Zo haalt u zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen uit een powernap
Publicatiedatum: 19 november 2020
Heeft u weleens gehoord van de zogenoemde powernap? Dit middagdutje blijkt namelijk allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen. Maar dan moet u de powernap wel goed uitvoeren.
Hoe lang dutten?
Het is de duur van de powernap die ervoor zorgt hoe effectief uw middagdutje is. Uit onderzoek blijkt dat men na een powernap van 10 minuten al een stuk alerter wakker wordt. Maar de beste resultaten bereikt u met een powernap tussen de 20 en 90 minuten. Een dutje van deze lengte heeft niet alleen een positief effect op uw alertheid, maar ook op het geheugen en de controleerbaarheid van uw emoties.
Wel is het belangrijk om te proberen niet wakker te worden tijdens de powernap. U ontwaakt dan namelijk op het verkeerde moment van de slaapcyclus wat ervoor zorgt dat u mogelijk wat futloos en chagrijnig wakker wordt. En dat is natuurlijk niet wat u wilt bereiken met een powernap.
De perfecte powernap
De perfecte lengte van een powernap ligt volgens neuroloog en slaaponderzoeker Rosalyne Rijsman tussen de 10 en 25 minuten. “De perfecte powernap duurt tussen de 10 en 25 minuten. Na negentig minuten kom je weliswaar opnieuw in de lichte slaapfase terecht, waaruit je makkelijk en verfrist wakker wordt, maar wie overdag lang slaapt, boet in op de kwaliteit van zijn nachtslaap”, vertelt de onderzoekster aan nieuwswebsite Nu.nl.
Tussen 1 en 3
Maar niet alleen de lengte van de powernap is van belang, ook het moment van de dag waarop u even gaat liggen speelt een rol. “Qua timing is tussen 13.00 en 15.00 uur het best. Na lunchtijd heeft het lichaam van nature al een energiedipje. Slaap in ieder geval nooit tussen 17.00 en 21.00 uur. Hoe langer en hoe later u overdag slaapt, hoe lastiger het ’s nachts wordt om in slaap te vallen. Het kan het ritme van uw biologische klok veranderen en daarmee voor slaapproblemen zorgen.”
Rustig en donker
Ook is de plek waarop u ‘powernapped’ belangrijk. Slapen lukt het best op een rustige, donkere plek. Vergeet ook geen wekker te zetten om te voorkomen dat u te lang slaapt.
Geen vervanging voor nachtrust
Een powernap klinkt ideaal, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat een middagdutje niet kan compenseren voor een slechte nachtrust. “Zeker niet wanneer je chronisch te weinig slaapt of aan slapeloosheid lijdt. Het zal je prestaties op de dag erna waarschijnlijk wel verbeteren, maar het is geen vervanging voor de nachtslaap”, aldus Rijsman.
Lees ook:
Dit doet de lengte van een middagdutje met uw lichaam en geest
Met deze tips blijft u beter wakker na een nacht slecht slapen
Vaak vermoeid? Hier kan dat door veroorzaakt worden
(Nu.nl, Archief)