ontstoken tandvlees

Zo herkent én behandelt u ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees klinkt onschuldiger dan het daadwerkelijk is, relatief veel mensen hebben last van deze kwaal maar hebben dit soms niet eens door, omdat de pijn en symptomen vaak niet heel erg lijken te zijn. Toch is het belangrijk om ontstoken tandvlees te behandelen.

Gezond of ontstoken?

Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt strak om de tanden. Ontstoken tandvlees is daarentegen wat roder en ligt losser om de tanden, daarnaast bloed het ook sneller dan gezond tandvlees.

Verschillende stadia

Niet alle soorten ontstoken tandvlees zijn hetzelfde, er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende stadia. In het eerste stadium, gingivitis genoemd, beperkt de ontsteking zich tot de rand van het tandvlees. Deze vorm van tandontsteking is het minst ernstig en kan vaak worden opgelost door goede mondhygiëne, een bezoek aan de tandarts en een eventuele tandsteenverwijdering. Maar wanneer dit eerste stadium van de ontsteking onbehandeld blijft, kan het overgaan tot een ernstigere vorm.

Parodontitis

In dit tweede stadium wordt niet alleen het tandvlees zelf, maar ook het ondergelegen kaakbot aangetast. In het ergste geval lost het kaakbot langzaam op, waardoor de tanden en kiezen los gaan zitten en uiteindelijk zelfs kunnen uitvallen. Dit wordt parodontitis genoemd.

De symptomen

Parodontitis wilt u natuurlijk voorkomen, door uw tandvleesontsteking zo snel mogelijk te behandelen. Toch is dit soms lastig, omdat ontstoken tandvlees in het begin lang niet altijd duidelijk zichtbaar of voelbaar is. Door op de volgende symptomen te letten kunt u toch ontdekken of uw tandvlees mogelijk ontstoken is:

  • Het tandvlees heeft een rodere kleur dan normaal.
  • Het tandvlees bloed sneller dan normaal.
  • Het tandvlees lijkt losser om de tand te zitten.
  • Het tandvlees is soms opgezwollen.
  • Het tandvlees kan extra gevoelig zijn bij aanraking of tijdens het eten.
  • U heeft last van een onaangename smaak in de mond of slechte adem.

Schoonhouden

Zodra u weet dat uw tandvlees ontstoken is, is het zaak om actie te ondernemen. Om uw tandvlees zo snel mogelijk te genezen is het belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u zoveel mogelijk tandplak boven de tandvleesrand verwijdert met tandenstokers of -ragers. Krijgt u zelf niet alle tandplek weg? Breng dan een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist.

Voorkomen is beter dan genezen

Maar zoals voor veel dingen geldt, is het ook in het geval van ontstoken tandvlees beter om te voorkomen dan te genezen. U verkleint de kans op een ontsteking door uw tanden goed en vaak genoeg te poetsen. Op die manier zorgt u er namelijk voor dat de bacteriën die een ontsteking veroorzaken minder kans hebben. Vermijdt ook bloedend tandvlees niet tijdens het poetsen, want juist de bacteriën zijn de oorzaak van de bloeding en moeten worden verwijderd om de ontsteking op te lossen. Daarnaast is het natuurlijk ook aan te raden om uw tandartsbezoek niet over te slaan, de tandarts of mondhygiënist kan uw gebit namelijk nog grondiger reinigen dan uzelf kunt.

Lees ook:

Negeer deze mondklachten niet

9 veelvoorkomende oorzaken van tandpijn

(Bron: Margriet, Alles over het gebit, archief)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Mensen met tandvleesproblemen, raad ik aan om elke avond voor het slapen gaan, één minuut spoelen met een slokje waterstofperoxide 3%. Na het spoelen met water naspoelen en eventueel de tanden poetsen. Kost bijna niets en bijna geen moeite. Probeer het en je zal het resultaat na een paar dagen merken.