Duur 07:07
Gepubliceerd op 21 september 2011

Ziekte van Crohn

In Nederland hebben zo’n 40.000 mensen Crohn, een ziekte die gepaard gaat met chronische ontstekingen aan de darmen. Maar hoe ontstaat het? En is er iets aan te doen?

Ontstekingen

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darmen. De ontstekingen kunnen overal zitten, maar bij de meeste patiënten zitten ze vooral in de overgang tussen dunne en dikke darm, maar de ontstekingen kunnen voorkomen vanaf de mond tot de anus.

Elk jaar wordt de diagnose bij 1000 mensen gesteld. De klachten ontstaan meestal  tussen het 15de en 30ste levensjaar. De ziekte heeft vaak een grillig verloop. De diagnose is niet altijd even makkelijk te stellen, omdat er niet een eenvoudige test voor is.

Verstoord afweersysteem

Hoe de ziekte van Crohn ontstaat is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk is er ook niet één aanwijsbare oorzaak, maar zijn er verschillende ziekteverwekkende mechanismen. Wat wel vast staat is dat het afweersysteem verstoord is. Dat valt als het ware het eigen lichaam aan. Ook erfelijkheid en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Crohn. Een ding is wel aangetoond en dat is dat roken de kans op Crohn vergroot en een negatief effect heeft op het verloop van de ziekte.

Sympotmen

De meest voorkomende klachten bij de ziekte van Crohn zijn vooral dunne ontlasting of diarree met soms bloed erbij. Buikpijn, bloedarmoede, gewichtsverlies of groeiachterstand. Door de chronische ontsteking is vermoeidheid ook een belangrijke klacht. De ontstekingen in de darmen kunnen doorbreken naar de huid of naar een ander orgaan: dat heet een fistel, een soort pijpvormige zweer. Ook kunnen er verklevingen en abcessen ontstaan. Door het ontstaan van littekens kan de darm soms vernauwd raken. Ook kunt u klachten krijgen aan de ogen en gewrichten. Allemaal klachten die invloed hebben op het dagelijks leven.

Behandeling

Doordat de verschijnselen sterk per patiënt verschillen, verschilt de behandeling ook. Het is erg afhankelijk van waar de ontsteking zit. Medicijnen als prednison kunnen de ontsteking remmen. Deze en andere afweeronderdrukkunde medicijnen kennen vaak heftige bijwerkingen. Maar soms zijn de klachten zo hevig dat ze het dagelijks leven beïnvloeden. Dan kunnen medicijnen een uitkomst bieden. Als de darm verstopt raakt is opereren de enige mogelijkheid, soms zelf met een tijdelijke uitgang van de darm naar de buik, een stoma.

Dit onderwerp is behandeld int Tijd voor MAX op 21 september 2011.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer