Zorg.nu neemt vervangende medicijnen onder de loep
Publicatiedatum: 17 oktober 2016
Medicijnen vervangen voor een goedkopere variant, het is aan de orde van de dag. Maar deze zogenaamd generieke medicijnen kunnen heel andere bijwerkingen hebben. Het programma Zorg.nu neemt het vervangend medicijn gebruik onder de loep.
Generieke medicijnen
Het is steeds vaker in het nieuws, medicijnen die vervangen worden voor een goedkopere variant. Generieke medicijnen noemen ze dat. Dit zijn medicijnen die doorgaans goedkoper zijn dan het origineel. Zij mogen ook pas uitgebracht worden als het patent van het origineel is verlopen. Doordat de producent van de generieke medicijnen geen ontwikkelkosten heeft betaald, zijn de kosten om dit medicijn te produceren vaak vele malen lager. Deze generieke geneesmiddelen dienen hetzelfde doel, maar bevatten vaak grondstoffen die heel andere bijwerkingen hebben dan het origineel. Bij het verstrekken van deze alternatieven wordt onvoldoende aandacht besteed aan de mogelijke bijwerkingen.
Zorg.nu
Het programma Zorg.nu van Avrotros is er voor mensen die gebruik maken en voor de mensen die er in werken. Het programma behandelt uiteenlopende onderwerpen in de zorg. Van IVF en een robothandschoen tot de behandelindex en het placebo-effect. Zorg.nu is wekelijks te zien op NPO 1. In de uitzending van 18 oktober staat het vervangen van medicijnen centraal. Online kunt u het laatste medische nieuws bekijken en meepraten op een forum.
De presentatrice van het programma Zorg.nu is Antoinette Hertsenberg. Zij is op maandag 17 oktober 2016 te gast in Tijd voor MAX.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er is eigenlijk maar één eigenaardigheid aan bovenstaand artikel. De melding van welke omroep dit programma doet. Verder is het wel helder. De zorgverzekeraar op zoek naar de dollar zonder oog voor de gevolgen voor de verzekerden. In dit geval door selectief te vergoeden. In nagenoeg alle gevallen alleen de goedkoopste optie. Denk dat er hard wordt gewerkt aan de bouw van fabrieken in héél verre landen waar nóg goedkopere producten zullen worden gemaakt. Daarover zal ook ooit een documentaire worden gemaakt. Zijn mondhygienisten nou eigenlijk generieke tandartsen? Denk erom, al dit gekees met patienten, zorgvragers en andere geldgenererende groepen is nog steeds maar ópmaat. Als er strakjes, na de verkiezingen, wéér Schippers, Kampen en Rutten zitten in Den Haag dan zult u nog wat gaan meemaken. Mocht u daarentegen besluiten eens verstándig te stemmen als strakjes in Maart dat papier voor uw neus ligt dan is er nog hoop.