resistente bacteriën

Wereldgezondheidsorganisatie: snel nieuwe medicatie nodig tegen resistente bacteriën

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept overheden op om in actie te komen. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica en er moet vaart worden gezet achter de ontwikkeling van nieuwe antibiotica om bacteriën te bestrijden die resistent zijn geworden voor veel geneesmiddelen.

Alarmerende proporties

“Als we het alleen overlaten aan vrijemarktpartijen, worden de nieuwe antibiotica die we het dringendst nodig hebben niet op tijd ontwikkeld”, zegt een woordvoerster van de WHO. Ze waarschuwt dat antibioticaresistentie “alarmerende proporties” heeft bereikt. Eenvoudig te genezen ziektes kunnen daardoor weer levensbedreigend worden. De organisatie heeft een lijst van 12 bacteriëngroepen gepubliceerd, die het grootste risico vormen. Daarin is vervolgens een onderscheid gemaakt in 3 categorieën: kritieke, hoge en medium prioriteit.

Bedreiging

In de categorie ‘kritiek’ staan bacteriën die resistent zijn voor verschillende medicijnen en die een bedreiging vormen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en voor patiënten die gebruik moeten maken van bijvoorbeeld een katheter. Dergelijke bacteriën kunnen onder andere infecties aan de bloedbaan veroorzaken of longontsteking. In de categorie ‘hoog’ en ‘medium’ staan resistente bacteriën die veelvoorkomende ziektes veroorzaken zoals gonorroe en voedselvergiftiging veroorzaakt door Salmonella.

Criteria voor de lijst

De criteria bij het opstellen van de lijst zijn geweest: hoe dodelijk de infecties die de bacteriën veroorzaken zijn, of de behandeling ervan een lange opname in het ziekenhuis vereist, hoe vaak ze resistent zijn gebleken, hoe gemakkelijk ze overgedragen worden tussen dieren, tussen dieren en mensen en tussen mensen onderling, of ze voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld een goede hygiëne en vaccinaties, hoeveel alternatieven voor behandeling er over blijven en of er voor een betreffende bacterie al gewerkt wordt aan een nieuwe antibiotica.

Tuberculose

Tuberculose is daarom bijvoorbeeld niet op de lijst opgenomen, omdat er al verschillende programma’s lopen om hiervoor een nieuw medicijn te ontwikkelen. Ook bacteriën zoals Streptococcus A en B en Chlamydia zijn niet op de lijst opgenomen, omdat ze momenteel nog niet zo resistent zijn en geen extreem grote bedreiging van de gezondheid van een grote groep mensen vormen.

G20

Deze week komen de gezondheidsexperts van de G20 in Berlijn bijeen om over de problemen te praten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft eind vorig jaar al aangekondigd miljoenen te willen uittrekken voor onderzoek naar nieuwe antibiotica.

(Bron: ANP, WHO)

Geef een reactie