Zwemmen in de natuur? Dat is bijna overal veilig
Publicatiedatum: 30 mei 2018
Wie graag een baantje trekt in de vrije natuur kan dat bijna overal onbekommerd doen. Uit het jaarlijkse rapport van de het Europees Milieu Agentschap (EMA) blijkt dat het zwemwater in Nederland over het algemeen van goede kwaliteit is, maar er zijn wel uitzonderingen.
Aan de kust
Vooral langs de kust is de kwaliteit van het Nederlandse zwemwater goed. Tijdens het zwemseizoen van 2017 hebben onderzoekers in totaal 6067 monsters op 719 plekken genomen en gecontroleerd op vervuiling en schadelijke stoffen. Op 4 van de 5 van de 93 langs de kust geteste locaties is de waterkwaliteit uitstekend gebleken. Dat is gelijk aan 2016. Verspreid over het land heeft ruim 72 procent van de onderzochte wateren het predicaat ‘excellent’ gekregen. Dat is wel een lichte daling ten opzichte van een jaar daarvoor.
Binnenland
In het binnenland is vorig jaar na jaren van verbetering een lichte terugval geconstateerd. Op 20 van de 626 geïnspecteerde plekken (3,2 procent) is de waterkwaliteit slecht gebleken.
Beste en slechtste zwemplekken in Europa
In Europa zijn in totaal 21.801 zwemplekken onder de loep genomen. Vrijwel allemaal voldoen die aan de minimumnormen. Wel is het aantal plekken met uitstekende zwemwaterkwaliteit licht afgenomen, van 85,5 naar 85 procent. Luxemburg, Malta, Cyprus, Griekenland en Oostenrijk scoren het hoogst. Het aantal locaties in Europa met vies zwemwater is met 1,4 procent ongeveer gelijk gebleven. Die zijn vooral te vinden in Italië, Frankrijk en Spanje. In Estland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk is relatief veel vies zwemwater aangetroffen.
Voortdurende aandacht nodig
Sinds de zwemwaterrichtlijnen 40 jaar geleden zijn ingevoerd, is de zwemwaterkwaliteit in Europa aanzienlijk verbeterd. Zo is er bijvoorbeeld een drastische vermindering te zien van onbehandeld of gedeeltelijk gezuiverd stedelijk en industrieel afvalwater dat in het water terechtkomt. Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van het EMA: “Vermindering van waterverontreiniging komt niet alleen het welzijn van de Europese burgers ten goede, maar ook dat van dieren en planten. We mogen echter niet zelfgenoegzaam zijn. Om ons zwemwater schoon te houden is voortdurende aandacht van beleidsmakers nodig. Daarom blijft de regelmatige controle en beoordeling van badzones een cruciale taak.”
Blauwalg
De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers, maar ook honden, gezondheidsklachten opleveren. Houd daarvoor het nieuws goed in de gaten.
(Bron: ANP, Europees Milieu Agentschap)