Winnen maakt gelukkiger dan meedoen
Publicatiedatum: 28 januari 2020
‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ is een gevleugelde uitspraak, maar waarschijnlijk niet waar. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat winnen de mens erg gelukkig maakt. Dat valt niet te zeggen over 2e worden.
Blij door winnen
Dat de mens zo blij wordt van winnen is vastgelegd in ons DNA, wijst onderzoek van de Ierse Trinity Universiteit uit. De hier werkzame psycholoog Ian Robertson beschrijft hoe dit werkt in zijn boek The Winners Effect. Volgens Robertson maken mensen en dieren die winnen automatisch meer testosteron en dopamine aan, waardoor er een geluksgevoel ontstaat. Als dit gebeurt, verandert er volgens Robertson iets in de structuur van het brein; het wordt als het ware voorbereid op meer overwinningen. Uit de Ierse studie blijkt dat het daardoor ook daadwerkelijk eenvoudiger wordt om een volgende keer weer te winnen.
Bovendien vergroot winnen het aangezien. Dit is zowel bij mensen als dieren het geval. Een studie van de Californische universiteit UCLA wijst uit dat dominante apen veel meer serotonine in hun bloed hebben dan apen die een meer ondergeschikte rol hebben. Serotonine is net als dopamine een zogenoemde neurotransmitter die een positieve invloed heeft op de stemming.
2e worden
Winnen maakt dus gelukkig, maar 2e worden allerminst. Dit schijnt de slechtste plaats zijn om te eindigen na een wedstrijd, omdat mensen die 2e worden veelal het gevoel van falen hebben. Tot die conclusie komt het Britse Centre for Economic Performance study nadat zij 800 vrijwilligers de reacties van Britse medaillewinnaars tijdens de Olympische Spelen van 2012 laten analyseren. Zij bekijken onder meer de gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen van de sporters en beoordelen deze op authenticiteit. Bij de winnaars van het goud worden het vaakst oprechte gevoelens van blijdschap waargenomen, terwijl winnaars van het zilver vaker teleurgesteld of ontevreden ogen. Vooral zilveren medaillisten die nipt van de nummer 1 hebben verloren zijn niet blij. Als de afstand tussen 1 en 2 groter is, is het verlies van het goud makkelijker te verkroppen voor de zilveren medaillewinnaar.
3e worden is beter
Winnaars van het brons zijn doorgaans wel blij met hun medaille, concludeert de Britse studie. Zij zijn vaak al blij dat zij überhaupt op het podium staan en weten meestal dat het goud een onhaalbaar doel is.
(Bron: The Guardian, The Centre for Economic Performance Study, Quest, Trinity College)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook ik vind het heerlijk om iets te winnen. En jullie de mensen van Max vinden steeds mooie prijzen voor ons.Maar wat ik jammer vind ik kan nooit zien bij voorstellingen waar het is. Zoals Rotterdam , De Haag enz. Ik vind het jammer mocht ik iets gewonnen hebben zou ik vanwege de afstand niet kunnen. Dan gun je liever dat een ander. Dus is mijn vraag zet erbij waar het is.
Mijn Dank.
Beste ineke18, bedankt voor uw reactie. Wanneer er bij het winnen van kaarten geen specifieke datum of plaats staat, dan wordt er in overleg met de winnaar een geschikte plaats en datum gekozen voor de voorstelling. De voorstellingen zijn over het algemeen door het hele land, dus dan zit er altijd wel een mogelijkheid bij die past.