Zwarte lijst verpleeghuizen

Zwarte lijst verpleeghuizen slinkt

De ‘zwart lijst’ met daarop verpleeghuizen die onder de maat presteren slinkt. Van de 15 verpleeghuizen die in de zomer van 2016 nog op de lijst staan, staat alleen Humanitas in Rotterdam nog onder verscherpt toezicht. Aldus De Volkskrant. 

Zwarte lijst

In de zomer van 2016 presenteert toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn een zogeheten ‘zwarte lijst’ met verpleeghuizen die onder de maat presteren. Aan het einde van hetzelfde jaar is de eerste verbeterslag gemaakt. 6 van de 11 verpleeghuizen die onder verscherpt toezicht staan, weten zich van de lijst af te werken. Zij hebben zichzelf in korte tijd verbeterd. Daar staat tegenover dat er een aantal kleinere instellingen bij zijn gekomen. Bij 1 van de instellingen, Stichting Careyn, wordt zelfs een interventieteam ingezet.

Goed nieuws

Maar er is goed nieuws voor laatst genoemde stichting, want voor de Kerst is Careyn door de inspectie van de zwarte lijst gehaald. De stichting heeft verpleeghuizen in onder andere Utrecht en Den Haag. De raad van bestuur van Carey laat in een verklaring weten blij te zijn dat het verscherpt toezicht verleden tijd is. De enige die nu nog op de zwarte lijst staat is Humanitas in Rotterdam. In 2 verpleeghuizen van de stichting zijn dit jaar door de inspectie nog tekortkomingen geconstateerd.

Personeelstekort

In 2017 stelt Van Rijn ruim 2 miljard euro extra beschikbaar voor de verpleeghuiszorg. In 2017 is er 200 miljoen euro naar de verpleeghuiszorg gegaan, dit jaar 435 miljoen. Het grootste deel van het geld wordt besteed aan personeel, want er is een groot tekort. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het aantal vacatures in november 30.000. Niet eerder is dit zo hoog.

Versoepelen

Brancheorganisatie voor de zorg ActiZ, pleit ervoor om geld ook te besteden aan slimme oplossingen. In verpleeghuizen geldt sinds 2017 het zogenoemde kwaliteitskader. Hierin staan de afspraken gemeld over de zorg die verpleeghuizen moeten leveren. Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, kunnen instellingen een kwaliteitsbudget aanvragen. Maar de regels om zo’n budget aan te vragen zijn streng. Volgens ActiZ kan een versoepeling van deze budgetten ruimte geven aan mogelijke oplossingen als apps die cliënten kunnen volgen. Nieuw personeel is nauwelijks te vinden, dus moet er naar andere maatregelen worden gezocht.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie