Samen aids voorgoed verslaan
Publicatiedatum: 15 juni 2017
In iedere aflevering van het MAX-programma Wie Maakt Het Verschil? ontmoet een BN’er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken. Peter Timofeeff, Inge Ipenburg, Stanley Burleson, Andrea Kruis en Nance gaan vanuit hun persoonlijke betrokkenheid op zoek naar levensreddende oplossingen.
We kunnen aids stoppen, voorgoed. Help mee! Steun Aidsfonds en geef vrouwen en hun kinderen toekomst.
In de periode dat aids zijn intrede doet in Nederland wordt de kennissenkring van Inge Ipenburg in korte tijd zo ongeveer gehalveerd. Een paar vrienden overlijden aan de ziekte die dan nog een doodvonnis betekent. Door de ontwikkeling van nieuwe medicijnen hoef je inmiddels niet meer dood te gaan aan aids. Inge Ipenburg zoekt uit waarom aids ondanks dat de belangrijkste doodsoorzaak van jonge vrouwen in Oeganda is.
Hiv en aids
Hiv (Human Immunodeficiency Virus) is het virus dat aids ( Acquired Immune Deficiency Syndrome) veroorzaakt. Het breekt stap voor stap het afweersysteem af dat ons lichaam heeft opgebouwd om ons te beschermen tegen virussen en bacteriën. Als ons afweersysteem zo verzwakt is dat ons lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, dan heet het aids. Aids kan dodelijk zijn. In Nederland zijn er inmiddels goede medicijnen beschikbaar, waardoor hier niemand aan dit virus hoeft te sterven. Dat is wereldwijd heel anders. Want dagelijks sterven er wereldwijd 3.000 mensen aan aids.
Oorzaak
Mannen, vrouwen en kinderen sterven aan aids, omdat ze geen medicijnen krijgen of toegang hebben tot zorg en behandeling. Het is nog altijd doodsoorzaak nummer 1 in de wereld onder vrouwen tot 44 jaar. Miljoenen kinderen groeien op zonder moeder. Gebrekkige gezondheidszorg, armoede en onwetendheid zijn belangrijke oorzaken. Maar de epidemie groeit de laatste jaren vooral door de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, seksueel geweld en het taboe op seks in veel landen.
Vrouwen met een droom
Vrouwen met een eigen inkomen kunnen zich beter beschermen tegen hiv. Met die kennis kiest Aidsfonds in Oeganda voor een vernieuwde aanpak: vrouwen met een droom. Ruim 16.000 jonge vrouwen die kwetsbaar zijn voor hiv, worden geholpen. Onder andere met het opstarten van een mobiele drogisterij. Zij geven met behulp van tablets betrouwbare voorlichting over hiv en verkopen gezondheidsproducten, waaronder condooms. Zo kunnen ze hun gezin onderhouden én helpen ze tegelijkertijd de verspreiding van hiv te stoppen.
Over Aidsfonds
Aidsfonds zet zich in voor iedereen die met hiv en aids te maken heeft. In Nederland en in de rest van de wereld. Want iedereen moet zich kunnen beschermen tegen hiv en heeft recht op goede zorg.
De mensen die het grootste gevaar lopen, hebben vaak de minste kans om zich tegen het virus te wapenen. Of dat nu via kennis, medicijnen of zorg is. Om aids de wereld uit te krijgen moeten we het virus sneller én slimmer af zijn. Dat doet Aidsfonds door voorrang te geven aan de mensen die het grootste gevaar lopen, zoals vrouwen in ontwikkelingslanden. Door veelbelovende ideeën de kans te geven om zich te bewijzen. En door bewezen oplossingen sneller wereldwijd uit te rollen. Daarom helpt Aidsfonds de meest vernieuwende initiatieven, de slimste wetenschappers, de dapperste voorvechters en de hardst geraakte gemeenschappen om hun strijd tegen hiv kracht bij te zetten.
We kunnen aids stoppen, voorgoed. Help mee! Steun Aidsfonds en geef vrouwen en hun kinderen toekomst.
Wie Maakt Het Verschil? is te zien op donderdag 15 juni 2017 rond 18.45 uur op NPO 2.
(Deze uitzending van Wie Maakt Het Verschil? wordt mede mogelijk gemaakt door Aidsfonds)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
het Aids Fonds, Plan Nederland en het Prins Bernhard Cultuurfonds spenderen jaarlijks tonnen aan kantoorruimte. Het Aids Fonds gaf in 2014 ruim 230.000 euro uit aan de huur van twee panden aan de Keizersgracht en de Herengracht in Amsterdam. Ook Amnesty International en Human Rights Watch vertoeven in de Amsterdamse grachtengordel.
Waarom werkt MAX aan zo’n organisatie mee, vertel dan het hele verhaal over deze organisatie. Dit is zo te vinden op internet.
groetjes Rene
Aids fonds heeft 2 directeuren
Aidsfonds: directeur €120.088, directeur € 94.683
Gezamenlijk meer als 220.000 euro.
Hoezo geld inzamelen?
Groetjes Rene