Ziet u op tegen de hitte? Bekijk tips om te warme dagen door te komen
Publicatiedatum: 24 juni 2019
Als we in Nederland te maken hebben met flink zomerse, of zelfs tropische temperaturen, breekt voor veel mensen een zware tijd aan. Zomerkwalen duiken op, slapen lukt niet en ook huisdieren hebben eronder te lijden. Hieronder vindt u veel informatie en tips om de ergste hitte door te komen.
Wat te doen bij hitte?
Bij hoge temperaturen zijn er een aantal zaken die u kunt doen om de hitte zo goed mogelijk het hoofd te bieden. In het artikel Wat te doen bij hitte? vertellen we u wat u die dagen het beste kunt eten en drinken, hoe u en uw woning zo koel mogelijk blijven en hoe u huisdieren er doorheen helpt.
In het artikel Dieren in de problemen door droogte en hitte gaan we nog wat verder in op hoe u honden, konijnen en andere dieren kunt helpen.
Slapen bij hitte
Als de temperaturen buiten flink oplopen warmt ook de slaapkamer op en dat kan slapen flink lastig maken. In het artikel Tips om goed te slapen tijdens tropische nachten zetten wij uiteen hoe u de plaknachten zo goed mogelijk doorkomt.
Hitte in de auto
De temperatuur in auto’s die in de brandende zon hebben gestaan kan oplopen tot grote hoogte. Automobilisten die in zo’n oververhitte auto de weg op gaan moeten er rekening mee houden dat zij daardoor minder goed presteren. Bekijk daarom de handige tips in het artikel Zo houdt u de hitte uit de auto. Wie over airco in de auto beschikt kan baat hebben bij het artikel Airco in de auto: zo gebruikt u die optimaal. Niet iedereen gebruikt hem namelijk op de juiste manier. Vaak denken we dat met airco gekoelde ruimtes of ventilatoren ons verkouden maken, maar is dat ook zo? Daarop geven we het antwoord in het artikel Kunnen we van de airco verkouden worden?
Zomerkwalen
Als de temperaturen stijgen en de zon volop schijnt komen er allerlei vervelende kwalen om de hoek kijken. Zoals schurende bovenbenen, zonneallergie en schimmels. In het artikel Met warm weer komen ook de zomerkwalen, zo komt u er vanaf behandelen we een paar veelvoorkomende ervan en vertellen we u wat er aan te doen is.
Eenzame zomer
Voor veel eenzamen is de zomer zeker geen vrolijk seizoen, maar juist misschien wel de meest eenzame tijd van het jaar. Waarom en wat er aan te doen is, vertellen we in het artikel De zomer een vrolijk seizoen? Niet voor iedereen.
Zonnebril en zonnebrand onmisbaar
Wie graag in de zon zit doet er deze dagen extra goed aan om zich te beschermen. Want naast al het goeds wat de zon brengt, is bijvoorbeeld de uv-straling erg schadelijk voor de huid. Lees zeker eens het artikel Hoe beschermt u zich het beste tegen de zon? Vergeet tijdens zonnige dagen ook niet uw zonnebril te dragen. Waarom, leest u in het artikel Oogfonds: zonnebril net zo onmisbaar als zonnebrandcrème.
Slim water geven
Als het niet alleen flink warm is, maar er ook geen regen valt, heeft ook uw tuin het zwaar. In het artikel Slim water geven bij aanhoudende hitte zetten wij voor u op een rij hoe u de planten de hitte door helpt en hoe u het beste te werk kunt gaan bij het water geven.
Hitteplan van kracht
Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen in verschillende provincies heeft gezondheidsinstituut RIVM op 23 juni 2019 het ‘hitteplan’ afgekondigd. In Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg geldt de extra waarschuwing. Ook wordt opgeroepen om extra op elkaar te letten vanwege de hitte.
”Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, aldus het RIVM.
Maatregelen tegen de zon en de hitte:
• Drink voldoende
• Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
• Zoek de schaduw op
• Smeer de huid in met zonnebrand
• Beperk lichamelijke inspanning in de middag
• Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
• Let extra op mensen in uw omgeving die zorg nodig hebben
“Die adviezen lijken een open deur, maar ze blijken heel goed te helpen. In 2006 leidde een hittegolf tot meer dan 1000 sterfgevallen. Dit hitteplan werd ontworpen om dat in het vervolg te voorkomen. Dat lijkt goed te helpen, want tijdens de bloedhete zomer van 2018 zijn er veel minder mensen extra overleden dan in 2006. Herhaling van dit soort adviezen is een goede manier om mensen van het nut ervan te doordringen”, aldus dokter Ted.
In MAX vakantieman wordt wat te doen bij hitte besproken met dokter Ted van Essen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben te midden van lotgenoten nierpatiënt. Dialyse 3 x per week.
En dus alsook
de 1 liter beperking per dag.
Dus hoe moeten WIJ dan verder ?
Advies van het ziekenhuis is, gewoon ijsklontjes sabbelen.
Dat kan alleen als je buiten het ziekenhuis thuis bent.
Kent u andere oplossingen ??
IJsblokjes kan in het ziekenhuis ook, mijn man had vochtbeperking vanwege longoedeem en kreeg in het ziekenhuis ijsblokjes. In het vriesvak werden wegwerp bekertjes met een laagje water gezet en zo kreeg mijn man dat. Thuis deed ik dat ook zo. Uw arts kan adviseren mbt vocht bij deze hitte, ook bij beperking.