dementie

Zo kunt u bij een vermoeden van dementie uw naaste motiveren naar de huisarts te gaan

Wanneer u vermoedt dat uw naaste dementie heeft, kan dat veel zorgen geven. U merkt bijvoorbeeld dat diegene geleidelijk van gedrag verandert en moeite krijgt met dingen onthouden of de weg vinden. Degene om wie het gaat kan het als bedreigend zien om daarmee geconfronteerd te worden. Om zekerheid te krijgen, is een bezoek aan de huisarts een volgende stap, maar hoe kunt u uw naaste daar het beste toe motiveren?

Vermoeden van dementie

Het is normaal dat bij het ouder worden bepaalde dingen langzamer gaan dan voorheen en alles net wat moeizamer werkt. Zoals het geheugen. Daardoor kan iemand minder dingen tegelijk onthouden en worden er vaker zaken vergeten. Bij dementie breiden de problemen zich uit en krijgt iemand ook moeite met dagelijkse dingen als apparaten gebruiken, boodschappen doen of praten. Ook wordt het steeds moeilijker om nieuwe informatie te onthouden. Op de website van Thuisarts.nl staat een uitgebreide lijst met voorbeelden waaraan u kunt merken of iemand dementie heeft.

dementie
Lees ook: Alzheimer en dementie: wat is het verschil?

Wel of geen onderzoek naar dementie laten doen?

Een gesprek met de huisarts kan voor duidelijkheid zorgen en ook kan de arts helpen bij het eventuele vervolgtraject. In het meest gunstige geval kan de huisarts juist ook zorgen wegnemen, als het toch niet om dementie blijkt te gaan. Het kan echter een grote stap zijn de gang naar de huisarts te maken. Want soms is het net wat fijner om het nog even niet te weten. Twijfelt uw naaste over het artsenbezoek, dan kunt u diegene eventueel de keuzehulp van Thuisarts laten doen. Dit is een laagdrempelige manier om te helpen met de keuze om wel of geen onderzoek naar dementie te laten doen. Op de website van Alzheimer Nederland kunt u daarnaast ook zelf een geheugentest uitvoeren voor een ander.

Dit kunt u doen om uw naaste te motiveren een dokter te bezoeken

  • Breng het ter sprake als een algehele vitaliteitscontrole, waarbij bijvoorbeeld ook de bloeddruk wordt gecontroleerd.
  • Vertel uw naaste wat u merkt aan diegene, qua gedrag en veranderingen en vergelijk dat met hoe het voorheen geweest is.
  • Leg uw naaste uit dat u zich veel zorgen maakt en dat u graag met hem of haar een arts bezoekt ter geruststelling of om te weten waar u aan toe bent.
  • Vertel dat er dan ook kan worden gekeken of de symptomen misschien geen andere oorzaak hebben. Zo kunnen er medicijnen van invloed zijn, blijkt dat iemand minder goed hoort of kan er een depressie of burnout in het spel zijn. Daar zijn misschien wel goede behandelingen voor.
  • Benadruk dat zowel uw naaste als uzelf beter geholpen kunnen worden wanneer er een diagnose gesteld is. Een behandeling is er helaas nog niet, maar er zijn wel methodes die ervoor kunnen zorgen dat uw naaste zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.
  • Leg uit dat u dan tijdig belangrijke (geld)zaken kunt bespreken en samen beslissingen kunt maken voor de toekomst.

Het bezoek aan de huisarts

Vertel wat uw naaste kan verwachten van het bezoek aan de huisarts. Informeer hier van tevoren naar bij de betreffende arts. Over het algemeen voert de huisarts verschillende onderzoeken uit. Waaronder de MMSE test. Deze test, in de vorm van een vragenlijst, geeft meer inzicht over iemands geheugen, taalvermogen en concentratie (cognitieve vaardigheden). Soms is er uitgebreider onderzoek nodig. Uw naaste wordt dan doorgestuurd naar een specialist bij een geheugenpoli of de afdeling neurologie van een ziekenhuis. Of er wordt besloten de MMSE-test na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaar, nogmaals te doen. Dan kan worden gekeken of uw naaste achteruit is gegaan.

MAX Seniorencoach

Wie te maken krijgt met dementie ziet een hoop op zich afkomen. Dat geldt voor zowel de patiënt, de mantelzorger als voor familie en vrienden. Kunt u hierin hulp gebruiken? Neem dan eens contact op met de MAX Seniorencoach. Dat kan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur op 035-6770710 en via het mailadres seniorencoach@omroepmax.nl. Liever per post? Stuur dan een brief naar Omroep MAX (Postbus 518, 1200 AM te Hilversum) t.a.v. MAX Seniorencoach.

(Bron: archief, dementie.nl, alzheimer-nederland.nl, thuisarts.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie