Wie maakt het verschil

Een hoopvolle toekomst

In iedere aflevering van het MAX-programma Wie Maakt Het Verschil? ontmoet een BN’er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken. Peter Timofeeff, Inge Ipenburg, Stanley Burleson, Andrea Kruis en Nance gaan vanuit hun persoonlijke betrokkenheid op zoek naar levensreddende oplossingen.

Wilt u bijdragen aan een hoopvolle toekomst voor mensen met een chronische darmontstekingsziekte, of aan de 2 miljoen anderen waarvan de buik niet gezond is?  Steun de Maag Lever Darm Stichting.

Poepen, we doen het allemaal. Toch willen we er liever niet over praten. Nance heeft de ziekte van Crohn en ondervindt iedere dag de gevolgen van dit taboe. Ze doet er alles aan om het haar leven niet te laten beheersen. In Wie Maakt Het Verschil? onderzoekt Nance de invloed van voeding op chronische darmontstekingen en ontdekt hoe u door middel van een poeptransplantatie klachten kunt verminderen.

Enorme impact

80.000 Nederlanders lijden aan een chronische darmontsteking. De meest bekende daarvan zijn colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Bij colitis ulcerosa ontstaan de ontstekingen alleen in de dikke darm en de endeldarm. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele spijsverteringskanaal voor: van mond tot anus. Aan de buitenkant is niets te zien, maar de impact op het dagelijks leven is groot. Sommige patiënten kampen met ondervoeding en uitdroging. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa gaat vaak gepaard met constante vermoeidheid.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Poeptransplantatie

De poeptransplantatie is een behandeling die nu niet toegepast wordt voor patiënten met een chronische darmontstekingsziekte, maar in de toekomst mogelijk wel. Dr. Cyriel Ponsioen van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) start eind 2017  een onderzoek om de mogelijkheden hiervan verder te verkennen. Een poeptransplantatie is een experimentele behandeling waarbij een waterige oplossing van de ontlasting van een gezonde persoon via een slangetje door de neus, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in de darmen van de patiënt. De patiënt ruikt en proeft hier niets van.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Auto Immuun Onderzoek en de Maag Lever Darm Stichting, in samenwerking met het UMC Groningen, UMC Utrecht en Wageningen Universiteit. Belangstellende patiënten met colitis ulcerosa kunnen informatie inwinnen bij het AMC/UVA.

Over de Maag Lever Darm Stichting

Nederland telt 2 miljoen buikpatiënten. De Maag Lever Darm Stichting faciliteert levensreddend onderzoek en geeft voorlichting. Samen met alle betrokken deskundigen, onderzoekers, artsen, zorgprofessionals, voorlichters, donateurs en vrijwilligers is de Maag Lever Darm Stichting zeer gemotiveerd en trots om een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van Nederland. Door het voortdurend vergroten van hun kennis over de spijsvertering kunnen zij u beter helpen met uw gezondheid.

Wilt u bijdragen aan een hoopvolle toekomst voor mensen met een chronische darmontstekingsziekte, of aan de 2 miljoen anderen waarvan de buik niet gezond is?  Steun de Maag Lever Darm Stichting.

Wie Maakt Het Verschil? is te zien op woensdag 14 juni 2017 rond 18.45 uur op NPO 2.

(Deze uitzending van Wie Maakt Het Verschil? wordt mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting)

 

Geef een reactie

Reactie

    Isis says:

    Beste mensen,
    Ruim 25 jaar geleden werd in gediagnosticeerd met CU. Ik had forse ontstekingen en werd met een pak medicatie en de mededeling “je moet er mee leren leven” naar huis gestuurd.
    Een jaar later ontmoette ik mijn vegetarische man. Ik werd ook vegetariër en er gebeurde een wonder volgens de internist. Een paar jaar later werd in volkomen genezen verklaard, geen ontsteking meer te bekennen en dat had de internist nog nooit gezien.
    Nog verloop van tijd ben ik veganist geworden en 6 jaar geleden weer een hercontrole gehad, weer helemaal schoon!
    Ik zag die vreselijke beelden van die jonge vrouw met haar gezin en haar strijd tegen de darmziekte. Ik zou willen schreeuwen, ga volledig plantaardig eten!!! En je zult de resultaten merken!
    Uiteraard moeten artsen veel meer over voeding leren want daar ligt de basis van onze gezondheid!!