Zenuwachtig voor uw coronatest? Deze tips helpen
Publicatiedatum: 8 april 2021
De coronatest, bijna niemand komt er inmiddels nog onderuit. Maar waar deze test voor de één niet veel voorstelt, is de test voor een ander behoorlijk beangstigend. Hoe komt u een coronatest dan zo goed mogelijk door?
Steeds vaker testen
Waar er aan het begin van de coronacrisis alleen nog maar getest kan worden als u daadwerkelijk klachten heeft, kunt u zich inmiddels ook preventief op corona laten testen. De kans dat u een bezoekje aan de coronateststraat brengt is dus een stuk groter geworden. Maar zo’n stokje in uw neus en keel, dat is niet fijn. Gelukkig helpen de volgende 4 tips u door uw teststraat bezoek heen.
De juiste houding
Een coronateststraat kan er met lange rijen auto’s en medewerkers in grote witte pakken behoorlijk intimiderend uitzien. Het is dan ook niet gek dat u daar wat zenuwachtig van wordt. Toch is het goed om te proberen die zenuwen zoveel mogelijk onder controle te houden. Uw lichaam wordt namelijk erg gespannen wanneer u zenuwachtig bent en dat komt het afnemen van de test niet ten goede. Het kan helpen om de juiste houding aan te nemen. Bij een test vanuit de auto kan het ontspannend werken om tegen de zijkant van uw autodeur aan te leunen, uw hoofd rustig neer te leggen en uw ogen te sluiten. Moet u tijdens de test op een stoel zitten? Dan kunt u het best ontspannen door rustig door uw neus te ademen en uw schouders losjes te laten hangen. Een coronatest zal natuurlijk nooit prettig worden, maar het is wel weer zo voorbij als u rustig en ontspannen blijft.
Houd uw ademhaling onder controle
De zenuwen kunnen er ook voor zorgen dat u wat sneller gaat ademhalen dan normaal. Dit is een hele natuurlijke reactie van uw lichaam, maar het kan de test wel tegenwerken. Zeker wanneer u al verkouden bent, of veel moet hoesten kan het voor extra benauwdheid zorgen. Probeer daarom, naast uw houding, ook uw ademhaling te controleren voor en tijdens de test.
Handen op uw buik
Tijdens een coronatest wordt er eerst een testwattenstaafje door uw keel gehaald. Bent u nog steeds gespannen? Probeer tijdens dit moment dan uw handen op uw buik te leggen. Dit zal er voor zorgen dat u zich beter kunt focussen op uw ademhaling tijdens het afnemen van de test. Zorg er ook voor dat u ‘aaaa’ blijft zeggen tot de teststraat-medewerker het wattenstaafje weer uit uw keel haalt. Dit gaat makkelijker, omdat uw keel verder opengaat, dan wanneer u stil blijft.
Ogen sluiten
Na de keel is ook uw neus aan de beurt, dit is voor veel mensen het vervelendste onderdeel van de test. Ook nu is het belangrijk om goed op uw ademhaling te letten, dit kunt u ook tijdens de neustest doen door uw handen op uw buik te leggen. Of u door uw mond of door uw neus ademt tijdens de test maakt niet uit, het verschilt per persoon wat prettiger aanvoelt. Het kan ook helpen om tijdens de test aan iets anders dan het wattenstaafje te denken, op die manier is het sneller weer voorbij. Een andere vervelende bijkomstigheid van de neustest is dat u last kan krijgen van tranende ogen. Wilt u dit voorkomen? Het sluiten van uw ogen tijdens de test kan hierbij helpen. Niet dichtknijpen, want dan is het weer lastiger voor de medewerker om er goed bij te kunnen.
(NOS, RTL Nieuws, Margriet, ANP)