Zo komt u ook in de winter gemakkelijker uit uw bed in de ochtend
Publicatiedatum: 4 januari 2021
Bijna niemand wordt blij van het geluid van de wekker, maar zeker in de winter is het soms lastig om vroeg – en vaak nog in het donker – op te staan. Gelukkig komt u met deze tips makkelijker uit uw bed in de ochtend.
Melatonine en cortisol
Het lijkt soms wel alsof het in de winter nog lastiger is om uit bed te komen dan in de rest van het jaar. Dit komt doordat licht invloed heeft op de hoeveelheid melatonine (slaaphormoon) en cortisol (stresshormoon) uw lichaam aanmaakt. Hoe meer melatonine uw lichaam aanmaakt, hoe slaperiger u wordt, terwijl veel cortisol er juist voor zorgt dat u zich fit en alert voelt.
Ochtendlicht laat het cortisolgehalte in uw lichaam zelfs tot wel 50 procent stijgen. Staat u in de winter in het donker op? Dan is het niet zo vreemd dat u minder actief wakker wordt. Andersom zorgt de afname van licht in de wintermaanden ervoor dat het lichaam meer melatonine aanmaakt, waardoor u eerder moe wordt.
Slaapschema maken
Aan het tijdstip waarop het licht en donker wordt kunt u helaas niets veranderen, maar er bestaan wel andere trucjes waardoor u in de winter gemakkelijker kunt opstaan. Maak bijvoorbeeld een slaapschema. Een consistent slaapschema zorgt er op de langere termijn namelijk voor dat u beter slaapt en makkelijker wakker wordt. Dit houdt in dat u elke avond rond dezelfde tijd naar bed moet gaan en ook elke ochtend weer op dezelfde tijd op moet staan.
Tijd voor een nieuwe wekker?
Wat opstaan ook makkelijker kan maken is een lichtwekker. Deze wekkers simuleren de zonsopkomst door een lamp die steeds feller wordt. Hierdoor wordt u geleidelijk wakker, doordat u tijdens uw slaap nog wel licht kunt waarnemen, waardoor uw lichaam u langzaam kan voorbereiden op het wakker worden. Naast het licht spelen deze wekkers ook geluiden af, zodat u niet per ongeluk door het licht heen blijft slapen.
Vermijd de snoozeknop
Over wekkers gesproken, een functie die u beter kunt vermijden is de snoozeknop. Uit onderzoek blijkt namelijk dat snoozen ervoor kan zorgen dat u overdag tot wel 30 procent minder productief bent. Dit komt doordat de slaap die u krijgt na het snoozen van slechte kwaliteit is; u begint iedere keer aan een nieuwe slaapcyclus, maar kunt deze niet afmaken. Daarom kunt u uw wekker beter één keer zetten en direct opstaan.
Start de dag rustig op
Als laatste kan het werken om wat extra tijd te nemen om op te staan. Zet uw wekker bijvoorbeeld eens een half uur eerder, zodat u niet hoeft te haasten. Op die manier kunt u de tijd nemen om bijvoorbeeld uitgebreid te ontbijten, of om misschien een rondje te wandelen. Hierdoor zult u de rest van de dag meer energie hebben.
(Bron: Santé, Slaapwijzer.net)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Even over de wake-up wekker. Ik vind het niks want het licht gaat al een half uur voordat de wekker aan gaat aan. Ik slaap daar gewoon doorheen. Wat fijn zou zijn als je zelf kan bepalen wanneer het licht aan gaat. In mijn geval tegelijk met de wekker.
M.v.g,