Zomerhoofdpijn

Zomerhoofdpijn: dit zijn de triggers en zo kunt u zomerse hoofdpijn voorkomen

Hitte, veel zonneschijn, te weinig drinken of juist veel alcohol zijn triggers voor hoofdpijn. Omdat die omstandigheden vaak optreden tijdens zomers weer, wordt dat wel zomerhoofdpijn genoemd. We gaan in op de oorzaken en leggen uit hoe u het kunt voorkomen.

Combinatie van seizoensgerelateerde factoren

Behalve bij ziekten en aandoeningen met bekende oorzaken, wordt hoofdpijn meestal niet door 1 enkele factor veroorzaakt. In het geval van zomerhoofdpijn is het ook vaak een combinatie van factoren, die zich specifiek in die tijd van het jaar voordoen.

Uitdroging

Bij normale omstandigheden heeft een volwassene ongeveer 2,8 liter vocht per dag nodig. Een deel ervan komt uit de voeding, de overige 1,5 liter uit drinken. Bij hitte of hevige transpiratie neemt de vochtbehoefte toe. Wie dan niet of te weinig drinkt, kan verschillende klachten ondervinden, zoals duizeligheid of donkergekleurde urine. Hoofdpijn is ook 1 van de gevolgen. Dit is te voorkomen door voldoende te blijven drinken. Vindt u het moeilijk om genoeg te drinken, stel dan voor verschillende momenten op de dag een alarm of wekker in. En staat gewoon water u tegen, voeg er dan afhankelijk van uw smaak wat plakjes fruit of komkommer aan toe, wat takjes munt of blaadjes basilicum. Wissel het water eventueel af met thee of koffie en laat suikerrijke dranken staan.

Te weinig eten

Bij warmte neemt bij sommige mensen de eetlust af. Toch is het belangrijk voldoende te blijven eten. Door een te laag bloedsuikergehalte kan er anders namelijk hoofdpijn optreden. Probeer bij een verminderde eetlust veel groente en fruit te eten en vergeet ook niet wat hartigs. Op deze manier houdt u voldoende zout in uw lichaam. Waar zout belangrijk is wanneer het warm is, kunt u suikers juist beter laten staan op zomerse dagen. Daar krijgt u namelijk eerder dorst van.

Hitte

Veranderingen in luchtdruk of hitte kunnen bij mensen die daar gevoelig voor zijn hoofdpijn oproepen. Bij warmte verwijden de bloedvaten, om beter warmte kwijt te kunnen en om een hitteberoerte te voorkomen. Het zorgt er helaas ook soms voor dat er hoofdpijn optreedt. Het weer heeft u helaas niet in de hand, maar door op de warmste momenten lichamelijke inspanningen te voorkomen en zoveel mogelijk de koelte op te zoeken, ontlast u uw lichaam zoveel mogelijk. In een eerder artikel geven we tips om warme dagen veilig door te komen. Ook in coronatijd.

Zonlicht

Niet iedereen reageert even goed op fel zonlicht. Door het intense licht gaan mensen dan ook vaak met de ogen knijpen. Bij sommige mensen resulteert dit in hoofdpijn. De oplossing is gelukkig eenvoudig. Een zonnebril of -hoed biedt uitkomst. In de auto kunnen zonneschermen gebruikt worden en in de tuin een parasol of andere zonwering.

Airco

Bij sterke temperatuurwisselingen kan hoofdpijn het gevolg zijn. Na een dag buiten in de hitte is het erna opzoeken van een sterk gekoelde ruimte een minder goed idee. Afkoelen is zeker aan te raden, maar laat de airco niet meteen overuren draaien en schroef de temperatuur gelijkmatig terug. Dat kan een vervelende hoofdpijn voorkomen.

Alcohol

Wie tijdens de zomer graag (wat meer) alcohol drinkt, doet er goed aan daarnaast ook voldoende water te blijven drinken. Het beste is natuurlijk geen alcohol te drinken, maar door in elk geval met mate te drinken, kan hoofdpijn worden voorkomen.

Verandering in slaapritme

Zomers is het langer licht en de avonden vaak warm. Later naar bed gaan of minder goed slapen kan een gevolg zijn en daarmee ook de kans op hoofdpijn. Ook tijdens vakantie is er vaak een ander slaapritme. Door meer vast te houden aan de gebruikelijke slaappatronen en in elk geval voldoende uren te blijven maken, wordt er zo min mogelijk hoofdpijn getriggerd. Lukt genoeg slapen gedurende de nacht niet, vul uw slaap dan eens aan met een middagdutje.

Lees ook: clusterhoofdpijn, de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn.
Wat is oogmigraine en waar wordt het door veroorzaakt?
Column van Janny van der Heijden over het belang van water drinken.
Eten met hitte is belangrijk en zo wordt het bereiden ervan leuk en makkelijk.
Dit kunt u het best eten en drinken op warme dagen.
Tips om goed te slapen bij tropische nachten. 

(Bron: Gezondheidsnet, Margriet, Gezonder leven, archief)

Geef een reactie