussen de twee vlaggen mag u aan toegestane watersporten doen.
- De vraagtekenvlag: er is een kind gevonden.
Dit onderwerp is besproken in de uitzending van Groeten van MAX op maandag 23 mei 2016.
(Bron: Nederlandse Reddingsbrigade en Zwemwater.nl)