tandenborstel

Zo lang gaat een tandenborstel uiterlijk mee

Net als andere producten heeft een tandenborstel een uiterste houdbaarheid. Dit geldt zowel voor een handtandenborstel als een opzetborstel voor een elektrische tandenborstel.

Slijtage en hygiëne

Er zijn 2 redenen waarom tandenborstels regelmatig vervangen moeten worden. De 1e is slijtage. Na een maand of 3 zijn tandenborstels over het algemeen behoorlijk versleten. Zelfs als het nog niet echt zichtbaar is, poetst zo’n borstel een stuk minder doeltreffend schoon. Een borstel waarvan de haren uit elkaar staan is dat punt zelfs al ver voorbij. Het is voor de snelheid van de slijtage ook van invloed hoe hard er tijdens het poetsen gedrukt wordt. Daarom geven veel elektrische borstels een melding als de druk tijdens het poetsen te groot is. En sommige tandenborstels geven het ook zelf aan wanneer de opzetborstel aan vervanging toe is.

De 2e reden is niet zichtbaar en misschien ook minder bekend en dat is de hygiëne. Na verloop van tijd hopen zich een enorme hoeveelheid bacteriën en schimmels op de borstel op. En aangezien u die in uw mond stopt, is dat geen al te hygiënisch idee. Ook om die reden doet u er daarom goed aan de borstel regelmatig door een nieuw exemplaar te vervangen.

Elke 10 tot 12 weken vervangen

Bij wie 2 keer per dag de tanden poetst, is een tandenborstel ongeveer na 10 tot 12 weken aan vervanging toe. De meeste tandartsen adviseren hem dan ook elke 3 maanden te vervangen. Een oudere tandenborstel kan op den duur het tandvlees zelfs beschadigen en verwijdert steeds minder effectief tandplak. Hierdoor ontstaan er eerder gaatjes of ontstekingen. De haren van de borstel zijn een goede indicatie of die nog goed zijn werk doet. Beginnen die al uit elkaar te staan, voor de 3 maanden voorbij zijn, dan is de borstel al eerder aan vervanging toe. Ook in het geval van ziekte, zoals griep, is het soms beter om direct de borstel te vervangen wanneer u weer bent opgeknapt.

Houd daarom de volgende richtlijnen aan:

  • Vervang de tandenborstel elke 3 maanden.
  • Of eerder wanneer de haren slijtage vertonen.
  • Of eerder wanneer u ziek geweest bent.

Tandenborstel hygiënisch opbergen

Om de bacteriegroei op de borstel zoveel mogelijk binnen de perken te houden, is het van belang hoe u die na het poetsen opbergt. Het beste is het om hem goed om te spoelen en vervolgens rechtop, aan de lucht te laten drogen. Doe hem niet in een afgesloten doosje, aangezien dat bacteriegroei juist in de hand werkt. Een uitzondering is als u hem in uw bagage wilt vervoeren. Plaats hem verder niet te dicht in de buurt van het toilet, in verband met bacteriën uit uitwerpselen die na het doorspoelen via de lucht verspreid worden. In een eerder artikel vertellen we meer over het hygiënisch opbergen van uw tandenborstel.

(Bron: Libelle, Gezondheid.be, tandartsenkliniek.nl, tandartsnijmegenoost.nl, Oral-B, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ariël says:

    Ivm de hygiëne leg ik onze tandenborstels,iedere week een nacht, in bakje met een reinigingstablet voor kunstgebitten. De borstels worden zo weer lekker schoon. En natuurlijk vervang ik ze iedere 3 maanden.

    RoosKe says:

    Ik plaats ze zo nu en dan in de afwasmachine, dan worden ze ook weer lekker schoon.

    madeliev says:

    Ik zet de tandenborstels een poos in water met een drupje bleekmiddel erin. Daarna flink uitspoelen.
    Ik doe veel langer met een tandenborstel dan de aangeraden 3 maanden. Het ligt m.i. voornamelijk aan de manier van poetsen of een borstel snel of minder snel slijt.