‘Zelfs als 80-jarige kun je nog kampioen bowls worden’
Publicatiedatum: 1 juli 2019
Op zoek naar een nieuwe sport of hobby, maar weet u niet zo goed wat u wilt gaan doen? MAX Vandaag licht er de komende tijd een aantal uit die misschien iets voor u zijn. Deze keer: bowls.
Razend populair in Engelstalige landen
Bowls is een van oorsprong Britse sport die zowel buiten als binnen kan worden gespeeld. Het doel is om de bowls (een soort afgeplatte bal) zo dicht mogelijk bij het doelballetje te rollen . Wie deze taak het best volbrengt, wint.
Bowls kan gespeeld worden als enkelspel en in teamverband met 2,3 of 4 spelers. In Engelstalige landen is het populair en heeft elke stad of dorp wel 1 of meer bowlsverenigingen. In deze landen worden er grote bowlstoernooien georganiseerd waar honderden mensen naar komen kijken. De Britse omroep BBC zendt zelfs wedstrijden uit op tv. In de video verderop in dit artikel ziet u een wedstrijd die te zien was bij de BBC. U ziet hier ook hoe druk het is op de tribunes.
80-jarige kampioenen
Door deze tv-uitzendingen komt bowls in de jaren 80 van de vorige eeuw overwaaien naar ons land. Ook Britten die in ons land bowls beoefenen zorgen hier voor meer bowls-spelers. Inmiddels wordt de sport vermoedelijk door iets meer dan 1.400 Nederlanders gespeeld. Dat is niet veel, maar degenen die de sport spelen, zijn er bijzonder enthousiast over. Wij spreken met Jan Lenselink, voorzitter van de Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond. “Toen ik met pensioen ging vroeg mijn zoon of ik geen voorzitter wilde worden van deze bond. Ik was al wel eens eerder voorzitter geweest van een vereniging, dus ik had al wat ervaring.” Zelf speelt hij dan nog geen bowls. “Ik was al een half jaar voorzitter en toen dacht ik: het is eigenlijk een beetje gek om voorzitter te zijn van een sportbond, maar zelf de sport niet te spelen. Dus toen ben ik zelf ook met veel plezier gaan spelen.“ Wat hij er zo leuk aan vindt? “Dat is een combinatie van factoren. Het belangrijkste vind ik dat er een goede verhouding is tussen rust en actief bezig zijn. Je rolt de bowls, loopt naar de overkant en dan gaat je partner spelen en heb jij even pauze. Ook is er geen één spel bowls hetzelfde. Je gooit elke keer anders en de ondergrond is ook altijd verschillend. Het leuke is ook dat je eigenlijk direct kunt beginnen. Als je weet hoe je de bowl vast moet houden en onthoudt dat het doel is om zo dicht mogelijk bij het kleinere balletje te komen, kun je aan de slag. De ervaring leert dat een 80-jarige nog mee kan doen en zelfs kampioen kan worden.”
In Nederland zijn 2 grote buitenbanen en wordt er bij verschillende verengingen binnen gespeeld. Al deze banen worden zeer regelmatig gebruikt. “Als je wilt kun je elke week meerdere keren spelen. Ikzelf speel gemiddeld 3 dagdelen per week bij de 2 clubs waar ik lid van ben. En dan zijn er ook nog de toernooien.”
‘Persoonlijker dan de sportschool’
Iemand die ook vaak bowls speelt is mevrouw Voskamp uit Wierden. Zij is 80 jaar en speelt 3 keer in de week bowls. “Ik ben lid van 2 verenigingen en ik doe ook mee aan wedstrijden. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Het is ideale manier om in beweging te blijven en het is een stuk persoonlijker dan bijvoorbeeld een sportschool. Ook het sociale deel is erg belangrijk. Als je altijd een baan hebt gehad met veel mensen om je heen en je stopt daarmee, dan valt weer toch iets weg. Door bowls ontmoet je dan weer mensen. Ik denk dat ik alle bowls-spelers in Twente wel ken.” Mevrouw Voskamp speelt sinds 1998. “Ik had destijds een Engelse partner die bowls speelde. Toen gingen mijn buren het ook spelen en waren er zoveel aanleidingen dat ik dacht: ik ga het ook eens proberen.” Inmiddels speelt ze al bijna 21 jaar en aan stoppen denkt zij geen moment. “Het mooie aan bowls is dat je het tot op hoge leeftijd kunt doen. Als je maar een beetje kunt lopen en bukken, dan kun je bowls spelen.”
Fan sinds 2000
Voormalig journalist van het Brabants Nieuwsblad, Peter Snel, is ook fan van de sport. Voor zijn werk maakt hij in het verleden een verhalenserie over kleine sportclubs en komt hij ook langs bij de plaatselijke bowlsvereniging. “Daar vond ik het direct heel leuk”, vertelt hij. “Daarnaast was mijn vrouw een Engelse en mijn schoonmoeder speelde ook bowls. Zodoende ben ik in 2000 begonnen.” Het leukste aan de sport vindt hij de vele facetten die bowls met zich meedraagt. “Ik vind de gezelligheid belangrijk, maar ook het lekker bezig zijn en het competitieve aspect. Ik doe ook mee aan wedstrijden en kampioenschappen, want ik ben geen puur recreatieve bowler.”
Naar de andere kant van het land voor bowls
Mevrouw Voskamp en Peter Snel zijn 2 fanatieke bowlsspelers, maar zoals hen zijn er nog veel meer. “Er zijn mensen die naar de andere kant van het land rijden om een bowls clinic te geven”, legt Jan Lenselink uit. “Dan pakken ze de spullen in en gaan ze gewoon.”
Internationale bowls-ster
Hoewel de mensen die de sport spelen bijzonder enthousiast zin, is bowls toch nog een vrij onbekende sport. “Het is een lastige sport om aan de man te brengen. Omdat het vaak binnen gespeeld wordt in sporthallen, zijn er maar beperkte tijden waarop je het kunt doen. Daardoor wordt het vrijwel alleen maar gespeeld door gepensioneerden, want die hoeven overdag natuurlijk niet meer naar hun werk”, zegt Peter Snel. Volgens Jan Lenselink betekent dit niet dat de sport alleen leuk is voor ouderen. “We hebben wel leden die jonger zijn en die het net zo leuk vinden als de ouderen.” Eigenlijk hebben we iemand nodig die internationaal succes heeft, zoals Raymond van Barneveld bij darts destijds. Dat zou goed zijn voor de sport”, besluit Peter Snel.
Zelf met bowls beginnen?
Wilt u zelf beginnen met bowls en lijkt het u leuk om een kijkje te nemen bij een bowlsvereniging bij u in de buurt? Via de website van de Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond vindt u een overzicht van de clubs en de contactgegevens.
Met dank aan Jan Lenselink, Peter Snel en mevrouw Voskamp.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij spelen altijd Koersbal en dat speel je net zo als Bowls, maar wij doen het binnen.
Wij spelen Bowls ook binnen.Koersbal lijkt er enigszins op, maar wordt op veel kortere afstand gespeeld, Bij Bowls is dat 25 tot 30 meter!
Bowls is een super spannend spel. met steeds weer verrassende winnaars.
In Breda bij Victory spelen we tweemaal twee uur in de week.
Omroep Max, Fijn dat u aandacht besteedt aan een kleine sport zoals bowls. Ik speel nu 18 jaar bowls zowel recreatief als wedstrijden en geniet van elke bowl die ik met en tegen anderen rol.
Het is fascinerend om te proberen om bij het doelballetje, Jack, te komen en als het jezelf niet lukt en de tegenpartij wel dan is het hulde voor hem of haar.
Heel fijn dat er een omroep is die onze sport aan een breder publiek kenbaar wil maken. Nu nog een paar (landelijke) wedstrijden uitzenden en het is helemaal top.
Bowls is inderdaad een hele leuke sport. Alles wat in het artikel staat klopt
Ik ben nu 73 jaar en speel ruim 8 jaar bij OSV Bowls Breda en doe mee aan verenigingstoernooien, regionale en Nederlandse kampioenschappen. Ik hoop nog vele jaren bowls te kunnen blijven spelen.
Bij OSV spelen we op dinsdagmiddag en op vrijdagavond 2 keer een uur en een kwartier. Alle informatie over onze club kun je vinden op osvbowlsbreda.nl.
Iedereen is welkom om eens te komen kijken.