zonlicht

Zijn uw ogen gevoelig voor licht? Dit kan aan de kleur liggen

Ogen en de zon zijn vaak niet de beste vrienden. In fel zonlicht kijken is doorgaans niet fijn voor de ogen, maar het verschilt wel van persoon tot persoon hoe onprettig dit aanvoelt. Dat heeft onder andere te maken met de kleur van de ogen.

Zonschade

De zonnebril mag anno 2022 dan vaak gedragen worden als modeaccessoire, maar in de eerste plaats is zo’n bril er natuurlijk om de ogen te beschermen tegen de zon. De scherpe uv-straling van de zon is immers niet alleen schadelijk voor de huid, maar ook voor de ogen. De glazen van een goede zonnebril helpen uw ogen hiertegen te beschermen.

oogkleur
Lees ook: Blauw, bruin, groen en alles er tussenin: hoe wordt oogkleur bepaald?

Filter

Elk paar ogen heeft baat bij een goede zonnebril, maar voor mensen met lichtere ogen zijn een goed exemplaar nog belangrijker te zijn. Dat komt omdat blauwe of groene ogen vaak net iets gevoeliger zijn voor licht dan donkere ogen. Hoe dat zit? Dit heeft te maken met de hoeveelheid pigment (melanine). Als de iris licht is, is er minder pigment aanwezig dan als de iris donker is. Dit pigment beschermt het netvlies als het ware tegen zonlicht, waardoor donkere ogen doorgaans minder gevoelig zijn voor de zon dan lichte ogen.

Het netvlies, soms ook wel retina genoemd, is een dun laagje in het oog dat zeer gevoelig is voor licht. Het licht dat via dit vlies het ogen binnenvalt, wordt door de cellen in het netvlies omgezet in beelden en daarna in elektrische signalen. Vervolgens gaan deze elektrische signalen via de oogzenuw naar de hersenen, waar uiteindelijk het beeld dat wij zien wordt gevormd.

Helpt uw ogen

Het netvlies is dus een erg belangrijk onderdeel van het oog en het is dan ook zaak om het in goede conditie te houden. De ogen beschermen tegen fel zonlicht, welke kleur uw ogen ook hebben, is een manier om dit te doen. Dit voorkomt bijvoorbeeld (extra )slijtage aan het netvlies.

Ook andere onderdelen van uw ogen zijn gebaat bij zonbescherming. Het hoornvlies, het buitenste deel van het oog dat voor de iris en de pupil zit, kan beschadigd raken als u te lang in fel licht kijkt. Dit is pijnlijk, uw ogen worden rood, gaan tranen en kunnen (nog slechter) licht verdragen. Vaak verdwijnen de klachten weer naar 1 à 2 dagen.

(Bron: Penn State, Pubmed, Buoy Health, Oogziekenuuis Rotterdam, Thuisarts. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie