ziekenhuis

‘Ziekenhuis lijkt soms de enige uitweg’

Na een bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH) belanden jaarlijks ruim 320.000 ouderen onnodig in een ziekenhuisbed. Dit blijkt uit onderzoek van Actiz, brancheorganisatie van zorgondernemers. Vaak gaat het om klachten zoals eenzaamheid en neerslachtigheid. De ouderen worden doorverwezen door de huisarts die het niet meer verantwoord vindt dat de patiënt alleen thuis blijft.

Onnodig bezet

Jaarlijks melden ongeveer 800.000 ouderen zich op de spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen. 543.000 daarvan worden opgenomen. Volgens Actiz heeft maar 40 procent van de 65-plussers ook daadwerkelijk medische specialistische zorg nodig. Dat betekent daar jaarlijks 4.100 ziekenhuis bedden ‘onnodig’ bezet worden gehouden. Uiteindelijk gaat het om enorme bedragen aangezien een ziekenhuisbed gemiddeld 800 euro per dag kost.

Eerstelijnszorg beter organiseren

Een beter samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleging, ziekenhuizen, specialisten ouderengeneeskunde, verzekeraars en gemeenten is nodig om het probleem op te lossen. Om de eerstelijnszorg beter te organiseren is er volgens Actiz 700 miljoen euro nodig.

Voorkomen

Volgens ouderenbond ANBO is het onnodig en onacceptabel dat het ziekenhuis de enige uitweg is voor veel 65-plussers. ,”Samenwerking tussen de diverse partijen is cruciaal. Een ziekenhuisbezoek is niet alleen duur, een bezoek aan de spoedeisende hulp gaat ook altijd gepaard met paniek en angst. Dat moment moet voorkomen worden”, aldus een woordvoerder van de ANBO.

(Bron: ANP)

Geef een reactie