Woerden heeft geen huisartsenpost meer, maar is lang niet de enige
In Woerden zit men sinds 1 januari 2018 zonder huisartsenpost in de weekend- en avonduren. De bevolking is daar niet blij mee, maar Woerden is lang niet de enige plaats waar dit speelt.
Geen huisartsenpost meer in Woerden
Wie in de avond of in het weekend acuut naar de huisarts moet, kan vaak aankloppen bij de zogenoemde HAP (huisartsenpost) in een huisartsenpraktijk of ziekenhuis in de buurt. De huisarts van dienst kan u daar helpen en indien nodig doorverwijzen naar de spoedeisende- of eerstehulpafdeling in het ziekenhuis. Een handige constructie, maar lang niet iedereen in Nederland kan hier gebruik van maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de inwoners van Woerden. Daar is het plaatselijke ziekenhuis per 1 januari 2018 gesloten omdat het niet voldoet aan de medische standaarden. Een fusie met het St. Antoniusziekenhuis blijkt onvermijdelijk en zodoende verdwijnt niet alleen het ziekenhuis, maar ook de inpandige huisartsenpost. Inwoners die klachten hebben die niet kunnen wachten, zijn aangewezen op de huisartsenpost in het St. Antonius in Utrecht of Nieuwegein. Om hier te komen moeten zieke patiënten zo’n 20 kilometer afleggen.
18 kilometer rijden voor een huisarts
De wijziging die recent heeft plaatsgevonden in Woerden is nog niet opgenomen op de kaart van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) die laat zien waar zich de huisartsenposten van Nederland zich bevinden. Wel is op deze kaart heel duidelijk te zien dat Woerden lang niet de enige plaats is waar zieke inwoners met dringende klachten ver moeten reizen voor een bezoek aan een huisartsenpost. In het gebied rond het Utrechtse Houten en Zeist liggen veel kleine dorpjes en stadjes waar geen huisartsenpost te vinden is die ’s avonds en in het weekend open is. Wie bijvoorbeeld in Wijk bij Duurstede woont en ziek wordt, moet naar de praktijk in Houten om geholpen te worden, wat zo’n 18 kilometer verderop ligt.
Ook in Gelderland
Ook verderop in Utrecht en in Gelderland zelf moeten zieke inwoners lange afstanden afleggen voordat ze bij een HAP zijn. Het ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede bedient een groot gedeelte van deze regio: van Elst tot aan Renkum. Een ander ziekenhuis is er niet en dat zorgt ervoor dat inwoners van bijvoorbeeld Elst meer dan 30 kilometer moeten afleggen voordat zij bij het ziekenhuis zijn. In het noorden, oosten en zuiden van Nederland is dit op sommige plekken niet anders.
Hoewel er naast Woerden dus nog veel andere gebieden zijn zonder eigen huisartsenpost, is een HAP nooit heel ver weg volgens het RIVM. Gemiddeld woont een Nederlander op 6,2 kilometer afstand van een praktijk of ziekenhuis waar in de late uurtjes en in het weekend een huisarts te vinden is.
Alternatieven?
Voor iedereen die verder weg woont, zijn er de afgelopen jaren alternatieven ontstaan. Zo is de zorgorganisatie Allerzorg bezig met het opzetten van een huisartsenpraktijk in Woerden die van 7 uur ’s avonds tot 10 uur ’s avonds open is. Wie na die tijd ziek wordt, moet dus alsnog naar Utrecht en het is ook nog niet 100 procent zeker of de zorg in de nieuwe huisartsenpraktijk wel vergoed wordt. Daarnaast kunnen er alleen mensen terecht die zich ook daadwerkelijk inschrijven.
Allerzorg is van plan om dergelijke projecten op meerdere plekken te realiseren.
Hallo Nederland
Hallo Nederland besteedt op 3 april 2018 aandacht aan het huisartsenposten-probleem in Woerden. In de reportage komen een aantal boze inwoners aan het woord die handtekeningen hebben ingezameld voor behoud van het ziekenhuis in Woerden. U ziet Hallo Nederland om 18.30 uur op NPO 2.
(Bron: Dagblad van het Noorden, Woerden TV, ANP, RIVM, Volksgezondheid)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik woon in Woerden en wat ons verteld is dat de fusie tussen St Anthonius in Nieuwegein meer te maken heeft gehad met het feit dat St Anthonius het financieel niet draaiende kon houden.
Het ziekenhuis in Woerden was net een paar jaar volledig verbouwd en voldeed wel aan alle eisen.
Het is nu voor zieke alleenstaande en ouderen onmogelijk om na kantoortijd hulp te krijgen.
Helemaal als je geen auto kan rijden en er niemand in de buurt is die je kan helpen.
De afstand is 33 km rijden naar een hulppost. Openbaar vervoer is geen optie. Bussen rijden 1x per uur en doen er ongeveer 1 uur over en soms moet er nog overgestapt worden.
Woerden is een gemeente met 100.000 inwoners. De bevolking en de gemeente hoorde pas over de fusie toen deze al beklonken was.
De zorg in Nederland word helemaal uitgekleed. Zorgverzekeraars krijgen teveel macht.
Terug naar het ziekenfonds dan hadden een heleboel van dit soort dingen niet kunnen gebeuren.
Bij ons op Goeree-Overflakkee is een huisartsenpost in het Ziekenhuis in Dirksland. Vrij centraal op het eiland.
ANNETTE FONVILLE
Ik vind dit intriest dat zoiets in een welvarend land als Nederland kan gebeuren dat er ’s avonds geen huisarts meer is waar je heen kunt op korte afstand. De politiek moet zich hier maar mee bezig houden en dat de zorgverzekeraars minder te zeggen krijgen.
Dit geldt ook voor het Schielandziekenhuis te Schiedam
Patienten worden doorgezonden naar het Franciscusgasthuis in Rotterdam.
Interne verbinding is zeer slecht, moet via station Rotterdam CS per OV
Wij wonen in Zevenbergen (NB)
Als wij ’s avonds of in het weekend een arts nodig hebben moeten we naar Etten-Leur. De huisartsenpost in Etten-Leur moet heel noord-westelijk Noord Brabant voorzien.
Er is geen directe trein of buslijn naar de huisartsenpost en de bushalte is niet voor de deur van de huisartsenpost..
Met de bus moeten we eerst naar Breda centrum en daar overstappen om met de bus naar Etten-Leur te kunnen gaan. (1x per uur v.a. 9.00 uur)
Bij elkaar ben je 1.20 uur onderweg.
Ook heel prettig als je je flink ziek voelt.
Mocht je toch in staat zijn met een auto te reizen is het 14 Km over polderwegen reizen.
Stelt natuurlijk niets voor vergeleken de 33 km bij Woerden. Maar met de bus zijn we dus nog langer onderweg.,
Ik word al 8 jaar niet geholpen, overdag niet en ’s avonds niet. Het enigste wat dokters tegenwoordig nog kunnen is liegen. Maar daar word ik niet beter van. Ook denken dokters dat zij de enigste zijn die werken en laten je maar wachten.
Het is een schande hoe dokters met mensen omgaan.
Ik vraag me af wat zij op de universiteit gedaan hebben, want het enigste wat ze kunnen zeggen is ïk weet het niet”
betalen we daar zoveel premie voor. Het wordt tijd dat er ingegrepen gaat worden, want alleen hiervan wordt je al dood ziek.
Eigenlijk lees ik hier van moeilijkheden waarin mensen terechtkomen door de opruiming van de zorg. En van probleemoplossende projecten waarvan het de vraag is of een en ander wel zal worden betaald. Waarschijnlijk alleen als deze posten zich zullen bekennen tot de zorgverzekeraarswetgeving en meedoen aan de door deze verzekeraars opgestelde regels. Allerzorg lijkt hier op een goudmijn te stuiten maar oh wéé! Het huidige kabinet is immers van het slag dat alleen vrijwilligers en de goedkoopste instrumenten kiest. Ik zou, tussen de bedrijven door, wel eens willen vernemen hoe het er in het Ben Oude Nijhuis huis aan toe gaat. Of het concept van fatsoenlijke ouderenzorg wérkt en of de vorm waarin het gegoten is ergens anders ook succesvol zou zijn. Vervolgens mogen we niet zeuren. We houden de initiator en uitvoerder van het thans gevoerde zorgbeleid zélf in het zadel. Liever Rutte, Pechtold en Buma? Toch?