hooikoortsklachten

Welke gewassen veroorzaken de meeste hooikoortsklachten tijdens het hooikoortsseizoen en wanneer?

Het hooikoortsseizoen loopt met de steeds zachtere winters inmiddels van december tot in oktober. Mensen met hooikoorts kunnen dus een groot deel van het jaar last van hooikoortsklachten hebben. Maar sommige periodes steken er duidelijk bovenuit. Die pieken worden door verschillende pollen veroorzaakt. We zetten op een rij welke gewassen de meeste klachten geven en wanneer.

Hooikoortsklachten

Er zijn verschillende gewassen die hooikoortsklachten veroorzaken. Tijdens de wintermaanden krijgen de 1e mensen al last van onder andere pollen van de hazelaar en de els. De overlast van pollen van bomen duurt voort tot in juni. Vanaf het voorjaar komen er daarnaast pollen in de lucht van kruiden. Ook pollen van grassen zorgen vanaf de lente tot aan het najaar voor hooikoortsklachten. En van straatgras zwerven er zelfs gedurende het gehele jaar pollen door de lucht.

Dokter Teds Spreekuur: hooikoorts
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur: hooikoorts

Hooikoortsseizoen van de bomen

Van januari (en steeds vaker al vanaf december), laten de pollen van de hazelaar en els van zich horen. Beide pollensoorten zijn matig allergeen. Andere boomsoorten die pollen verspreiden, zijn de katwilg, taxus, beuk, zomereik, es en tamme kastanje. Daarvan zijn de pollen van februari tot in mei actief en die van de tamme kastanje ook nog in juni. Alle zijn zeer licht tot licht allergeen. De meeste overlast komt daarnaast van de berk. Die kan vanaf maart in bloei gaan en in de maanden april en mei zijn de pollen ervan sterk allergeen.

Hooikoortsklachten
Lees ook: ’s Nachts meer hooikoortsklachten, hoe kan dat?

Hooikoortsseizoen van de grassen

Grassen zijn een 2e belangrijke veroorzaker van hooikoortsklachten. Ons land kent vele tientallen soorten grassen, waarvan er maar liefst 29 hooikoorts veroorzaken. Deze grassen kunnen vanaf maart tot in augustus overlast geven. Het gaat hierbij om grote vossenstaart, gewoon reukgras, rogge, kweek en mais. Dan is de narigheid nog niet voorbij, want straatgras kan vrijwel het gehele jaar in bloei staan. De grootste overlast daarvan ondervinden hooikoortspatiënten van mei tot en met oktober.

bloemen hooikoorts
Lees ook: Deze bloemen in huis geven de minste klachten bij hooikoorts

Hooikoortsklachten door bijvoet en Alsemambrosia

Naast bomen en pollen, zijn er ook (on)kruiden die pollen uitscheiden. Het klein graskruid is zeer sterk allergeen en geeft in de maanden april tot en met oktober overlast. Met een piek van mei tot en met juli. Smalle weegbree is licht allergeen en irriteert in dezelfde periode, alleen een maandje minder lang, dus tot in september. De grote brandnetel is licht allergeen van juni tot en met oktober. Veel overlast is er in de maanden juli tot en met september van bijvoetpollen. En sinds de uitheemse plant Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) in ons land is opgedoken, teistert hij in de maanden augustus en september veel hooikoortspatiënten. In een eerder artikel vertellen we meer over pollen van de bijvoet en Alsemambrosia en ziet u foto’s van hoe de planten eruit zien.

Mei tot en met juli meeste hooikoortsklachten

Gedurende het jaar zijn er verschillende hooikoortspieken te onderscheiden, veroorzaakt door verschillende gewassen. In februari en maart zijn het de hazelaar en els die voor een piek zorgen. In april en mei zorgt de berk voor een flinke piek. Van de grassen hebben hooikoortspatiënten het meeste last in de maanden maart tot en met augustus, door onder andere gewoon reukgras en straatgras. De maanden mei tot en met september doen de kruiden nog een duit in het zakje, met het klein graskruid, bijvoet en Alsemambrosia. In de maanden mei tot en met juli bloeien de meeste sterk overlast gevende gewassen tegelijk en ondervinden de meeste mensen tegelijk overlast. Daarmee is dit de duidelijkste piek in het hooikoortsseizoen.

(Bron: archief: Weeronline, Hooikoorts.com, allesoverallergie.nl, hooikoortsradar.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie