Welke partij redt de ouderenzorg?
Publicatiedatum: 24 januari 2017
Het MAX-programma Meldpunt! gaat dinsdag 24 januari 2017 door op het Nationaal Zorgdebat van maandag 23 januari 2017. Welke partijen komen ook met concrete plannen en financiering om de ouderenzorg na de verkiezingen te verbeteren? Niet alleen voor nu, maar ook om in de komende jaren de explosief toenemende ouderenzorgbehoefte op te vangen.
Nationaal Zorgdebat
In het Nationaal Zorgdebat laat MAX patiënten, ouderen, zorgverleners aan het woord. Terwijl de geneeskundige zorg in Nederland van hoog niveau is, zijn in de ouderenzorg dagelijks schrijnende situaties zichtbaar. Jarenlange bezuinigingen leidden tot sluiting van verzorgingshuizen, een uitgeklede basiszorgverzekering, versoberde thuiszorg en personeelsgebrek in de verpleeghuiszorg.
Onbetaalbaar
De regering stelt dat de zorg onbetaalbaar wordt en dat naar een participatiemaatschappij met minder overheidszorg, meer mantelzorg en zelfredzaamheid moeten. Maar dagelijks komen bij Meldpunt! berichten binnen dat groepen ouderen het niet redden. Zij wonen onverantwoord lang thuis, hebben geen sociaal netwerk voor mantelzorg, krijgen te weinig thuiszorg en geen toegang tot een verpleeghuis of er is daar geen plek.
Welke prijs moeten we betalen?
In Meldpunt! ziet u portretten van twee ouderen die op hoge leeftijd zelfstandig wonen met ondersteuning van mantelzorg. In de studio kijkers van het Nationaal Zorgdebat en aan tafel Tweede Kamerleden van VVD (Sjoerd Potters), PvdA (Marith Volp), CDA (Mona Keijzer) en D66 (Pia Dijkstra). Welke partij redt na de verkiezingen de ouderenzorg? Welke partij schrijft een onderbouwd en uitvoerbaar deltaplan om het sterk toenemende aantal ouderen de komende jaren goed te kunnen verzorgen? Welke prijs moeten we hiervoor betalen en ten koste van wat gaat dat?
Meldpunt! is dinsdag 24 januari 2017 om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is schrijnend wat er nu in de zorg gebeurd. Niet alleen in de ouderenzorg maar ook in de gehandicaptenzorg.
Personeels tekort, personeel wegbezuinigd zodat verzorgende nu ook huishoudelijke taken moeten doen, kostbare dure tijd die men anders aan clienten kan geven. Teveel bureaucratie.
Schrijnend dat mensen thuis zitten te vereenzamen, vroeger kon men de keuze maken om naar een verzorgingshuis te gaan, nu moet men bijna niets meer kunnen wil men daar binnen kunnen komen met alle gevolgen van dien.
Dementerende mensen die de weg naar hun huis niet meer kunnen vinden, gas om te koken wordt afgesloten zodat ze dan toch maar thuis kunnen blijven wonen anders wordt het te gevaarlijk.
Een mantelzorger kan ook niet 24 uur per dag paraat staan, heeft vaak ook een baan en een gezin.
2 incontinetieluiers per dag, dus als smorgens de zorg geweest is en men heeft daarna zijn behoefte gedaan moet zo’n client maar de hele dag in haar eigen stront blijven zitten totdat de zorg s’avonds weer terugkomt. Wordt zo mooi gezegd van als er iets is dan moet u bellen, een dementerende weet niet hoe en wat ie moet bellen. Eten wat in de koelkast staat, boterhammen die smorgens gesmeerd zijn door de zorg voor tussen de middag, een dementerende weet smiddags niet meer dat daar zijn boterhammen staan. Zo kan ik nog uren doorgaan.
Er moet een tussenoplossing komen, voor mensen die zorg nodig hebben maar een te laag ZZP hebben. Gisteavond in dat programma die man gehoord die tijdelijk ergens anders verblijft maar zometeen weer terug moet naar zijn eigen huis, hij wil niet voelt zich eenzaam, valt dikwijks enz.
Vandaag nog 2 soortgelijke gevallen gehoord die nu tijdelijk elders verblijven en terug naar hun eigen huis moeten en ook niet willen. Waar zijn we in godsnaam mee bezig. Maak weer gewoon bejaardentehuizen open voor de mensen die dit willen en zet daar dan arbeidskrachten in die nu in de ww of bijstand zitten zodat deze mensen wel hun aandacht, zorg krijgen die ze nodig hebben. School deze mensen bij, als een gewone huis tuin keuken mevrouw mantelzorg kan leveren moet zoiets toch ook mogelijk zijn in een bejaarden/verzorgingshuis.
In en in triest zoiets.
Ik snap niet dat het basis eigen risico voor alle inkomens hetzelfde is. Voor Iemand met 1050 euro p.m. inkomen is dat niet op te brengen. Dat idiote idee is ontstaan omdat ze dachten dat teveel mensen te vaak voor ”niks” naar de huisarts gingen. Maar bezoek aan de huisarts is kosteloos dus ze zijn er niets mee opgeschoten. Behalve dan dat als ze doorgestuurd worden naar een specialist vele mensen afhaken terwijl het nodig is. Waaronder ik.
Over de ouderen; natuurlijk blijft iedereen zo lang mogelijk zelfstandig wonen als ze dak kunnen. Maar op een gegeven moment wordt dat onverantwoord en is een zorginstelling noodzakelijk. Nu wonen velen alleenstaande hulpbehoevende ouderen alleen in een veel te groot huis. Ze vallen van de trap enz. ”Vergeten” te eten. Hulp is er niet altijd. Dus de zorginstelling moet terug en zullen er huizen beschikbaar komen voor woningzoekenden.
De partij die ik kies zal zich sterk moeten maken om deze ellendige situatie voor de ouderen op te lossen. De rijkere ouderen met geld redden zich wel die kunnen hulp inkopen maar de arme oude mens mag niet de dupe worden van deze slechte regering !!!
Wat ik miste in het zorgdebat was dat de mensen die aan het woord waren niet vertelden wat hun inkomen was Ik kan het niet betalen was de kreet. Mensen met weinig inkomen krijgen een zorgtoeslag van 80euro p.mnd. dus voor de basisverzekering hoeft maar weinig bij. Aanvullend moet je wel betalen. Diegene die nergens recht op hebben verdienen meer, maar een bestedingspatroon is wel belangrijk in zo, n uitzending. De mevr. die liever de kleinkinderen verwende kon het best betalen, die moet je niet als voorbeeld halen. T.a.v. welke partij de ouderenzorg gaat redden, ik denk geen enkele. Het worden coalitiepartijen en moeten er samen uitkomen dus compromissen afsluiten. Gezien de grote vergrijzing die eraan komt en door de marktwerking zal de zorg onbetaalbaar worden. Als ik hulp nodig heb in de huishouding moet ik via wmo aan cak twee maal zoveel betalen dan dat ik iemand particulier neem. Ook dragen gemeenten niet hetzelfde bij wat ook leidt tot hogere kosten. Ik denk dat het de komende jaren alleen maar slechter gaat ondanks meer geld van de overheid, het zal nooit genoeg zijn.
Lastige vraag. Het moet een partij zijn die zich ook sociaal gaat gedragen in het onderwijs, zorgt voor voldoende sociale huurwoningen, die onze instellingen om Nederland een leefbaar land te laten blijven steunt. We weten het dus niet zo goed. Wat we wel weten is dat de gevestigde partijen de laatste veertig jaar bitter weinig valt te verwachten. De oorspronkelijke, nare veroorzaker van problemen in vooral de zorg is de politiek. En dan heb ik het niet over het algemene begrip “de politiek” maar over de partijen die al zo’n veertig jaar het beleid bepalen, waarvan de laatste veertig jaar toch vooral de VVD de mooiste vissen binnenhengelt. Er worden nu, met verkiezingen in het zicht, prachtige verbeteringen op alle terrein gemeld maar ik weet bijna zeker dat er ook al schimmige “van de Steurachtige” soorten van gesprekken worden gevoerd en scenario’s in elkaar worden gedraaid die de zorg en de samenleving nog verder in de klauwen van de aandeelhouders van grote bedrijven, banken en verzekeraars zullen drijven. En dat gaat zeer waarschijnlijk gewoon gebeuren als de VVD opnieuw in een kabinet komt. Inachtneming van de sluwte van deze partij en haar “groten” gebiedt ons er rekening mee te houden dat dat gaat gebeuren. En wie zal voorspellen welk leed dan nog meer over het kiesvee zal worden uitgestort. Eigenlijk toch zo’n beetje alles wat publiek is privatiseren en vervolgens uitmelken. Misschien is er een stadswandelverzekering in te voeren? De marktwerking in de zorg is gewoon fundamenteel fout! De bezuinigingen in de zorg voor ouderen zijn inhumaan en desastreus. Waar blijft de kanteling? Wat is het geheim om deze máchtige handelaren te laten stoppen? Wat te doen? Traditioneel stemmen, voort op deze heilloze doodlopende weg? Geloven dat klopt wat Rutte en Schippers zeggen over hoe het misgaat als er een links beleid gaat worden gevoerd? Dat het Nationaal Zorgfonds een anarchistische instelling is. Of inderdaad eens in het diepe springen en tóch links beleid een kans geven? Misschien gaat het helemaal niet mis en hebben ze met hun geroep over de geldwolven wel gelijk? Ik weet het niet! Desondanks verzoek ik u de sprong te wagen. Kom, doe eens gek, stem links.