Zit u liever op de bank dan dat u sport? Hier komt dat door
Publicatiedatum: 21 mei 2022
Zit u liever op de bank dan dat u flink loopt te zweten tijdens een sportsessie? Dan bent u niet de enige. Waar komt dat gevoel van niet willen sporten vandaan? Wij leggen het u uit.
Beginnen met sporten is moeilijk
Sporten is goed voor uw fysieke en mentale gezondheid, dat weten we allemaal. Toch beweegt een groot deel van de mensen met frisse tegenzin; het is gewoon niet iets waar we doorgaans reikhalzend naar uitkijken. Hoe komt dat toch? Wetenschappers hebben hier zo hun theorieën over.
Rustig aan
In 2015 doet de Amerikaan Daniel Lieberman hier onderzoek naar namens de prominente Harvard University. Hieruit blijkt dat de weerzin tegen sporten al eeuwenoud is. Lieberman ontdekt dat mensen in de oertijd veel meer hebben aan luieren dan aan heel veel in beweging zijn. Dagelijks genoeg eten en drinken vinden is al zeer inspannend, dus is het veel verstandiger om de krachten de rest van de tijd te sparen.
Inmiddels hoeft de mens natuurlijk niet meer hard te werken om te overleven, maar ook nu doen we het nog steeds liever rustig aan dan dat we onszelf compleet in het zweet werken. Dat heeft volgens Lieberman niets te maken met luiheid, maar met evolutie. Machines en technologie bestaan immers pas vrij kort, waardoor we eigenlijk nog steeds hetzelfde reageren op beweging als onze voorouders. Ga zelf maar na: als er naast een gewone trap, ook een roltrap is, is het toch heel verleidelijk om de roltrap te nemen?
Beloning
De evolutie is niet de enige factor die een rol speelt in dit geval. Ook het eigen verleden kan een rol spelen. Heeft u nooit van sport gehouden, maar vindt u dat u toch echt eens een stukje moet gaan hardlopen? Dan is de drempel waarschijnlijk nog veel hoger, omdat het misschien wel nare herinneringen oproept. Ook het feit dat bewegen vaak als een opdracht wordt opgelegd, kan een rol spelen bij de demotivatie. Beth Frates, die net als Lieberman verbonden is aan Harvard, benadrukt in een artikel over dit onderwerp dat het geven van orders gewoonweg niet helpt om mensen iets te laten doen. Ook niet als de orders ervoor zorgen dat de gezondheid verbeterd wordt. Volgens Frates hebben mensen directe beloningen nodig en een betere gezondheid behalen we natuurlijk niet na 1 keer naar de sportschool gaan.
Hoe hoog de drempel is om te gaan sporten kan volgens een studie uit 2014 ook nog afhangen van uw ouders. Volgens de Amerikaanse studie uit 2014 (tekst in het Engels) kan het zijn dat kinderen van mensen die bijvoorbeeld graag hardlopen, zelf ook een voorliefde zullen hebben voor de sport. Kleine kanttekening: bij de studie is gekeken naar de nakomelingen van muizen met een schijnbare voorliefde voor rennen. De onderzoeksresultaten zijn dus niet gebaseerd op ervaringen van mensen.
Beweging toevoegen
Dat het lastig is om in beweging te komen, kan dus allerlei redenen hebben. Vindt u het zelf ook niet het leukste wat er is, maar wilt u wel graag meer bewegen? Probeer dit dan samen met iemand te doen. Wij mensen zijn echte groepsdieren en doen graag dingen met elkaar. Bovendien willen we elkaar graag helpen en laten we anderen niet graag vallen. Door met z’n 2en of meer personen te gaan sporten, creëert u dus eigenlijk een natuurlijke stok achter de deur. De Amerikaanse onderzoeker Daniel Lieberman van de eerder genoemde studie pakt het ook zo aan: hij gaat ’s ochtends samen met iemand hardlopen, omdat hij vindt dat hij de ander gewoonweg niet teleur kan stellen door in bed te blijven liggen.
Als u niet samen met iemand kunt gaan bewegen, kan het ook nog een idee zijn om bij een sportclub te gaan.
(Bron: Harvard University, Quest, Washington Post, University of Southern California, The Journal of Physiology/ Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Jammer van die spelfouten, foei Max.
De liefde voor sport is zoveel groter als we gewend zijn fysiek hard te werken, voor de van Benthems onder ons was de 11 stedentocht een dagje uit, de enige die als niet sprinter nog een einsprint in de benen had.
Zelf zwom ik moeiteloos zonder enige training 200 baantjes na een jaar lang beton scheppen van 6uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds, moe waren we nooit door extreem lage hartslag waardoor je ook veel dieper slaapt, moest bijna huilen toen er een knijpertje werd aangeschaft om de beton op te scheppen in t karretje, daar ging me fitness, nee die tijd komt nie meer, begon al met de Zuiderzee..daarbij die haven…
Ja, jammer van de spelfouten. Afgezien van het feit dat de zinsopbouw niet altijd lekker loopt, de vreemde vergelijkingen en de interpunctie, enzovoort.
– als -> dan we gewend zijn
– 6uur -> 6 uur
– de beton -> het beton
– t karretje -> ’t karretje
– me fitness -> mijn fitness
– nie meer -> niet meer
maar de strekking is duidelijk net als die van het verhaal van Max.
@maxwout
Lees de eerste zin van Ankertiel nog eens, desnoods hardop; het is hier toch echt “groter als”.
Ik kan mij in dit verband een geweldige sketch herinneren van Van Kooten en De Bie !
https://www.youtube.com/watch?v=pWdsx9qnHVM
geen alsk!
@maxwout
Dat is ‘m !! Hartelijk alsk voor het linkje.
Beste Maxwout,
Wat goed van u, alleen wordt ik hier moe van, mensen die alles beter weten.
sorry voor de taalfouten
van dat soort mensen word ik ook moe, gelukkig weet ik niet alles beter