Naar cookieinstellingen
Duur 04:14
Gepubliceerd op 6 januari 2015

Winderigheid

Ons spijsverteringskanaal wordt door veel eten flink aan het werk gezet met soms winderigheid als gevolg. Wat gebeurt er dan eigenlijk?

Windje (laten)

Het laten van winden is in onze samenleving ongepast en roept schaamtegevoelens op. Omstanders reageren afkeurend of lacherig. Maar iedereen heeft gas in de buik. Zelden heeft winderigheid een medisch relevante oorzaak. Er is sprake van een toename na de maaltijden. 90% daarvan komt door het inslikken van lucht, de rest wordt gemaakt door de bacteriën in de darmen. Winden bestaan uit stikstof, zuurstof, CO2, waterstof en methaan. Die laatste twee zijn brandbaar. Deze gassen zijn reukloos, maar soms zit er zwavelwaterstof of ammoniak. Dat geeft de rotte eieren-geur. Gemiddeld laat een mens 10-20 winden per dag, een liter in totaal. Wanneer men er last van heeft, spreken we van flatulentie. Net zoveel mannen als vrouwen hebben daar last van. Ouderen hebben het ook vaker, omdat die minder verteringssappen maken, waardoor meer onverteerd voedsel in de dikke darm terechtkomt. Ook kunnen ouderen het vaak moeilijker ophouden.

Oorzaak

Inslikken van lucht gebeurt bij gulzig eten, slecht kauwen van het voedsel of een slecht zittend kunstgebit. Maar ook door koolzuurhoudende dranken, drinken door een rietje, roken, vooral pijproken, of het kauwen van kauwgom. Light dranken zijn berucht, omdat de zoetstof, sorbitol daarin niet wordt verteerd en in de darmen gaat gisten. Na een maaltijd ontstaat in het spijsverteringskanaal ongeveer 15 liter lucht. Het grootste gedeelte daarvan wordt opgenomen in het bloed en later via de longen verwerkt. Een heel klein gedeelte blijft aanwezig in de darmen en verlaat als winden het lichaam. Bij spanningen heeft men soms meer last van winden en een opgeblazen gevoel. Bepaalde voedingsmiddelen geven meer gasvorming in de dikke darm. Koolhydraten die niet verteerd zijn in de dunne darm, gaan gisten in de dikke darm. Bepaalde voedingsmiddelen zijn berucht: uien, bonen, kool, broccoli. Ook appels bevatten veel gas. Teveel eiwitten in vis en vlees geven vaak stinkende winden. Wanneer men veel vezels eet zoals vegetariërs, heeft men meer gasvorming, maar weer minder geur.

Een deel van de ingeslikte lucht verlaat het lichaam met boeren. Begeleiding door een logopedist is een goede keuze wanneer er sprake is van een verkeerde sliktechniek bij het eten en/of praten.

Sommige mensen maken er een kunst van: een petomaan is iemand die er genoegen in schept winden te laten. Het boek Telemachus in het dorp van Marnix Gijsen vermeldt een legendarische dorpsbewoner die op deze wijze het volkslied ten gehore kon brengen. Door de winden op te houden ontstaat een opgeblazen gevoel. Dat wordt versterkt bij obstipatie, omdat het gas dan meer wordt tegengehouden. De hoeveelheid gas is vaak te beïnvloeden door voeding. Daar is met hulp van een diëtiste achter te komen.

Prikkelbaardarmsyndroom

Soms zit er een ziekte achter: de ziekte van Crohn kan winderigheid geven, maar ook een spastisch colon of het prikkelbaredarmsyndroom. Sommige mensen kunnen melksuiker, lactose, niet afbreken omdat ze het enzym lactase missen. Dat heet lactasedeficiëntie. Die kunnen beter weinig melkproducten nemen. Let op dat er geen bloed of slijm bij de ontlasting zit. Neem dan direct contact op met de huisarts.

Medicijnen helpen eigenlijk nooit. Sommige medicijnen kunnen het wel erger maken, zoals lactulose wat bij obstipatie wordt gegeven. Al die middeltjes die bij de drogist te koop zijn, werken eigenlijk niet. Het meest effectief is het aanpassen van het voedingspatroon. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het eten. Rustig eten, niet slurpen, niet met volle mond praten en rechtop zitten zorgen ervoor dat men niet te veel lucht inslikt. Het is verstandig om goed te kauwen en frequent kleine maaltijden te nemen. Het spijsverteringskanaal is dan beter in staat om het voedsel te verteren. Stoppen met drinken van koolzuurhoudende dranken (bier, champagne, frisdranken) en voedingsmiddelen die veel lucht bevatten, zoals appels, vers brood, ijsjes en slagroom

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 6 januari 2015.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.